TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Gruppetest: 6 high-end lydplanker

Verdens beste lydplanker?

For deg som gjerne betaler for den beste lyden – men ikke gidder tanken på løskomponenter og kabelkluss.

Av / 23.12.19 - 07:00
6 high-end lydplanker

Det kan være mange grunner til at man har lyst på en lydplanke. Som regel er det fordi man bare vil ha bedre lyd fra TV-en, uten at det skal koste veldig mye penger, ta stor plass eller være knotete i bruk. Aller helst skal du kunne skru lyden opp og ned på samme måte som før, altså med TV-ens fjernkontroll.

Men hva hvis det ikke har noe med pengene å gjøre – bare plassen og brukervennligheten? At du ellers godt kunne være villig til å betale det du må for å få den beste lyden – du bare gidder ikke store gulvhøyttalere eller -stativer, og du orker ikke tanken på løskomponenter med en separat forsterker og ledninger ut til et par høyttalere? Da kan en high-end lydplanke være midt i blinken.

 

Om du kan leve med separate komponenter – men vil frigjøre plass, bør du for øvrig lese vår gruppetest av vegghøyttalere her.

 

Annonse

Gjennomført design og lyd

Når produsentene får større budsjett til komponentvalg, kan man forvente dertil bedre lyd og byggekvalitet, enn fra de kjipe plast-lydplankene til prisen av et par tanker drivstoff.

Men det spriker en del hva de ulike produsentene har lagt mest vekt på. Tar du for eksempel Bang & Olufsen Beosound Stage, så har man brukt mye penger på design og materialkvalitet til selve kabinettet. Lekre linjer, metall hele veien, og rett og slett et produkt du har lyst til å vise frem.

I den andre enden har vi Sennheiser Ambeo Soundbar, en lydplanke stor og stygg som nøkken selv. Også denne er heftig bygget med mye metall, men den er langt mer rustikk. Og pengene er lagt i lydkvalitet, samt nødvendig teknologi for å tegne opp en imponerende stor 3D-boble med lyd, helt uten bruk av bak- eller takhøyttalere.

 

Hvor bra kan det bli?

Resten av lydplankene i dette feltet legger seg et sted imellom de to ekstremitetene. Det er all grunn til å forvente bedre lyd på musikk og film enn med billige lydplanker. Spesielt i bassområdet, som blir temmelig ullent med en billig og dårlig subwoofer. Øk budsjettet til denne, og du får vesentlig mer krutt til eksplosjoner, men også langt bedre kvalitet når kontrabassens mange klangfarger skal gjengis.

Sammenlignet med løse komponenter er en lydplanke fremdeles et kompromiss, da det er så mye som skal prosesseres og dyttes gjennom noen små høyttalerelementer. Men flere av dem kan kobles til bakhøyttalere (med Samsung HW-Q96R følger disse med), og da kan de komme veldig nært det man kan forvente med løse komponenter i samme prisklasse.

 

Kandidatene

Til denne testen tok vi utgangspunkt i den vi kåret til Årets beste lydplanke i high-end-segmentet, nemlig Samsung HW-Q96R. Tanken var at de andre kandidatene i testen skulle ligge mer eller mindre rundt denne prisen (15.000 kr). Men etter å ha fått inn LG SL10Y til 13.000 kroner, viste det seg at andre lydplanker fort kostet 20.000 kroner og over, spesielt om man skulle ha med ekstern subwoofer.

 

Ekstern subwoofer

Og det skulle vi jo! Dette er tross alt high-end lydplanker, hvor målet er å få den beste lydopplevelsen. Og da har vi valgt å pare lydplankene med en matchende subwoofer, om den da ikke fulgte med fra før. Dette gjelder Bose Soundbar 700 og B&W Formation Bar, som vi har paret med hver sin sub i samme familie. Plankene fra Samsung og LG har subwoofer medfølgende i esken, mens B&O Beosound Stage og Sennheiser Ambeo Soundbar ikke har noen tilgjengelig subwoofer.

Sennheiser har derimot subwooferutgang, så man selv kan velge den basshøyttaleren man ønsker. Den blir bare ikke trådløs. Vi har derfor testet denne både uten subwoofer, men også koblet den til vår referansesubwoofer for å høre hva den er god for i et optimalt oppsett.

Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass

Lydplanke i musikkens tjeneste

Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.

Lyden er forlokkende varm, fyldig og innbydende. Spesielt musikk er vanedannende. Subwooferen tilfører den sårt etterlengtede slagkraften i bassen.
Mellomtonen slår aldri gnister, sangstemmer og dialoger kunne kommet enda mer ut. Bakhøyttalere bør absolutt vurderes.
Les hele testen

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus for folk flest

Beosound Stage gir skikkelig premiumfølelse til overraskende hyggelig pris. Men den er ikke for alle.

Lyden er balansert nok, og bassen er fyldig nok på egenhånd til at man ikke trenger subwoofer. Fungerer både veggmontert og liggende på bord.
Brukergrensesnittet er forvirrende, norsk språk i appen er elendig, og lyden mangler noe dynamikk.
Les hele testen

LG SL10YG

Masse utstyr er ikke nok

Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.

Atmos-lyd gir "lyd fra himmelen", og lydplanken følger opp med nok kraft til å fylle stua.
Mellomtoneområdet er for dempet, så dialoger og instrumenter kommer ikke godt nok frem. Smått grovkornet lyd.
Les hele testen

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Steintøft fra Bose

Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.

Lyden er kraftfull og engasjerende, og romkorreksjon tilpasser lyden bra til rommet. Brukervennligheten er topp, og vi liker den programmerbare fjernkontrollen.
Lydbildet er ikke så finmasket og oppløst som hos de aller beste. Musikk i stereo får en slags surroundeffekt man ikke kan fjerne.
Les hele testen

Samsung HW-Q96R

Fortsatt best i prisklassen

Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.

Lyden er eksplosiv så vel som velbalansert, og bakhøyttalere gir skikkelig hjemmekino! Endelig har Samsung også løst dette med Dolby Atmos ut av TV-en!
Subwooferen holder ikke helt samme kvalitet og taktfasthet som resten av systemet. Begrensede strømmemuligheter.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens beste lydplanke

Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Aldri har vi hørt bedre surroundlyd uten bakhøyttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lavt lydnivå trenger man slettes ingen subwoofer.
Hvem gidder vel moderat lydnivå med en lydplanke som denne? Det betyr at du må ha subwoofer likevel, og plutselig kommer vi opp på et ganske ekstremt prisnivå.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde