TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung The Premiere LSP9T

Fantastiske farger, men…

Toppmodellen i Premiere-serien skaper et stort og lyssterkt bilde med spektakulære farger. Dessverre har LSP9T også noen fargeproblemer som gjør at den skyter litt over mål.

Av / 21.02.21 - 09:00
Samsung The Premiere LSP9T

Lyd & Bilde mener

  • LSP9T har vesentlig høyere lysstyrke og et bredere fargespekter enn lillebroren LSP7T.
  • Samsung-projektoren har noen optiske utfordringer - deriblant fargeforskyving, som kan bli distraherende for enkelte.

Samsung LSP9T er toppmodellen i Premiere-familien av UST (Ultra Short Throw) projektorer. Designmessig er den nesten prikk lik lillebroren, men er noen centimeter større, i tillegg til at den veier noen kilo mer.

Innmaten er også mer omfattende. Storebroren til LSP7T kan skilte med en mer avansert trippel RGB laser, som leverer høyere lysstyrke og enda bredere fargespekter. Det gir synlig forskjell i bildeopplevelse, men ikke bare til det bedre, skulle det vise seg.

Samsung The Premiere LSP9T 1
Samsung The Premiere LSP9T. (Foto: Samsung)

Brukervennlighet og finesser

Samsung LSP9T kommer i likhet med 7-serien lastet med smart-brukergrensesnittet Tizen – dermed er vi i kjent terreng her også. Menysystemet er enkelt, raskt og oversiktlig. I tillegg finnes det plenty av apps: De fleste projektorer må klare seg med å vise tilkoblede videokilder, men her får du altså innebygde apps og streamingtjenester direkte fra projektoren.

Oppsett

Installasjon av projektoren foregår på lik måte som med lillebroren LSP7T: Først må du finne den ønskede avstanden til veggen eller lerretet, og deretter gjelder det å finne riktig høyde og vinkel. Bruksanvisningen fra Samsung gir oss et greit utgangspunkt, men vi savner mer presise justeringsmuligheter – spesielt på en toppmodell som dette.

For eksempel hadde det vært kjærkomment med motorisert høyde/sidejustering, slik at man kunne gjort den siste finjusteringen sittende i seerposisjon. I stedet må man sitte på kne mens man gløtter opp på bildet, og det er ikke like enkelt.

Annonse

I tillegg savner vi at projektoren kunne ha et slags flytende oppheng, som sikret at optikken holdt seg i vater. Eller et innebygd vaterpass, i det minste?

Samsung The Premiere LSP9T 2
(Foto: Samsung)

Bildekvalitet

Det tok altså en del manuell prøving og feiling før vi fikk et bilde vi var fornøyd med rent geometrisk. Men når det først sitter, gir denne toppmodellen et bilde med stor wow-faktor.

Samsung LSP9T har for det første vesentlig kraftigere lysstyrke enn lillebroren. Her er det ikke nødvendig å ”skalke alle luker” for å få et severdig bilde. Men dersom du likevel gjør det, får man et bilde som er blendende lyssterkt!

Samsung The Premiere LSP9T 3 Samsung The Premiere LSP9T 4 Samsung The Premiere LSP9T 5
<
>
LSP9T gir en imponerende kontrast, og glødende sterk fargegjengivelse. (Foto: Audun Hage)

Vi var allerede ganske så imponert over skarpheten til lillebror, men på LSP9T kommer 4K-oppløsningen virkelig til sin rett. Vi har knapt sett skarpere bilde fra en projektor, annet enn fra grisedyre Sony- og JVC-mastodonter. Men også her, i likhet med 7-serien, merker vi tendenser til at bildet er skarpere i midten, enn helt ute i kantene.

Når det kommer til kontrast og svartnivå, er 9-serien et par hakk råere enn 7-serien, men den mangler en del for å kunne måle seg med de beste bakprojektorene fra Sony og JVC. Dette er ikke nødvendigvis projektoren for ultimat filmnytelse i et bekmørkt rom, men snarere en fin løsning til en stue med dempet belysning.

Sterke rødfarger

På sett og vis har LSP9T en spektakulær fargegjengivelse, som går utenpå det meste vi har sett i projektorverden hittil. Her får vi se en del fargenyanser (spesielt av rødt) som har vært vanskelige å gjengi tidligere.

Samtidig fremstår fargegjengivelsen – selv i mest nøytrale filmmodus – som temmelig overdrevet. De vårkåte beilerne i Bridgerton har det ofte med å rødme litt, men her blir de i overkant tomatrøde i ansiktet til tider! Grønne planter ser litt plast-aktige ut. Og det som egentlig skulle være høstbrun vegetasjon, får et mer sommerlig preg over seg.

Samsung har rett og slett gått litt amok med fargekontrollene. Og selv med gjentatte forsøk på justering og fargekalibrering, greide vi ikke helt å bli kvitt den litt overdrevne rødfargen. Vi hadde gjerne sett at Film-modusen –og spesielt Filmmaker Mode – fremsto enda mer nøytral.

Samsung The Premiere LSP9T 6 Samsung The Premiere LSP9T 7
<
>
Samsung LSP9T har en litt ujevn fargebalanse med overvekt av rødt.

Kromatisk aberrasjon

Det å skulle projisere et stort bilde på opptil 130 tommer fra noen få centimeters avstand, stiller naturlig nok ekstreme krav til den interne optikken – spesielt når man også vil bevare en kompakt fasong på projektoren.

Den bratte projeksjonsvinkelen gjør det utfordrende å bevare fokus over hele bildearealet. Ikke bare det: Linsen må fordele fargene fra de tre laserne helt perfekt! Hvis ikke kan det oppstå en optisk forvrengning kalt kromatisk aberrasjon – en slags ”fargeutglidning” som gjør at enkelte farger skiller seg ut i bildet.

I Samsung LSP9T sitt tilfelle la vi merke til noen tendenser av dette, ved at sekundærfargene cyan og magenta sto litt tydeligere ut enn andre. Det var spesielt tydelig på hvit tekst, der for eksempel undertekstene til film og serier fikk et turkis- og rødaktig skjær helt ute i kantene. Det er mest tydelig på nært hold, og ikke spesielt fremtredende fra alminnelig seeravstand på 3 meter – men er man først blir var på det, kan det oppleves distraherende hos enkelte.

Vi kan for ordens skyld nevne at vi dobbeltsjekket dette på to eksemplarer av LSP9T, og begge hadde innslag av denne optiske forvrengningen på nært hold. Lillebror LSP7T virker derimot ikke å være påvirket av dette: Vi antar derfor at fargeforskyvningen har noe med trippel-RGB laseren i LSP9T å gjøre.

Samsung The Premiere LSP9T 8 Samsung The Premiere LSP9T 9
<
>
Det er spesielt synlig på hvit tekst og andre lyse objekter, som får et rødt og turkis fargeskjær ute i kantene. (Foto: Audun Hage)

 

Lydkvalitet

LSP9T har en litt kraftigere høyttalerløsning enn LSP7T (4.2 system med 60 watt), og det kan man også høre på lyden. Den fyller rommet bedre, og stemmene fremstår enda mer sterke og klare. Her er det også vesentlig mer trykk i lydeffektene. Vi tenker at denne lyden vil fungere utmerket til sportsbegivenheter og lignende. Men til film foretrekker vi fortsatt mer helsomsluttende surroundlyd. En lydplanke med Atmos 3D-lyd vil helt klart være en bedre match til det store bildet.

Konklusjon

Med en pris på 65.000 kroner er det er lov å ha høye forventninger til Samsung LSP9T. Storebroren i Premiere-serien er på mange måter et imponerende skue: Denne kortkast-projektoren tegner opp et kjempestort, sylskarpt og fargerikt bilde, som det er lett å bli fascinert av. Bildekvalitet som dette har vi knapt sett maken til i short-throw kategorien før.

Sett med våre kresne øyne er det likevel noen forbedringspunkter: For det første er fargegjengivelsen litt i saftigste laget, der spesielt de røde kulørene er ekstra fremtredende. VI hadde gjerne sett at Film-modusen –og spesielt Filmmaker Mode – fremsto enda mer nøytral.

I tillegg har Samsung-projektoren litt vansker med å oppnå perfekt fargefordeling og fokus på den korte projiseringsavstanden. Dette ser ut til å være et kompromiss man kanskje må leve med i short-throw klassen, men det er verdt å merke seg at store bilder på kort avstand stiller svært høye krav til optikken.

I lys av det ovennevnte, synes vi faktisk at lillebroren LSP7T til 35.000 kroner fremstår som et bedre kjøp i kortkast-kategorien. Den har ikke like kanonsterk lysstyrke og spektakulære farger som storebroren, og heller ikke like spenstig kontrast. Til gjengjeld har den litt mer edruelig, korrekt fargegjengivelse, og er generelt litt lettere å leve med.

 

Karakter
Samsung The Premiere LSP9T
High End

Også i denne testen:

Samsung The Premiere LSP7T

Stort bilde på kort avstand

Samsung LSP7T er det beste kjøpet i Premiere-serien: Med litt egeninnsats kan du få ekte kinofølelse hjemme i stua!

LSP7T gir et stort og sylskarpt bilde, med lysstyrke nok til å fungere bra i (dempede) hverdagsrom.
Samsung-projektoren kan være litt vrien å sette opp og stille inn – vi savner motorisert optikk.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde
[]