TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung The Premiere LSP7T

Stort bilde på kort avstand

Samsung LSP7T er det beste kjøpet i Premiere-serien: Med litt egeninnsats kan du få ekte kinofølelse hjemme i stua!

Av / 21.02.21 - 09:00
Samsung The Premiere LSP7T

Lyd & Bilde mener

  • LSP7T gir et stort og sylskarpt bilde, med lysstyrke nok til å fungere bra i (dempede) hverdagsrom.
  • Samsung-projektoren kan være litt vrien å sette opp og stille inn – vi savner motorisert optikk.

LSP7T er minstemann i den nye Premiere-serien. Den kan projisere et bilde på opptil 120 tommer på veggen foran – da med en avstand på 30 cm. Etter hvert som du setter projektoren nærmere veggen, blir bildet følgelig også mindre. Stiller du den kloss inntil veggen, blir bildet på cirka 80 tommer. Med en pris på 35.000 kroner ligger den ikke så altfor langt unna de mest populære flatskjermene i 75-85-tommers klassen. Dermed kan dette kanskje være et interessant alternativ til ny storskjerm?

Samsung The Premiere LSP7T 1
(Foto: Samsung)

Design

Samsung-projektorene i Premiere-serien har begge en slank og interiørvennlig fremtoning. LSP7T er den mest kompakte av de to, med et skrog i blank hvit plast, og en lysegrått tekstil over høyttalerne på forsiden. Tilkoblingene er gjemt på baksiden, sammen med av/på knappen: vi synes den gjerne kunne sittet foran, men her tenker nok Samsung at vi heller benytter fjernkontrollen i det daglige.

Samsung-projektoren står på tre gummiføtter, hvor de to bakerste brukes til å finjustere vinkelen på projektoren.

Projektorlinsen sitter montert på toppen, og stråler bildet skrått opp på veggen. LSP7T er for øvrig utstyrt med en bevegelsessensor som demper lysstyrken når noe eller noen kommer i nærheten av linsen. Du vil nemlig ikke kikke inn i projektorlyset – da må du regne med å bli kraftig blendet!

Samsung The Premiere LSP7T 2

Annonse

Brukervennlighet og finesser

Fjernkontrollen vil nok mange dra kjensel på: den er omtrent prikk lik den vi finner på Samsungs smart-TVer. Det samme gjelder menysystemet, som inneholder mange av finessene vi kjenner fra TV-verdenen. Streamingtjenester som YouTube, Netflix og Disney+ er tilgjengelig direkte fra ”projektorens indre”. Du kan også dele innhold fra mobilskjermen via Wi-Fi eller AirPlay 2.

Samsung The Premiere LSP7T 3
Innebygde smart-tjenester betyr at du kan se strømmetjenester direkte fra projektoren, uten å koble til en mediespiller. Samsung byr på Netflix, Disney+, HBO og masse mer – såfremt du har abonnement da, selvsagt. (Foto: Audun Hage)

 

For oss som er godt vante med Samsungs TV-modeller er det lett å bli fortrolig med betjeningen av LSP7T. Projektoren starter raskt, og lyser opp veggen foran oss i løpet av noen få sekunder – vesentlig raskere enn tradisjonelle projektorer. Det er heller ingen sjenerende viftestøy.

Oppsett

Før man kan ta i bruk projektoren, må man imidlertid påregne en del innjustering.
Det holder nemlig ikke bare å smelle projektoren ned på TV-benken og håpe på et strålende stort bilde!

Samsung The Premiere LSP7T 4

Samsung-projektoren projiserer bildet i en meget skarp vinkel opp på veggen eller lerretet. Man må derfor være ekstra omhyggelig med plasseringen for å unngå at bildet blir skjevt eller ute av fokus.

Selv om Samsung har inkludert noen digitale justeringsmuligheter (bl.a keystone), egner disse seg best til å finjustere etter man er ferdig med den fysiske plasseringen.

For vår del brukte vi en god del tid før vi var fornøyd med geometrien og skarpheten i bildet. Samtidig slo det oss at mange (spesielt barnefamilier) nok vil foretrekke å montere projektoren i taket: Et lite ”puff” er nemlig nok til at projektoren må justeres inn på nytt…

Samsung The Premiere LSP7T 5
For å få et bilde av en gitt størrelse (for eksempel 100 tommer) må du plassere projektoren med en bestemt avstand og høyde. Disse er angitt i bruksanvisningen fra Samsung. (Foto: Samsung)

 

Bildekvalitet

Etter at vi fikk bildet til å passe innenfor rammene til et 110” lerret, kunne vi endelig konsentrere oss om bildeopplevelsen i praksis. Og den er slett ikke så verst.

Førsteinntrykket er at her er det rikelig med lys: Samsung-projektoren trenger ikke stå i et bekmørkt rom for å gi en brukbar bildeopplevelse – det holder å slukke lyset og/eller trekke for vinduene på dagtid. Men som med projektorer flest, får man selvfølgelig bedre kontrast når det er ordentlig mørkt.

Deretter lar vi oss imponere over skarpheten. Til daglig tester vi mange 4K TV-er på 55-65 tommer – men det er virkelig noe helt annet å se de samme bildene blåst opp til 110”!

Siden Samsung-proj’en har direkte tilgang til YouTube og Netflix, finnes det nok av innhold å boltre seg i. Her kan vi ta inn de små detaljene, uten å se den minste antydning til pikselstruktur eller rutemønster. Vi fant noen lekre klipp fra Eugene Belsky på YouTube, og på sitt beste ser det riktig magisk ut.

Samsung The Premiere LSP7T 6 Samsung The Premiere LSP7T 7 Samsung The Premiere LSP7T 8 Samsung The Premiere LSP7T 9 Samsung The Premiere LSP7T 10
<
>

Vi registrerer dog at bildet ikke er like skarpt over hele bildeoverflaten. Vi kunne justere bildet for best mulig fokus i midten av bildet eller ute i kantene, men ikke nødvendigvis begge deler på samme tid. Dette skyldes nok en utfordring med optikken og den skarpe vinkelen.

Som vanlig for DLP-projektorer med fargehjul, må man ta høyde for at enkelte kan oppleve såkalt regnbueeffekt i bildet. Men undertegnede opplevde ikke dette som noe synlig problem på LSP7T.

Ellers må vi si oss greit fornøyd med fargegjengivelsen: Samsung har utstyrt LSP7T med ulike bildemodus, deriblant relativt fargenøytrale Film og Filmmaker-modier. Selv om LSP7T ikke kan vise til like spektakulære fargenyanser som storebroren LSP9T, har den faktisk færre synlige problemer med fargeforskyving (kromatisk aberrasjon). Dette gjorde faktisk at vi i noen tilfeller foretrakk bildet fra 7-serien foran 9-serien.

 

Hva med kontrasten, da?

Når det kommer til generelle bildeparametre som kontrast og svartnivå, er Samsung-projektoren god her også, men på ingen måte revolusjonerende. Desto mer lyssterk projektoren er, desto mer ”strølys” må man regne med, og det merkes at LSP7T har litt gråere svart enn de beste 4K-modellene fra Sony, som benytter dynamisk iris (justerbar lysåpning) for å oppnå optimal kontrast. Samsung-en holder heller ikke følge med JVCs ”kullsvarte” D-ILA modeller når det kommer til svartnivå.

Samsung The Premiere LSP7T 11

 

Lydkvalitet

Samsung har utstyrt LSP7T med innebygde høyttalere og 30 watt utgangseffekt. Lyden tilsvarer omtrent det man kan forvente fra en alminnelig TV. Samsung-høyttaleren skaper et ganske stort og klart lydbilde, med god stemmegjengivelse og brukbar fylde i bassen. De har også lykkes med å heve lydbildet litt, slik at stemmene kommer fra et punkt midt i bildet, og ikke direkte fra høyttalerne. Vi sier oss greit fornøyd med lyden, men vi tror likevel de fleste som vurderer en projektor i denne prisklassen, vil foretrekke et separat, kraftigere lydoppsett. Med HDMI ARC lydutgang på baksiden, er det heldigvis enkelt å koble til en potent lydplanke hvis man ønsker.

Konklusjon

Såkalte short-throw projektorer har lenge vært preget av grovkornede bilder med blass kontrast. Med introduksjonen av The Premiere kan Samsung tilby en projektor som gir flott bildekvalitet på kort kasteavstand. Premiere LSP7T har god kontrast og glimrende skarphet, med evnen til å projisere et bilde opptil 120 tommer. Du må være forberedt på å jobbe litt med plasseringen før bildet sitter som støpt, men når alt stemmer kan dette være et fint alternativ til en storskjerm-TV.

Karakter
Samsung The Premiere LSP7T
Premium

Også i denne testen:

Samsung The Premiere LSP9T

Fantastiske farger, men…

Toppmodellen i Premiere-serien skaper et stort og lyssterkt bilde med spektakulære farger. Dessverre har LSP9T også noen fargeproblemer som gjør at den skyter litt over mål.

LSP9T har vesentlig høyere lysstyrke og et bredere fargespekter enn lillebroren LSP7T.
Samsung-projektoren har noen optiske utfordringer - deriblant fargeforskyving, som kan bli distraherende for enkelte.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde
[]