Med stadig flere muligheter for å strømme musikken i høyeste kvalitet, er det viktigere enn noen gang at alle ledd holder like høy kvalitet. Derfor er markedet for forsterkere med strømming, blitt stadig større.
Da snakker vi for ordens skyld ikke om Bluetooth, men strømming over nettverket hjemme. Mens Bluetooth er praktisk både i hodetelefoner, ørepropper og bærbare høyttalere, trenger man Wifi for å få den høyest lydkvaliteten fra strømming.
Det er bare da man kan utnytte lydkvaliteten fra Tidal, Apple Music og Qobuz høyoppløste musikkbibliotek. Da kan man få den samme lydkvaliteten som brukes i studio, hvert fall når alt er gjort riktig. Og hvem vil vel ikke ha best mulig lyd?
HDMI og platespillerinngang
Den enkleste løsningen for de som ønsker bedre lyd fra en strømmetjeneste, er å kjøpe en nettverkstreamer som kobles til anlegget. For eksempel Wiim Pro, som er så bra til prisen at den er et opplagt valg. Eller Primares NP5 MK II Prisma hvis man ønsker litt bedre lyd.
Begge forutsetter egentlig at man har en forsterker med D/A-omvandler og ditto digitale innganger. Har man ikke det, kan en nettverksforsterker være en bedre løsning.
Som Technics SU-GX70. En integrert premium-forsterker med strømming, inngang for platespiller med MM-pickup, analoge og digitale innganger, og HDMI for TV-lyd. Den stiller i samme klasse som Rokkan Atessa Streaming Amplifeer og den fremragende Rotel S14, men er faktisk litt rimeligere.
Det er ikke fordi den mangler noe. Tvert imot.
Den har Bluetooth, AirPlay 2 og Chromecast innebygget, og støtter strømmetjenester som Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz. Den vil også få støtte for Roon, i en kommende fastvareoppdatering, og den har innebygget FM- og DAB+ radio, mens internettradio kan strømmes via Technics Audio Center-appen.
Det er også mulig å koble nettverket rett i forsterkerens Ethernet-kontakt på baksiden. Den kan også strømme fra en musikkserver koblet til det samme nettverket.
På baksiden finner man også to analoge innganger, to optiske og en koaksial digitalinngang, og en USB-B for PC-tilkobling. Foran er det en USB-A-kontakt, og en hodetelefonutgang.
HDMI-kontakt på baksiden har lydretur (ARC) for styring av TV-lyden over anlegget. Det finnes også en analog utgang – pre out – for separat forsterker, eventuelt subwoofer.
JENO Engine og Twin Power
Forsterkeren er bygget på samme måte som Technics-forsterkerne vi kjenner fra tidligere tester. Effekten er oppgitt til 40 W per kanal i 8 Ohm, og 80 W i 4 Ohm, men vår erfaring er at Technics-forsterkerne lyder kraftigere enn tallene angir.
Den digitale forsterkerkretsen bruker Technics JENO Engine for støyfjerning ((Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation). JENO sørger for et ekstremt lavt støygulv, med bedre jitter-kontroll, ikke bare fra de digitale inngangene, men også fra HDMI-inngangen.
Den samme typen Twin Power strømforsyningen vi kjenner fra SU-G700M2, brukes også her. Twin Power betyr at strømforsyningen er delt i en krets til effekttrinnet, og en del til resten av signalbehandlingen.
Strømforsyningen bruker en 130 kHz høyhastighets svitsjefrekvens, som ligger så langt utenfor det hørbare området, at man ikke risikerer at svitsjestøy påvirker signalet.
Load Adaptive Phase Calibration
De analoge inngangene på baksiden, er diskret oppbygget med spesielle felteffekttransistorer. (Tynn-)filmkondensatorer, elektrolyttkondensatorer, og bygget opp symmetrisk for hver kanal. Technics gjør det på samme måten i den mange ganger dyrere SU-R1000, men den bruker enda mer påkostede komponenter.
Det finnes en Pure Amplification Mode som kan aktiveres fra fjernkontrollen. Da kobles alle nettverk- og HDMI-kretser vekk, og antennene på baksiden slukkes. Slik mener Technics at de lykkes med å fjerne potensiell nettverk- eller digitalstøy, og sånn skal musikksignalet bli renere.
Technics LAPC må også nevnes. Det er en fasekalibrering av utgangstrinnet – (Load Adaptive Phase Calibration) – som tilpasser utgangstrinnet til ulike høyttaleres impedansmønster og fasekarakteristikk. En slags tilpasning som kompenserer for høyttalerens påvirkning på utgangstrinnet.
Alt dette er fint og flott, men meningsløst hvis det ikke virker.
Lydkvaliteten
Etter at forsterkeren er koblet til nettverket via Google Home-appen, er den også tilgjengelig i Technics-appen. Der styrer man musikken, og velger spillelister, lagrer sine favoritter blant radiostasjoner, podcaster og logger inn på sin foretrukne strømmetjeneste.
Det hele er ganske oversiktlig og enkelt, men kunne trengt en modernisering av grensesnittet. Siden man uansett har en fjernkontroll til forsterkeren, er den daglige betjeningen upåklagelig.
Tross sine beskjedne 40 W per kanal, hadde Technics-forsterkeren null problemer med å drive et par gulvstående Sonus faber Olympica. Den hadde ikke det samme grepet over bassen når den spilte høyt, som en Yamaha A-S3200, men Technics-forsterkeren er livligere og mer potent enn Roksan-forsterkeren. Den har kanskje ikke den samme dynamiske kontrasten som en Rotel S14, men den leverte fyldigere bass enn begge.
Også da jeg flyttet forsterkeren til et annet rom og koblet til Dynaudio Special Forty.
Kvelertaks energiske Bråtebrann, satte umiddelbart stemningen, og lyden var potent, dynamisk og energisk. En av sommerhiten i år, PNAU og Khalids The Hard Way, pumpet stødig ut av høyttalerne. Bassgjengivelsen var fyldig og mektig, og lydbildet bredt og dypt. Med LAPC aktivert, endret lydbildet seg. Bassen ble strammere, nesten tørr, og diskanten mer avslappet. LAPC kan slås av og på, så her får man prøve seg fram.
Det akustiske opptaket på Short Story fra Arild Andersen Groups album Affirmation, lyder superfokusert og definert, med varm saksofonklang, og markert gjengivelse av kontrabassen på opptaket. Slagverket er plassert godt frem i lydbildet, og slagene markeres markant dynamisk kontrast.
Lydbildet er silkemykt, og tonene flyter lett. Klangbalansen er behagelig varm, men ikke lukket eller dempet. På Jan Gunnar Hoffs nydelige Home vibrerer nesten luften i rommet av den tydelige klaverklangen forsterkeren gjenskaper. Og viser ikke bare hvorfor Hoff er en av vår tids fremste pianister, men også at Lindberg Lyd kanskje har det beste opptakstudioet i Norden for tiden.
Technics-forsterkeren får frem flere av klangnyansene på opptaket en Roksan-forsterkeren klarer. Den er også mer dynamisk og engasjerende, men ikke like fokusert og dynamisk som Rotel S14.
Konklusjon
Technics SU-GX70 er bedre utstyrt enn mange tilsvarende forsterkere med strømming. Den har en påkostet teknikk under topplokket, som teknisk sett er både interessant, og skaper en svært vellydende musikkopplevelse. Det har blitt noe vi er blir bortskjemt med fra Technics moderne forsterkere, og SU-GX70 fortsetter heldigvis i samme sporet. Dette er forsterkeren du skal ha dersom den skal kobles til en TV, platespilleren, og samtidig kunne strømme musikk i høyeste kvalitet.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser