TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: EPOS GTW 270 Hybrid

Liten og rask

EPOS har skapt et sett true wireless-propper til spillerne som ikke nøyer seg med Bluetooth.

Av / 27.01.21 - 10:50
EPOS GTW 270 Hybrid

Home mener

  • Svært god lyd. AptX gir nær-CD-kvalitet. Taps- og forsinkelsesfri lyd via USB-dongle.
  • Ingen elektronisk støyreduksjon. Mikrofonen er ikke så god som på fullvoksne gaming-hodetelefoner.

Når man snakker om gaming-hodetelefoner, er det vanligvis store og tunge over-ear-modeller. Men det finnes unntak.

EPOS GTW 270 Hybrid er de første helt kabelfrie øreproppene laget spesielt for gaming, jeg har sett. Det som utgjør forskjellen, er den medfølgende USB-C-donglen som gir tapsfri forbindelse uten den lydforsinkelsen man får med Bluetooth. Bluetooth støttes naturligvis også, slik at proppene kan brukes til musikklytting med mobilen. Og her støttes den «hifi-vennlige» aptX-protokollen, noe som er usedvanlig til denne prisen.

Hvis man ikke trenger rask gaming-lyd, finnes det også en ren Bluetooth-utgave som bare heter EPOS GTW 270, og som er noen hundre kroner billigere.

EPOS GTW 270 Hybrid er litt mer firkantet enn de fleste helt trådløse ørepropper, og er laget i sort plast. EPOS’ logo er det eneste designmessige kjennemerket.

Som med andre True Wireless-propper følger det med et transportetui med innebygget batteri til lading. Etuiet brukes også til Bluetooth-parring. Øreproppene ligger godt beskyttet i etuiet, men det er dessverre ingen plass til USB-adapteren, som man jo gjerne vil ha med seg overalt.

Annonse

Batteritiden er fem timer, og ladeetuiet gir 20 timer ekstra før man trenger en stikkontakt. Fem timer er ikke den lengste batteritiden vi har sett på true wireless-propper. Men aptX og tapsfri trådløs forbindelse kan selvsagt tenkes å medføre litt ekstra strømforbruk.

EPOS GTW 270 Hybrid 1
EPOS GTW 270 Hybrid leveres med et transport- og ladeetui som gir 20 timers ekstra brukstid. Det spennende er likevel USB-adapteren som også er med. (Foto: EPOS)

Plagsom betjening

Betjeningen er alltid et kompromiss på ørepropper, hvor det ikke er plass til trykknapper i fleng. En enkelt knapp på venstre ørepropp er alt, og man kan – med problemer – styre avspilling og håndtere mobilsamtaler med den. Men det er lettere å bruke mobilen, som jo er i nærheten uansett. Man kan også bruke stemmestyring med Google Assistent eller Siri, men da må man fortsatt fomle med den ene knappen for å aktivere den.

USB-donglen fungerer helt problemfritt. Når den er koblet til USB-porten og øreproppene er på plass, er det umiddelbart forbindelse, og den er like rask som den skal være. Siden donglen skal passe i Nintendo Switch og Android-telefoner, krever den en USB-C-port, som fremdeles er mindre utbredt på PC-er enn gamle USB-A. Men det følger med alle nødvendige adapterkabler.

Vi har i det siste sett flere true wireless-propper med automatisk støyreduksjon (ANC), blant annet Jabra Elite 85t. Men EPOS GTW 270 Hybrid må nøye seg med passiv støydemping gjennom en tettsluttende «pakning» i form av silikonpropper i fire størrelser.

Og tett sitter de. Når man skrur GTW 270 Hybrid inn i øregangen, gir det den velkjente «osteklokkeeffekten» hvor verden lukkes ute. Følelsen av overtrykk er likevel midlertidig, og proppene satt stabilt i øret gjennom hele testen. Det var heller ikke noe problem å oppnå den tettheten som skal til for å sikre en god bassgjengivelse.

Gaming-hodetelefoner kan normalt gjenkjennes på mikrofonen, som er avgjørende viktig i lagspill. Av innlysende grunner kan det ikke sitte en svanehalsmikrofon på en trådløs ørepropp, så man må greie seg med mikrofonen i kapslene. Denne fungerer utmerket, men er fremdeles best egnet til mobilsamtaler via Bluetooth.

EPOS GTW 270 Hybrid 2
EPOS GTW 270 Hybrid er de første helt trådløse øreproppene spesielt laget til gaming som vi har sett. (Foto: EPOS)

Lydkvaliteten

EPOS fornekter ikke sitt slektskap med Sennheiser på lydkvaliteten. For den er glimrende.

Hovedinntrykket er ørepropper med nøytral lyd, likevel med litt ekstra varme i bunnen. Mellomtonen er ren og svært veloppløst. Det betyr mye for musikk, hvor fine nyanser i Sinead O’Connors «Scarlet Ribbons» står klart frem. Men det er virkelig avgjørende i skytespill, hvor du kan merke alt som foregår. Vi er ikke helt oppe i samme altavslørende klasse som Audeze Penrose. Men det er også en prisklasse og en teknologisk klasse i forskjell på disse to. Og det er fortsatt bra.

Bass og ørepropper har ikke tradisjon for å være en god kombinasjon, men når forbindelsen er helt hermetisk lukket, kan det fungere, og det mangler slett ikke bass på GTW 270 Hybrid. Faktisk får det dype området en ekstra, liten dytt i forhold til de andre toneområdene. Og det fungerer fint til gaming, hvor eksplosjonene faktisk kjennes som en vibrasjon i hodet.

Festen tar likevel slutt når lyden skrus opp, for de bittesmå driverne har sine begrensinger når det gjelder å spille høyt. EPOS oppgir lydtrykket til maks 100 dB. Til sammenligning kan førnevnte Audeze Penrose (med 100 ganger større membranareal) avlevere 140 dB i øregangen, hvis man gir dem lov!

Kvaliteten ble bedømt både via Bluetooth/aptX og den trådløse USB-forbindelsen.

EPOS GTW 270 Hybrid 3
Foto: EPOS

Konklusjon

EPOS GTW 270 Hybrid er et usedvanlig gaming-headset på grunn av størrelsen. Eller et usedvanlig par helt trådløse ørepropper på grunn av den trådløse USB-forbindelsen. Og det fungerer ganske bra i begge roller. Til lange spillrunder vil jeg fortsatt foretrekke hodetelefoner i full størrelse av hensyn til både komfort og mikrofon, men til bærbar gaming er det fremragende. Lyden er klar og presis nok til at man kan følge med i spillet. Og varm nok til at det er moro underveis.

ANC ville ha vært et pluss, men til denne prisen kan man ikke forlange det. Spesielt ikke når man til gjengjeld får aptX. Men en funksjon som slipper gjennom lyden fra omgivelsene, burde ha vært mulig.

Karakter
EPOS GTW 270 Hybrid
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Lyd & Bilde