Med en bærbar som det primære arbeidsredskapet kan plassen på tastatur og skjerm en gang imellom bli for trang. Tiden med store stasjonære arbeidsstasjoner er kanskje forbi, men det er nå likevel fortsatt hyggelig å blåse ting opp i et større format og få adgang til et skikkelig tastatur samt en god gammeldags mus. Det er naturligvis mulig, og en god løsning kan være en såkalt dokkingstasjon, hvor maskinen kobles til alt med en enkelt kontakt. Der denne typen av produkter tidligere primært var å finne i åpne kontorlandskap, er de nå også kommet inn på hjemmekontorene, og gjør det mulig å få et smart og minimalistisk oppsett uten for mange kabler.
USB-C er kongen
Den primære årsaken til det minimalistiske oppsettet er USB-C-porten. Ikke bare er den lynrask, men du kan også lade din bærbare, og slipper dermed å flytte rundt på strømforsyningen hele tiden. Hva hastigheten angår, er USB-C igjen en vaskeekte “game changer”. Skjønt det finnes dokkingstasjoner med USB 3.0, som kan trekke et bilde i 4K på en ekstern monitor, lider disse av en alvorlig mangel. Båndbredden holder kun til et signal på 30 Hz, som tilsvarer 30 bilder i sekundet. Det er mildt sagt ikke det spor behagelig å se på. Med USB-C går det nå raskt nok til å produsere hele 60 bilder i sekundet, så bilder nå fremstår helt uten hakking på grunn av for lav oppdateringshastighet.
Kraft nok til to 4K-skjermer
Modellen fra Targus er “nyeste skudd på stammen”, og ble lansert på slutten av 2017. Den er et godt eksempel på en moderne USB-C-dokk, som lover høy ytelse og ikke minst høy oppløsning. USB-C dokkingstasjoner med 4K-oppløsning har jo vært standard en stund, men det smarte ved nettopp denne er at den kan drive ikke bare en, men hele to på samme tid. Her er det med andre ord lagt opp til det helt vanvittige 4K-oppsettet med flere monitorer på rad og rekke.
Monitorene kobles til dokken via enten DisplayPort eller HDMI. Det er naturligvis to av hver. Du får dessuten hele fire USB 3.0-porter, hvor den ene egner seg til hurtiglading, en ekstra USB-C-port, inngang til internett og utgang til headset. Hva mer kan man ønske seg?
Lett oppsett
Det gir seg nesten selv, men det er ikke mye hokus pokus å installere en dokkingstasjon. Koble til strømmen, USB-C-kabelen fra baksiden og inn i laptopen og installer driverne på maskinen. Dokken støtter de fleste enheter, så du kan bruke både PC, Mac, Chromebooks eller Android-enheter. Har du en maskin uten USB-C, følger det med en adapterkabel til alminnelig USB-A i esken. De mange USB-portene gjør det lett å koble til alt utstyret ditt, og etter en restart av maskinen er du oppe og går. Gummibelegget på toppen av dokken gjør den til et fint sted å ha laptopen stående, og du kan da fortsatt bruke skjermen på den, hvis du bare ønsker å utvide skrivebordet med de ekstra monitorene.
Problemer på Mac
Som nevnt fungerer dokken med en lang rekke plattformer, hvor jeg naturligvis har prøvd de viktigste. I Windows 10 kjørte det hele som smurt, og det var ingen problemer å spore. Dessverre gikk det ikke helt like lett på Mac. Da jeg først koblet maskinen til, ble bildet ikke korrekt overført. Formatet var helt feil, og jeg kunne ikke få den til å fylle skjermen. Litt roting rundt i innstillingene gjorde ikke den store forskjellen, og først da jeg så nærmere på hjemmesiden til produsenten av det innebygde chipsettet, ble jeg klokere. Som mange lignende produsenter benytter Targus et chipset fra selskapet DisplayLink. Det er med andre ord de som har det primære ansvaret for produktets funksjonalitet. Dessverre snakker den nyeste versjonen av Mac og DisplayLink-driverne ikke så godt sammen, noe som betyr at skaleringen og oppløsningen på de eksterne skjermene ikke virker ordentlig med Mac OS. Det er mildt sagt meget irriterende. DisplayLink fraråder bestemt folk å installere Mac OS versjon 10.13.4 eller senere. Det hjelp ikke meg så mye, da jeg allerede satt på 10.13.4 da jeg fikk dokken inn til test.
Utover problemene med oppløsningen opplever jeg dessuten små grafiske feil i signalet, noe som spesielt blir tydelig i Word, hvor bokstaver klumper seg sammen noen steder på skjermen. Jeg håper inderlig at DisplayLink snart får løst disse problemene, da det inntil da betyr at jeg ser meg tvunget til å bruke en ekstra dokk koblet til dokkingstasjonen via USB-C for å få et HDMI-signal ut. Det er ganske tåpelig.
Konklusjon
Targus Universal USB-C 4K Docking Station og lignende produkter er et must hvis man som undertegnede har hjemmekontor, og fra tid til annen har behov for å få blåst Excel-ark og Word-dokumenter opp i et større format. At det samtidig kan ordnes med en enkelt kabel, er helt genialt, og med USB-C er det nå blitt mulig uten at det går ut over hastigheten. Denne modellen utmerker seg ved å kunne drive hele to 4K-skjermer på samme tid. Dessverre er det problemer med driverne på Mac, noe som trekker litt ned i et ellers ganske positivt inntrykk.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser