De fleste bærbare gamingmaskiner kan bare med god vilje og svulmende overarmer rubriseres som “bærbare”. For kraftig grafikkytelse og ditto prosessorkraft er nesten uunngåelig forbundet med høy vekt. Det er kjølingen som koster.
MSi GS65 Stealth Thin er et forsøk på å utrette det tilsynelatende umulige: å krympe en gaming-laptop ned i et slankt kabinett.
Av ytre er GS65 ikke mye større enn en Ultrabook med samme skjermstørrelse. PC-en er 1,8 cm på det tykkeste, og vekten er 1,8 kg. Begge deler er mindre enn den største av deltakerne i vår siste test av slanke bærbare til skolebruk. Selv om det i rettferdighetens navn må understrekes at MSi-en hører hjemme i en betydelig tyngre prisklasse.
Som de fleste gamingmaskiner er MSi GS65 Stealth Thin kullsort på alle flater. En smal gullkant rundt lokket og touchpaden signaliserer at vi er oppe i det eksklusive sjiktet. MSi-logoen er også i gull. Skjermen på 15,6″ har dessuten den slankeste kanten jeg har sett på en gamingmaskin. Og skjermen er ikke bare slank, men også rask. En oppdateringshastighet på 144 Hz er fortsatt uvanlig i bærbare maskiner. Den høye hastigheten betyr at grafikken ikke på noe tidspunkt hakker – heller ikke når du med en lynrask bevegelse snur synsvinkelen 180 grader rundt. Her kommer normale 60 Hz- og 100 Hz-skjermer til kort og viser bevegelsen i hopp.
Opptil tre ekstra skjermer
Skulle den innebygde skjermen ikke være nok, kan man utvide med opptil tre eksterne skjermer. Det skjer i så fall via Thunderbolt-porten, som er en del av USB-C-porten. MSi skryter av å være først ute med Thunderbolt 3, som gir opptil 40 GB dataoverføring. Og dermed muligheten for høyoppløst spillgrafikk på inntil flere sammenkoblede skjermer.
Oppramsingen av teknologier er nærmest endeløs, og det er ikke spart på maskinvaren: Intel 8. generasjon Core i7-prosessor med seks kjerner og 12 tråder, 16 GB RAM og selvfølgelig en SSD disk på 512 GB. Grafikkortet er imidlertid “kun” GeForce GTX 1070, og ikke toppmodellen 1080. Men det dreier seg sannsynligvis mer om hvor mye varme som kan ledes bort, enn om å spare. Tastaturet er, som vanlig hos MSi, levert av danske Steelseries. Belysningen er som forventet i 16 millioner RGB-farger.
Det er også gjort ekstra ut av lydsiden. I stedet Realtek-lydchip-en som er brukt nesten alle steder, brukes det her en ESS Sabre-chip med mulighet for 24-bit / 192 kHz HD-lyd. Høyttalerne er tunet av Dynaudio, noe som ikke nødvendigvis er ensbetydende med å være levert av samme fabrikk.
Effektiv, men diskré kjøling
Så langt, så bra. Core i7-bærbare med Nvidia-grafikk går det fjorten på dusinet av. Det teknologisk interessante ved MSi GS65 Stealth Thin ligger i kjølingen. MSi kaller teknikken Cooler Boost Trinity, og omfatter blant annet tre vifter med “spesielt effektive rotorblader”, samt hele fire heatpipes, hvor væske flytter varmen vekk fra prosessor og grafikkchip. Kabinettet har dessuten det største antall luftehull jeg kan huske å ha sett i en maskin av denne størrelse. Nei, MSi-en er ikke bygetett!
All denne kjølingen lager nødvendigvis en del støy, men det er faktisk imponerende hvor stille maskinen er, alt tatt i betraktning. Når det går hardt for seg på skjermen, akkompagneres det av en tydelig susing. Tydelig, men ikke noe som kan sammenlignes med det dominerende jetmotor-brølet fra fortidskjempen MSi GT80 Titan.
Å ta GS65 Stealth Thin opp av vesken og klappe opp lokket er en øvelse i overlegenhet (excess). Som å parkere en italiensk sportsbil ved siden av en flokk pickup-er. Og med mindre dine motstandere til LAN-partyet har helt nye og enda dyrere maskiner, kommer du ikke til å merke noen mangel på hestekrefter. Det spinkle ytret til tross er den en fullblods gaming-maskin.
Benchmark
Prosessoren er en av de første sekskjerners i7-ere vi har fått til test. Det merkes på regnekraften: et multi-core resultat på 19 406 i Geekbench er rekord. Resultatene fra webtesten Browserrmark og kontorprogramsimulatoren PC Mark 10 er imidlertid mer jevne. Det kan til dels forklares med at de to testene også bruker en del grafikk. De fleste, men ikke alle maskiner, som har scoret vesentlig over GS65 Stealth Thin, har vært basert på det raskere GeForce GTX 1080-grafikkortet.
I 3D-grafikktestene 3DMark Time Spy og Fire Strike demonstrerer maskinen at den har muskler til å trekke selv det nest tyngste 3D-skytespillet i full oppløsning. En score på 4730 i Time Spy-testen er tett på å være like hurtig som GeForce GTX 1080-baserte maskiner.
Batteritesten er vanligvis ikke gamingmaskinenes favoritt, men GS65 presterer særdeles respektable 3 timer og 14 minutter. Det er helt oppe i Ultrabook-klassen! Og MSi skryter av en brukstid i praksis på åtte timer. Du må imidlertid ikke regne med å komme opp på noe som minner om den brukertiden mens du spiller Battlefield 1.
Konklusjon
MSi GS65 Stealth Thin svarer til sitt navn ved å være både stille og tynn. Og det skjer vel å merke uten å gi alvorlig avkall på spillmusklene. Den er en anelse langsommere enn den ekstreme Asus Zephyrus med 1080-grafikk i et like slankt kabinett, men har en bedre ergonomi og lavere pris. Når det er sagt, er vi imidlertid oppe i et prissjikt hvor kun de færreste har lyst eller mulighet til å være med. Men for reisende spillere eller profesjonelle grafikere er den det perfekte verktøyet.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser