TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Microsoft Surface Book

Solid hybrid fra Microsoft

Microsofts første laptop vil litt for mye, men kommer likevel fint i mål.

Av / 24.10.17 - 13:34
Microsoft Surface Book

Home mener

  • Surface Book er en ufattelig lekker maskin, med masse krefter og lang batteritid.
  • Prisen er altfor høy, og det kan diskuteres om Microsoft burde ha droppet nettbrettfunksjonen.

Har du nesten 20.000 kroner som brenner i lommen, og du er på jakt etter den ultimate 2-i-en-laptopen, har Microsoft kanskje det du leter etter. Surface Book er en hybridmaskin, det vil si både nettbrett og laptop i en, og har tidligere vært forbeholdt det amerikanske markedet. Nå kommer maskinene endelig til Skandinavia, etter den opprinnelige lanseringen tilbake i oktober 2015. Det naturlige spørsmålet er da: Har den vært verdt å vente på?

En lekker hybrid

La det være sagt med en gang. Surface Book er en laptop for seg selv, og kan derfor ikke direkte sammenlignes med verken Apples Macbook Pro eller andre 2-i-en-maskiner, selv om det er nærliggende på grunn av den stilrene og litt industrielle designen. Den nærmeste slektningen er i stedet Microsofts egen Surface Pro 4, som Surface Book har mange likheter med. Begge er laget av solid sølvfarget magnesium, og har store trykkfølsomme skjermer. Men her slutter også stort sett likhetene. Surface Book er en hybrid-PC, en 2-i-en-maskin som både kan brukes som laptop og som nettbrett. Microsofts første vel å merke. Her har programvareprodusenten gått hele veien, og skapt en maskin som både er solid, lekker, har lang batteritid og er lynende rask på samme tid. Den slags er dyrt, og Surface Book koster da også skjorta.

Microsoft Surface Book 1
(Foto: Produsenten)

En pen skjerm

Spesielt den store 13,5” skjermen på Surface Book er verdt å fremheve. Det er tross alt også her det meste av mekanikken sitter. Den er drøyt 21 % større enn Surface Pro 4, og har en oppløsning på 3000 x 2000 piksler. Grunnet det fremragende sortnivået og fargedybden blir man nesten narret til å tro at det var snakk om en OLED-skjerm. Synsvinklene er gode, men avslører også et det er litt mye gjenskinn i glasset. Som de øvrige Surface-produktene har Surface Book et størrelsesforhold på 3:2 i stedet for 16:10 eller 16:9, som vi ser på andre nettbrett. Alt etter hva man vil bruke maskinen til, kan det både være en fordel og en ulempe. Til film og spill vil man nok foretrekke en bredere skjerm, mens bilde- og tekstbehandling gjør seg bedre på 3:2-formatet. Det er naturligvis kameraer både i front og på baksiden. Kameraet bak er ikke mye verdt, mens kvaliteten på frontkameraet er overraskende god. Dette brukes dessuten til Microsofts egen ansiktsgjenkjennelsesprogramvare, Hello, som man raskt blir avhengig av.

Det der hengselet

Skjermen, som Microsoft kaller Clipboard, er festet til tastaturet via et spesialdesignet hengsle, kalt ”Dynamic Fulcrum Hinge”. Som en metallisk ryggsøyle holder det skjermen på plass med sine innebygde magneter, og har dessuten et lite triks i ermet. Ved et trykk på en knapp på tastaturet, løses skjermen fra hengslet, og kan tas av.

Microsoft Surface Book 2
Dynamic Fulcrum Hinge (Foto: produsenten)

 

Annonse

Det tar et par sekunder, noe som kan virke irriterende i starten. Det er imidlertid en mening med galskapen. Har du investert i en maskin med dedikert GPU som sitter under tastaturet, må den først kobles fra før du tar bort skjermen. Maskinen må derfor ha tid og lov til å lagre arbeidet før du skiller dem fra hverandre. Dessverre fungerer ikke denne funksjonen helt perfekt, og vi opplevde et par ganger at skjermen satte seg helt fast. Det var veldig irriterende. En nullstilling av det mekaniske hengselet via oppstartsystemet (bios) var da nødvendig for å skille de to fra hverandre igjen. Til slutt fører hengselet til at maskinen blir tykkere. På grunn av konstruksjonen blir heller ikke maskinen helt tett, og har en glipe på et par cm når den er klappet sammen. Vi hadde foretrukket at maskinen ble helt tett, slik at skjermen derved var bedre beskyttet mot skitt og smuss.

Halvsløvt nettbrett

Til tross for at Microsoft selger Surface Book som en 2-i-en-maskin, er det tydelig at maskinen er mest anvendelig som laptop. Tastaturet inneholder utover det dedikerte grafikkortet også et stort batteri, noe Clipboardet i stor grad savner når skjermen kobles fra. Du må ikke regne med mer enn tre timers bruk før du igjen må finne en stikkontakt. Det er blant de laveste nivåene for et nettbrett. I tillegg føles skjermen altfor stor til å sitte med i fanget, og kantene er en anelse for skarpe til at det føles naturlig. En annen ting som irriterte litt, var plasseringen av av/på- og volumknapper samt hodetelefonutgangen. Fordi tastatur og skjerm skal skilles fra hverandre, gir det god mening at disse finnes på nettopp skjermen. Når skjermen er koblet til tastaturet, virker det imidlertid som en unaturlig og upraktisk plassering.

Microsoft Surface Book 3
Maskinen blir ikke helt tett, når den er klappet sammen. (Foto: produsenten)

 

Maskinens to USB-porter og inngang til SD-kort er så til gjengjeld plassert i tastaturdelen, som du altså må unnvære hvis du tar med skjermen alene. Begge deler har heldigvis en port til den magnetiske ladekabelen, og kan lades uavhengig av hverandre. Til skjermen hører Microsofts nye Surface Pen. Den er utrolig god å skrive med, og kan hektes på siden via de innebygde magnetene, der den sitter meget godt fast.

Fremragende laptop

Som vanlig laptop klarer Surface Book seg heldigvis en del bedre. Vårt testeksemplar var utstyrt med Intels Skylake i5-6300U prosessor, 8 GB RAM og innebygget Nvidia GPU. Som man ser av våre testresultater, gir den en ganske fin ytelse, som imidlertid er avhengig av den innebygde prosessoren. Har du en maskin med innebygget GPU fra Nvidia, som vårt testeksemplar var utstyrt med, økes regnekraften betraktelig, men forvent ikke at maskinen egner seg til moderne 3D-spill. Dette er først og fremst en arbeidshest, og vil derfor egne seg godt til video- og bilderedigering. Der batteriet hadde det litt vanskelig i nettbrettmodus, ser det heldigvis mye bedre ut når tastaturet er koblet til. Moderat bruk og en fornuftig lysstyrke gir omkring 13 timer. Denne maskinen kan du trygt ta med deg på farten, uten å være redd for å gå tom for strøm med det samme.

Konklusjon

Microsoft Surface Book er en ufattelig lekker maskin, som for mange kunne ha vært et godt alternativ til Apples MacBook Pro eller Dells XPS 13. Til det må vi si ja, den har vært verdt å vente på. Dessverre er prisen for en slik maskin i det svært høye sjiktet. Årsaken til det finner man i den avtakbare skjermen. Du bør gjøre deg opp en mening om det er en funksjon du faktisk har bruk for, eller vil komme til å bruke. Er svaret nei, er Surface Book ikke maskinen for deg. Vi så gjerne at Microsoft tok den erfaringen som de har fått med denne første modellen videre, og i fremtiden vil lansere en maskin uten avtakbar skjerm, og til en noe lavere pris. Det vil nok bli en suksess.

Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde