En ThinkPad-bærbar er sort, den har et tastatur i full størrelse, og kabinettet er fremstilt i hard plast forsterket med kullfiber, magnesium eller titan. Mellom tastene G, H og B sitter den såkalte TrackPoint, en liten rød knapp som kan brukes som pekeverktøy i stedet for den touchpaden maskinen selvfølgelig også er utstyrt med. Felles for alle ThinkPad-maskiner er at de er robuste og solide, og oser av god kvalitet.
Slik har ThinkPad-bærbare sett ut siden de ble lansert for første gang i 1992.
360 grader ThinkPad
Så da Lenovo for vel tre år siden lanserte den første ThinkPad X1 Yoga-modellen, var det med andre ord snakk om litt av en revolusjon. Selv om man egentlig bare hadde tatt den allerede eksisterende ThinkPad X1 Carbon – en ultratynn modell i klassisk ThinkPad-design – og kastet et par hengsler på ryggen av den.
Som med Lenovos øvrige Yoga-modeller betyr formfaktoren med hengsler at maskinen kan foldes 360 grader om sin egen akse. ThinkPad X1 Yoga kan altså endres fra å være slått sammen som en vanlig bærbar maskin til å være foldet sammen, så lokk og bunn befinner seg rygg mot rygg, og den reelt sett har blitt til et nettbrett. Da det til og med følger med en penn, den såkalte ThinkPad Pen Pro, med i pakken, er forutsetningene til stede for at Lenovo ThinkPad X1 Yoga kunne vært den perfekte, fleksible arbeidsstasjonen for de som trenger å arbeide kreativt med sin bærbare PC. Det er også tilfellet et langt stykke på veien, men på et par punkter må vi helle litt malurt i begeret. Det kommer vi tilbake til.
Sikkerhet og smart design
Først skal ThinkPad X1 Yoga, som vi har testet i nest dyreste konfigurasjon og i tredje versjon som ble lansert i 2018, ha et par rosende ord med på veien.
Øverst på listen over velfortjent ros står tastaturet, som på alle ThinkPad-modeller er i full størrelse med store taster. Det er god avstand mellom tastene, som også har god vandring, så det alt i alt er både lett og behagelig å skrive på det bakbelyste tastaturet. Det mest geniale er imidlertid at tastene rett og slett trekkes inn i kabinettet når maskinen foldes om sin egen akse. Det betyr i praksis at når X1 Yoga brukes som nettbrett, så flukter tastene med baksiden, i stedet for å stikke ut. Dermed er de langt bedre beskyttet fra å bli revet ut eller gå i stykker på andre måter.
Vi liker også at det er brukt litt tid på sikkerhet og beskyttelse av brukerens privatliv. Det skyldes selvfølgelig at ThinkPad X1 Yoga primært er beregnet til forretningsbruk når man arbeider i større organisasjoner, men det er under alle omstendigheter smart at man med den såkalte ThinkShutter, rent fysisk kan blokkere for det innebygde HD-webkameraet. Det sitter helt enkelt en plastknapp øverst på skjermen som kjører en sort klaff med en rød prikk over kameralinsen. På den måten kan man ikke spioneres på via sitt eget webkamera, og man kan med det samme se om ThinkShutter er aktivert eller ei.
Som en annen sikkerhetsforanstaltning leveres X1 Yoga også med innebygget fingeravtrykkleser.
Sist, men ikke minst er batteritiden temmelig god. I vår meget intensive batteritest, hvor vi skrur belastningen på fullt med maksimal lysstyrke helt uten pauser, klarte maskinen 3 timer og 46 minutter før den måtte gi tapt. Behandler man X1 Yoga litt penere, burde den derfor ikke ha problemer med å levere strøm til en hel arbeidsdag.
Ikke velegnet som hybrid
Til gjengjeld – og her kommer malurten – er vi slett ikke sikre på at ideen med å gjøre en alminnelig ThinkPad-modell til en hybrid bærbar, er spesielt god. Med sin ellers ganske fornuftige og lyssterke 14″ touch-skjerm, som til og med er omringet av en sort ramme på mellom 1 og 2 cm i bredden, blir X1 Yoga fryktelig stor og uhåndterlig i nettbrett-modus. Og da ThinkPad-designen jo er temmelig kantete og skarpt, er maskinen i nettbrett-modus heller ikke særlig behagelig å holde i hendene over lengre tid av gangen. Det er fint nok med en medfølgende penn, men ikke så praktisk å ta notater eller tegne/markere med den når man etter fem minutter mest av alt har lyst til å kaste maskinen fra seg.
Konklusjon
ThinkPad-bærbare er generelt ganske dyre, men selv om ThinkPad X1 Yoga på noen punkter viser gode takter, ikke minst med små finesser omkring sikkerhet og en god batteritid, synes vi likevel den er for dyr. Til tross for den dyre konfigurasjonen er resultatene av våre Benchmark-tester ikke så veldig gode. Og både på grunn av maskinenes størrelse og design er den ikke opplagt som fleksibel og hybrid arbeidssituasjon.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser