Som student på spesielt de videregående linjene er man i dag langt mer avhengig av laptop-en sin, enn papir og blyant. Med utbredelsen av de såkalte Ultrabooks, som ble introdusert av Intel i 2011, ble de tynne og lette maskinene standardisert. De måtte ikke være tykkere enn 18 mm hvis skjermen var på 13,3 tommer, og batteritiden måtte være minst fem timer.
De tynne maskinene er siden den gang blitt langt mer utbredte, prisen har falt, og vi tenker i dag stort sett ikke over at den bærbare naturligvis er del av utstyret. Vi er blitt vant til å slepe datamaskinen med over alt, og spesielt på skolebenken kommer de til sin rett. Man noterer langt lettere og raskere, og man slipper å renskrive og holde styr på en masse papirer. Man kan naturligvis også være på Facebook og surfe i timene, men det er en annen sak.
Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken type maskin man til slutt tar med seg på skolen, og maskinene bør derfor leve opp til et par ganske spesifikke krav for å kunne klare en skoledag. Vi har derfor satt opp et par nesten ufravikelige krav til denne testen, slik at maskinene egner seg til en dag på skolen. Noen av dem strider litt mot hverandre, så til syvende og sist handler det om å finne det beste kompromisset. Kravene er som følger:
Den må være lett
Bøker er fortsatt en naturlig del av pensum, og studentene har derfor mye å slepe på. Den bærbare må derfor ikke tilføye unødig mange kilo, og følgelig være så lett som overhodet mulig.
Den må ikke være for stor
Vekt og størrelse henger sammen, men det er likevel verdt å påpeke at en maskin på 13–14 tommer tross alt også tar mindre plass i vesken enn en på 17” eller 18”. Apple sjokkerte en gang med sin MacBook Air, men vi er i dag vant til at maskiner kan bli veldig små og tynne.
Den må ha et stort batteri
Fordi skoledagen kan være lang, og til tross for at de fleste utdannelsesinstitusjoner i dag har stikkontakter i alle auditorier og klasserom, er det fortsatt å foretrekke at den bærbare kan klare en hel dag på batteriet. Man trenger da heller ikke å slepe laderen med seg hver dag, noe som naturligvis også tilfører vekt og masse til skolesekken.
Det går ut over prisen!
Dessverre følger det med disse kravene også en høy prislapp, da man innenfor bærbare maskiner får mer jo mindre man betaler. Altså en større og tyngre maskin til en lavere pris.
Dette er årsaken til at budsjettet i denne testen satt litt høyt. Vår opprinnelige intensjon var et sted mellom 6.000-8.000 kroner, men vi kom raskt opp mot 10.000. Tar vi en tur forbi Handelshøyskolen i Bergen og tar med et av de mest populære merkene, Apple, er vi dessuten tvunget til å heve prisen enda mer.
Vi har derfor valgt å dele testen opp i to deler. De noenlunde rimelige maskinene og de dyrere alternativene, slik at det skal være litt for enhver smak.
Huawei MateBook X 53019308
Lekker reise- bærbar
Huaweis første alternativ til en reisevennlig laptop er helt i orden!
Dell XPS 13 9360
Perfekt reise-kamerat
Dell XPS 13 gir med sin lekre 3K-touch-skjerm Apple MacBooks kamp til døren i klassen for ultrakompakte bærbare.
MacBook 12” 2017
Lekker laptop med begrensninger
Markedets mest sexy laptop er blitt enda bedre, men det har sin pris.
Lenovo Yoga 520-14IKB
Den stygge andungen
Yoga 520 er stor og stygg, men har likevel mye å by på.
HP Envy x360 15-bq181no
Det største nettbrettet
HPs to-i-en-PC har god ytelse og lekker skjerm, hvis du vil bære på den ekstra vekten.
ASUS Zenbook 13 UX331UAL
Robust studie-kamerat
Den billigste ZenBook er så solid at den oppfyller det amerikanske kravet til militært utstyr.
Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX
Frisk flue-vekter
Acers laptop belaster verken ryggen eller budsjettet unødvendig.