Da Apple lanserte iMac Pro sommeren 2017, visste jeg umiddelbart at jeg ville ha en. Ikke fordi jeg trenger en, men fordi den kanskje er akkurat så mye kjappere enn en standard iMac, at alt jeg gjør i programvare som Final Cut, Photoshop og Capture One, ville gå raskere.
De tre ekstra bokstavene skaper naturligvis visse forventninger.
Apple kunne tatt en iMac, hevet inn en raskere prosessor, mer minne og kraftigere grafikkprosessor, og slengt på en Pro-logo. Omtrent som BMW gjør med M-utgavene sine, Mercedes-Benz med AMG og så videre. Men slik er det ikke.
iMac Pro er ny fra grunnen av. Det slanke kabinettet og den sylskarpe 5K-skjermen, er omtrent det eneste som er hentet fra en normal iMac. Resten er skreddersøm for å møte de mest krevende oppgavene man kan tenke seg å kjøre gjennom en Mac.
Motor, girkasse, understell og drivlinje er helt ny her, for å holde oss til bilanalogien.
Mens en vanlig iMac har to eller fire kjerners prosessorer, starter innstegsmodellen her med åtte kjerner. Det finnes også 10, 14 og 18 (!) kjerners prosessorer for iMac Pro.
Hvis man får en viss assosiasjon til antall sylindre her, så er det ikke helt borte vekk.
Stealth-grå
Pro-maskinene leveres med Intels Xeon-W prosessorer, Radeon Pro Vega grafikkprosessorer, opptil 4TB SSD-lagring, 128 GB ECC-minne, og markedets kanskje beste 5K-skjerm, med støtte for én milliard farger.
iMac-kabinettet er kledd i grått, det samme er den medfølgende trådløse tastaturet, og Apple Magic Mouse 2.
En mus i hvert fall ikke jeg har klart å bli fortrolig med. Pekeflaten på toppen er for liten, musen er for lav for mine hender, og jeg vennet meg aldri til høyreklikkingen.
Det finnes en styreflate i samme gråfarge, Magic Trackpad 2, som mange nok vil foretrekke.
18-kjerners prosessorkraft
Under skallet er Pro-utgavens arkitektur vesentlig forskjellig fra en iMac. For å holde opptil 18-kjerners prosessorkraft kjølig nok, er maskinen utstyrt med to kraftige vifter, som har 80 prosent bedre kjølekapasitet. Man skulle tro at de bråkte noe immari, men på vår testmaskin med åtte kjerner, blåste det bare opp til flau bris med fullt pådrag i Final Cut Pro X.
Maskinen er også utstyrt med Apples egen T2-prosessor. Som tar seg av systemprosesser, lyd, bildeprosessering for kameraet, SSD-styring og kryptering.
Det finnes ingen tilkoblinger foran. Snur man maskinen, finner man kontakt for gigabit ethernet, SDXC-kortleser, hodetelefonutgang – med optisk lydutgang, fire USB-3-kontakter, og fire Thunderbolt 3-kontakter med USB-C.
Thunderbolt 3 støtter overføringshastigheter opp til 40 Gigabit per sekund, og integrerer også HDMI, VGA og DVI. Maskinen kan kjøre to 4K-skjermer samtidig, eller én 5K-skjerm, og man kan seriekoble periferieenheter med Thunderbolt.
Ny prosessorarkitektur
Der en iMac stopper med en firekjerners 4,2 GHz Intel-prosessor med turbo boost opptil 4,5 GHz, starter iMac Pro med en åttekjerners 3,2 GHz Intel Xeon W, med turbo boost opptil 4,2 GHz.
Men Intels Skylake SP-arkitektur kjører med raskere bushastighet, har opptil 42 MB buffer og fordelene av flere kjerner. Det gjør Pro-utgaven i stand til å kjøre både flere og mer krevende oppgaver samtidig, og bli ferdig på kortere tid.
For erfarne fotografer som kjører tunge bildefiler i Photoshop, videofotografer som prosesserer 4K-video i Final Cut Pro og musikere som mikser lydsporene i Logic Pro, vil innstegsmodellen med åtte kjerner, gi en markant tidsbesparelse i postprosesseringen.
Sammenlignet med en vanlig iMac.
Innstegsmodellen
Enten man driver med bildebehandling eller partikkelsimulierign, så finnes det en iMac Pro som passer, ifølge Apple.
Mens innstegsmodellen i Pro-serien ses på som det naturlige steget opp fra en toppspekket iMac, er utgaven med 10 kjerner rettet mot tyngre oppgaver. Den passer bedre for 8K-video, flersporsmiksing i Logic Pro og programvare som bedre utnytter fordelen med flere kjerner.
Det samme kan man si om 14- og 18-kjerners-utgavene med hyper threading, som henvender seg til de aller mest krevende bruksområdene.
Men da begynner det å koste. Mens en åttekjerners iMac Pro koster drøye 10.000 kr mer enn en godt spekket iMac, er en 10-kjerners iMac Pro over 20.000 kr dyrere.
Velger man den aller råeste utgaven av iMac Pro med 18-kjerners prosessor, 128 GB ECC-minne (2666 MHz), 4 TB SSD-lagring (3,3 GB/s) og den heftigste grafikkprosessoren (22 teraflops) med 16 GB HBM2-minne (400MB/s båndbredde), ender prisen nær tre ganger prisen av innstegsmodellen.
Maskinen kan ikke enkelt oppgraderes av brukere selv. Det er for eksempel ingen luke bak for oppgradering av minne, slik det er på en vanlig iMac. SSD-modulen i en vanlig iMac, er erstattet av flashminne som heller ikke kan oppgraderes av brukeren selv.
Alt er integrert i maskinen, og en eventuell oppgradering må gjøres hos en autorisert forhandler.
5K-skjerm
iMac Pro bruker det samme LED-baserte IPS-panelet på 27 tommer, som vi testet på siste generasjon iMac. Med 5K betyr det 14,7 megapiksler på skjermen. Den oppgitte lysstyrken er 500 nits og den støtter utvidet P3-fargerom som gir flere fargenyanser på skjermen og opptil én milliard farger.
Kraftpakke
I våre tester sprenger maskinen skalaen sammenlignet med andre iMac-er vi har testet.
Geekbench 4 viser hvor kjapp maskinen er på integer- og flyttallsberegninger, og ja, den er kjapp. Mens scoren i singelkjernetesten ender på moderate 4917, knaller den til med 30571 i multikjernetesten. Det er tre ganger så kjapt som en tokjerners iMac med i5-prosessor fra 2016.
Tallene virker meningsløse om man ikke sammenligner dem, for det er ikke bare en to år gammel iMac som må se seg grundig slått. Eksterne tester viser at den aldrende Mac Pro skal være alvorlig heftig spekket for å kunne oppnå noe i nærheten av samme score i Geekbench.
I andre mer praktiske tester, viser den seg heller ikke som noen sinke. Den halverer tiden det tar å rendre i After Effects sammenlignet med en 5K iMac, og legger til filtre med layers i Photoshop, på nær halve tiden. Det samme gjelder import og eksport i Final Cut Pro X. Hvor iMac Pro med åtte kjerner, reduserer tiden med fra 30 til 50 prosent.
Det er en ikke ubetydelig forbedring.
Konklusjon
For de fleste er en iMac Pro overkill. En firekjernes iMac med 16 GB minne, koster under halvparten av den billigste iMac Pro-modellen, og takler selv tunge oppgaver som bilde- og videoredigering. Men for brukere som jobber mye med foto, 4K-video, musikk, CGI eller partikkelforskning, er det vanskelig å komme utenom en iMac Pro. Den er et kraftig arbeidsverktøy for profesjonelle brukere som har høyere krav til motorkraft og dreiemoment, enn en vanlig iMac kan tilby. Og finnes i mange konfigurasjoner som dekker mange profesjonelles behov.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser