Huawei Matebook så vi første gang på Mobile World Congress i Barcelona tidligere på året. Det var den gangen litt av en overraskelse at den kinesiske mobilgiganten plutselig ville blande seg i et marked for Windows-maskiner, som ellers er fylt godt opp med sterke aktører – som Microsoft selv, men også selskaper som Dell, HP og Lenovo. Men faktisk hadde også Samsung med Galaxy TabPro S kort tid i forveien lansert et lignende produkt. For akkurat 2-i-1-maskiner er et av de få områdene som opplever vekst for tiden, mens markedet for både nettbrett og vanlige bærbare maskiner er nedadgående.
Det er så vidt vi vet første gang Huawei kaster seg ut i det å produsere en Windows-maskin, så vi har vært spente på å få testet Matebook for å se om den kan måle seg med den absolutte referansemodellen i kategorien, Microsofts egen Surface Pro 4.
Det korte svaret er at det kan den ikke, men den klarer seg tross alt bedre enn nevnte Samsung Galaxy TabPro S.
Utseende og design
Hvis du har sett en iPad Pro, vet du hvordan Huawei Matebook ser ut. I rettferdighetens navn er det vel bare et begrenset antall måter man kan skru en datamaskin sammen, som dypest sett er en håndholdt touch-skjerm. Men skal vi ikke bare nøye oss med å si at Apples designere kan være stolte over hvor mye inspirasjon Huawei hentet da de designet Matebook?
Flott er den i hvert fall, og det er ikke blitt spart på noe. Matebook kommer med en unibody-ramme av metall i avrundet design, og veier kun 640 gram, til tross for at skjermen er 12” stor. Til sammenligning veier den store iPad Pro med 12,9” skjerm 723 gram, mens konkurrentene fra Microsoft og Samsung, Surface Pro 4 og Galaxy TabPro S veier henholdsvis 786 og 693 gram.
På høyre side er det to knapper som styrer lydstyrken, og mellom dem sitter en ytterst diskré fingeravtrykkleser, som vi kommer tilbake til om litt. I tillegg er det kun USB-C-porten og en kontakt til hodetelefonene som bryter den glatte metalloverflaten.
Med i pakken får man et kombinert etui og tastatur, det såkalte Portfolio Keyboard, som er lekkert fremstilt i bløtt lær på utsiden, mens selve tastaturet er nær på å være i full størrelse. Huawei Matebook plasseres i coveret via en magnet, og kan – som Samsung Galaxy TabPro S – plasseres i to forskjellige vinkler i forhold til tastaturet. Men i motsetning til Samsung har Huawei funnet et par vinkler som fungerer i praksis. Takk for det.
Denne typen av 2-i-1-maskiner er ikke egnet til å brukes alle steder, hvis man vil benytte tastaturet. Konstruksjonen er litt for vaklevoren til å ha i fanget, og fungerer faktisk bare om man har den stående på et bord foran seg. Men det gjelder jo også for konkurrentene i klassen.
Men når det er sagt, skal Huawei Matebook ha ros for sitt tastatur, som både er stort nok til at man treffer, har en god vandring, og for øvrig er bakbelyst slik at man kan se hva man skriver i mørke.
Skjerm og lyd
Matebook har en meget flott og lyssterk IPS-skjerm. Enkelte vil hevde at en AMOLED-skjerm som den på Samsung Galaxy TabPro S, alltid vil være en IPS-skjerm overlegen, men vi synes nå at det mer naturlige fargespekteret og den behagelige fargetemperaturen, gjør skjermen på Matebook minst like god som den som sitter i konkurrenten.
Til gjengjeld har Huawei Matebook til felles med Galaxy TabPro S at den også kommer med en relativt lavoppløst skjerm (2160 x 1440 piksler) i forhold til referansemodellen fra Microsoft, som fortsatt kan skryte av en oppløsning på 2736 x 1824 piksler, fordelt på en litt større 12,3” skjerm.
Hva lyden angår blir vurderingen vår litt schizofren. Med hodetelefoner spiller Matebook rett og slett med så mye bass, at hodetelefonene danser rundt på hodet. Det er helt vilt. Og det vel å merke uten forvrengning, og uten at vi har noe å klage over når det gjelder de øvrige frekvensområdene.
Uten hodetelefoner er lyden til gjengjeld enn tynn kopp te. På dette punktet kan Matebook slett ikke måle seg med forbildet iPad Pro.
Ytelse og konfigurasjon
Det finnes stort sett ingen prosessor fra Intel på markedet akkurat nå som er svakere enn Core m-varianten som sitter i utgaven av Matebook-en vi har testet. Men det er akkurat den samme som satt i vårt testeksemplar av Galaxy TabPro S, som også hadde like stort minne (4 gigabyte) og lagringskapasitet (128 gigabyte), så det gjør de to maskinene direkte sammenlignbare. Og hva ytelsen angår, er det altså Matebook som klarer seg best. Ikke bare i Benchmark-testen, men også i daglig bruk.
Men med et svært alvorlig unntak, som er batteritiden. Den er rett og slett så dårlig at vi måtte teste flere ganger for å være sikre på at det kunne være riktig. 3 timer og 10 minutter holder Matebook under maksimal belastning, og det gir en realistisk batterilevetid ved daglig bruk på under 5 timer, noe som er i underkant for en enhet som er skapt til å være mobil og fleksibel.
Til gjengjeld må vi huske å rose fingeravtrykkleseren, som virker helt etter hensikten, og faktisk er lynrask.
Vær oppmerksom på at minnet ikke kan utvides – kun via eksterne disker eller minnekort. Som så må kobles til via adapter, da TabPro S i likhet med Apple 12” MacBook bare har tilkoblingsmulighet via USB-C.
Konklusjon
Skal du velge en Huawei Matebook eller en Samsung Galaxy TabPro S? Svaret er ganske lett. Du velger en Huawei. Den er litt bedre på de fleste punktene (med unntak av batteritiden), men koster over tusen kroner mindre enn konkurrenten.
Til gjengjeld kan du faktisk få en Microsoft Surface Pro 4 med akkurat samme konfigurasjon som vårt testeksemplar, til en enda lavere pris – inklusiv tastaturcover – og det er og blir et bedre produkt enn både Huawei Matebook, Samsung Galaxy TabPro S og alle de andre konkurrentene.
Huawei Matebook fås også i en konfigurasjon med Core m5 prosessor, 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte SSD-lagring. En pen og lærkledt dokk kan kjøpes som tilbehør, men følger ikke med i pakken.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser