TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Velleman Vertex K8400

3D-print etter IKEA-metoden

Spar penger ved å bygge din egen 3D-printer.

Av / 03.10.15 - 05:00
Velleman Vertex K8400

Home mener

  • Stort byggevolum og mulighet for to printhoder. Du får virkelig mye printer for ganske få penger.
  • Kun for fingernemme entusiaster! Du må bygge printeren selv, og deretter bruke lang tid på å fintrimme programvaren.

Belgiske Velleman er et velkjent navn blant elektronikk-hobbyfolk i hele verden. Firmaet har siden 1975 produsert elektroniske byggesett, og millioner har lært å håndtere en loddebolt ved å bygge lysshow, elektroniske terninger og vaskeroboter fra Velleman.

Tro mot tradisjonen er Vertex 800 og et byggesett. På 20 nettsider forklares de enkelte prosessene i oppbygningen trinn for trinn. Fra man står med haugen av plastdeler, bunter av kabler og 26 nummererte plastposer med bolter, skruer og skiver – og til LCD-displayet lyser opp og printeren er klar. Jeg har ikke prøvebygget printeren da jeg fikk levert testeksemplaret ferdig sammensatt, men hvis man har prøvd å lage elektronikk før kan man sannsynligvis samle apparatet på en dag i helgen og få sitt første print ferdig (sent) på kvelden.

Da Velleman henvender seg til hobbyfolk og selvbyggere, er det ikke gjort noe for å skjule elektronikken. Alt er synlig i den store, halvgjennomsiktige pleksiglasskabinettet, hvor bunter av mangefargede kabler snor seg på kryss og tvers. Hvis du elsker elektronikk er det sannsynligvis det peneste syn på jorden, men diskret er den inne!

Teknologisk sett er Vertex 8400 basert på en lang tradisjon av selvbygger-printere. Den operative firmware er bygger over Marlin, som igjen er basert på Sprinter, som bygger over open source-printeren RepRap. For ikke-nerder vil det si at det finnes en stor brukergruppe av entusiaster der ute som gjerne deler sine erfaringer.

velleman_vertex_K8400_3

Annonse

Den har ikke trådløst nettverk, men kan enten styres via USB eller den innebygde SD-kortleser som også brukes til oppdatering firmware.

Vertex 8400 leveres med en ekstruder, som de øvrige i testen, men man kan for et pristillegg oppgradere til å printe i to farger. Det gir mulighet for å bygge mer avanserte modeller. En større modell i samme serie kan til og med utstyres med et skjærehode slik at printeren blir en 3D CNC-freser.

velleman_vertex_K8400_extruder2

I ekte maker-ånd er programvaren til Vertex 8400 open source. Programmet Repetier styrer modellbyggingen, mens CuraEngine og Slic3r oversetter datamodellen til noe som kan printes. Selv om printeren bygger på en etablert standard, må man fortsatt regne med å bruke en del tid på å tilpasse både programvare og printjobbene til maskinvaren. Man må blant annet forhold seg til fremføringshastighet på filamenttråden, ekstrudertemperatur og hastigheten på de tre viftene. Og printer men en fil fra nettet kan det være nødvendig å gå inn og manuelt sette temperaturen i byggeplaten til 0 grader.

Resultatet av printingen var … varierende. Noen ganger kom det store, flotte og solide objekter ut, mens modellene andre ganger ble skjeve og til å kaste rett i søppelkassen. Selv om 3D-figuren var behandlet i samme program og med samme innstillinger. Det gjaldt også de medfølgende testfilene.

velleman_vertex_K8400_extruder1

 

Konklusjon

Man får mye printer for pengene hos Velleman. Med plass til to ekstrudere er Vertex 8400 den mest avanserte i testen. Til gjengjeld er betjeningen vanskelig og gammeldags og kvaliteten varierende. Og for de fleste vil mengden av gjør-det-selv-arbeid være en dealbreaker. Dedikerte DIY-nerder vil til gjengjeld nyte muligheten til å bygge videre på printer og programvare.

velleman_vertex_K8400_1

Også i denne testen:

CraftUnique CraftBot PLUS

Til verktøymakeren

CraftBot PLUS er et solid bygget verktøy utstyrt med fornuftige funksjoner.

Den virker solid og tillitvekkende konstruert og har testens største byggevolum. Touch-LCD-displayet er lekkert.
Ikke så brukervennlig som MakerBot og oppsettet er litt mer krevende. Noen barnesykdommer i firmware. Den koster den del.
Les hele testen

Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopimaskin

Duplicator er en av de billigste måtene å komme i gang med 3D-print, men ikke den letteste.

Testens billigste 3D-printer har sånn sett alt som skal til. Oppløsningen er fin, og den oppvarmede byggeplaten er et pluss.
Det er spart over alt, og den mekaniske kvaliteten er ikke overbevisende. Den må holdes langt vekk fra ukyndige hender. Oppsettet tar tid.
Les hele testen

MakerBot Replicator Mini

Den stuerene 3D-printeren

MakerBot er 3d-printernes Mac. Deres gjennomtenkte brukergrensesnitt gjør det lett å komme i gang.

Det mest gjennomtenkte og veldesignede produktet i testen. Brukervennlig programvare og lekre detaljer gjør det enkelt å starte med 3D-print.
Byggevolumet er testens minste, og oppløsningen den laveste. Og så er den ganske dyr. Den tar ikke standard filamentspoler.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC