TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Duell: Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Av / 19.03.19 - 08:41
Gaming laptops

Vi skriver ofte om nye gaming-PC-er. Og det er ikke tilfeldig, for ingen annen produktgruppe har et så raskt generasjonsskifte. Hvis du alltid skal være med på det aller nyeste, må PC-en skiftes ut to ganger i året! Det er heldigvis ikke nødvendig, for det som betyr mest, nemlig grafikkortet, utvikles i et roligere tempo.

Det går omkring to år mellom hver generasjon av grafikkprosessorer. Nvidia GTX 10x-serie ble lansert forsommeren 2016, og selv om nye CPU-generasjoner med flere kjerner og bedre arkitektur har betydd raskere avvikling av regntunge programmer, har grafikkytelsen ikke endret seg voldsomt i tiden som har gått.

Men nå er det på tide med en ny generasjon. Nvidia lanserte i august 2018 sin nye GeForce RTX 20x-serie, og de første grafikkortene til stasjonære PC-er rullet ut fra samlebåndet i september i fjor. Det var imidlertid først på CES-messen i begynnelsen av 2019 de første bærbare med RTX-grafikk ble presentert.

Bygget til lyseffekter

Utover å inneholde enda flere transistorer (18 milliarder i RTX 2080 i stedet for 7 milliarder i GTX 1080) skiller de nye grafikkprosessorene seg ut ved å være særlig egnet til beregning av reflekterende lyseffekter – ray tracing – som de kan utføre i sanntid. Ifølge Nvidia er GeForce RTX 2080 opptil til ganger raskere enn GeForce GTX 1080, når det gjelder ray tracing-beregninger.

Det burde bane veien for fotorealistisk virtuell reality. Og for enda bedre spill. Men det krever at spillene er skrevet for å utnytte maskinvaren. Så de største forbedringene ved generasjonsskiftet får vi sannsynligvis først se i løpet av de kommende månedene.

Annonse

Vi hadde den første GeForce RTX 2070-baserte maskinen med i vår stortest nå i mars. Den klarte seg som forventet, godt, men det var fortsatt kun snakk om den nest beste grafikkprosessoren i serien.

To toppmodeller

Nå, en måned etter, er de første maskinene med toppmodellen fra Nvidia klare. Vi har som det første magasinet i Norden fått lov til å låne ikke bare en, men hele to GTX 2080-baserte gaming-laptops, som begge ankom med kurer kort før produksjonsdeadline.

Fra Acer har vi mottatt 15-tommeren Predator Triton 500 og fra MSi 17-tommeren GS75 Stealth.

Så hva var vel mer nærliggende enn å slippe de to kampmaskinene løs på hverandre i en duell?

Tross de ytre forskjellene er begge bygget over en 8. generasjons Core i7-prosessor fra Intel, 32 GB RAM – og så naturligvis en Nvidia GeForce RTX 2080-grafikkprosessor. Prismessig befinner begge to seg i den absolutte luksuriøse enden av skalaen. Der hvor man kan få en sommerferie for hele familien til samme pris.

Lamborghini på småveier

Hvordan er det så å spille ditt yndlingsspill med verdens hittil hissigste 3D-grafikkprosessor bankende under panseret? Det er – naturligvis – fett. Du kan kjøre de tyngste og mest grafikkrevende spillene i den høyeste oppløsningen, og med alle grafikkdetaljer skrudd opp til maks. Men i alt annet enn de nyeste spillene er forskjellen minimal, om noen overhodet. Å spille Counterstrike på en RTX 2080-maskin er mange bortkastede krefter. Som å kjøre en Lamborghini på en lokalvei i 30 kilometer i timen.

Supermaskin på fanget

Hvor vanvittig mye datakraft som gjemmer seg i en moderne grafikkprosessor, kan man se ved å sammenligne med eldre datamaskiner. En Nvidia GeForce RTX 2080 10 grafikkprosessor har en regnekraft på 28,5 teraflops (28 500 000 000 000 beregninger i sekundet) ved 16-bits nøyaktighet. Det er omtrent det samme som Earth Simulator super-datamaskinen på Yokohamas geologiske institutt i Japan, som var verdens kraftigste maskin i årene 2002–2004!

Kan også brukes til alvor

Man kan innvende at supermaskiner kan brukes til annet og mer enn å spille Fortnite. Men det kan grafikkortet i din PC også. Mange “seriøse” programmer kan utnytte regnekraften i grafikkortet til å akselerere matematiske beregninger. Det gjelder for eksempel programmene i Adobe Creative Suite. Under Bitcoin-boblen i 2017–2018 ble det hamstret grafikkort for å utføre de beregningene som fører til “utvinning” av kryptovalutaen. Det førte først til en verdensomspennende mangel på grafikkort, og så til et aksjefall for Nvidia, da boblen brast – og etterspørselen på grafikkort vendte tilbake til normalen.

1_add_on_picture Gaming laptops 1 Gaming laptops 2 Gaming laptops 3 Gaming laptops 4 Gaming laptops 5 Gaming laptops 6 Gaming laptops 7 Gaming laptops 8 Gaming laptops 9 Gaming laptops 10 Gaming laptops 11
<
>
Earth Simulator super-datamaskinen i Yokohama hadde samme regnekraft som et Nvidia GeForce RTX 2080 Ti-grafikkort. Foto: WikiMedia.

MSi GS75 Stealth 8SG-054NE

Diskré spilloppmaker

MSi's slanke gaming-maskin er like selvsikker på slagmarken som på direksjonsgangen.

Den slankeste og letteste 17" gaming-PC akkurat nå. Og kraftigere enn fjorårets kjempemodeller.
Ingen G-Sync. Den kommer i mål et hårstrå bak Acer. Til en litt høyere pris på grunn av den større skjermen.
Les hele testen

Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Halv størrelse ­ – full kraft

Acer har pakket en fullvoksen gamer-PC inn i en elegant og veskevennlig maskin.

Lett, slank og rask. Så mye maskinkraft på så liten plass ville ha vært umulig for to år siden. G-Sync-skjerm.
Viftene støyer en del. Selv om maskinen er kompakt, er den på grunn av sin dybde større enn de fleste 15-tommere.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde