Litt over 1.000 kroner er mange penger for en hengelås. Selv for en lås så tung, robust og værtett som Locksmart fra Dog & Bone. Men den er faktisk verdt alle pengene. Vi var ellers skeptiske da vi fikk tilbudt produktet til test. For er det ikke bare litt fjollete å bygge Bluetooth inn i en hengelås? Noen ganger må da den gammeldagse teknologien kunne klare sakene, tenkte vi.
Og det er selvfølgelig også svakheter med Locksmart, men de kommer vi tilbake til. Først må vi se på alle fordelene.
Slik gjør du
Kort og godt virker Locksmart ved at man kobler låsen med smartmobilen sin via en app (kun iOS og Android støttes, sorry Windows-folk). Hver lås har et unikt serienummer, og når den en gang er blitt paret med en smartmobil, kan den ikke bare «kapres» av en annen smartmobil.
I appen må man navngi låsen sin – da man i prinsippet kan holde styr på så mange låser man vil – og så må man definere om man vil åpne låsen bare ved et klikk på skjermen, ved hjelp av fingeravtrykk (krever selvfølgelig en smartmobil med fingeravtrykkleser) eller via en pin-kode som må være på fire siffer.
Så er det bare å låse sykkelen, uthuset eller hva man nå bruker en hengelås til. Når låsen skal åpnes, starter man appen på mobilen, velger den gjeldende låsen på listen, og så klikker man på låsesymbolet på mobilskjermen og taster pin-koden (naturligvis avhengig av hvilken sikkerhetsmetode man har valgt). Låsen åpner seg så som et troll opp av esken. For å spare strøm kan man i innstillingene velge at låsen skal slå seg av, selv når den ikke er tilkoblet. Velger man denne muligheten, må man trykke på en liten knapp i bunnen av låsen for å vekke den før man kan låse opp. Men da skal Locksmart, som lades via Mini-USB, kunne holde på strømmen i opp til ett år på en lading.
Den sosiale låsen
Locksmart blir imidlertid først virkelig smart når man deler låsen med andre. Bruker man låsen til å låse familiens sykkelskur, kan «eieren» av den gjeldende Locksmart – altså den personen som har registrert låsen til sin mobil – dele adgang til låsen med andre. Delingen styrer man også via mobilappen, og den som får adgang, mottar bare en sms på sin mobil med en nedlastingslink, og må så hente appen, opprette en brukerkonto, og til slutt akseptere invitasjonen. Hver eneste gang en bruker med delt adgang åpner låsen, får eieren en melding på sin mobil, og han kan også se samtlige aktiviteter i en logg i appen.
Men likevel …
Ok, det er som nevnt også svakheter ved Locksmart. Først og fremst kjører den på strøm, og hvis den henger et sted veldig lenge og går tom for strøm, er gode råd dyre. Vi vet rett og slett ikke om den i så fall fortsatt vil kunne huske forbindelsen til «sin» eiers mobil. Heldigvis holder den som nevnt veldig lenge på en lading, men da vi testet låsen, opplevde vi et par ganger at vi ikke kunne forbinde den allerede parede mobilen med låsen, og da var det like før svetteperlene dukket opp i pannen. Det hjalp imidlertid å gjenstarte den gjeldende mobilen, men vi tror kanskje det kan bli et problem i hverdagen, hvis mange forskjellige personer bruker låsen hele tiden med hver sin mobil.
Vi opplevde imidlertid aldri at vi ikke kunne låse Locksmart opp igjen. Det krevde bare litt tålmodighet en gang i blant. Og sammenligner vi med en gammeldags hengelås, er det svært vanskelig å gjenstarte en nøkkel som har kommet bort. Så alt i alt foretrekker vi i fremtiden den smarte hengelåsen fremfor de med nøkler. Locksmart fikk oss overbevist.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser