Dell har opp gjennom årene eksperimentert med forskjellige typer 2-i-1-maskiner. En av de første var Dell XPS 12 fra 2013, der skjermen satt i en robust aluminiumsramme og kunne dreie om sin egen akse. En virkelig smart løsning som Dell imidlertid forlot igjen, blant annet med Dell XPS 12 fra 2016, som besto av to helt separate deler, nemlig tastatur og skjerm hver for seg. Skjermen kunne så brukes som nettbrett eller monteres i en magnetisk dokk på tastaturet.
Den løsningen var imidlertid mindre elegant, og Dell har nå også gått over til den langt mer normale hybridformfaktoren, der et par hengsler forbinder skjerm og tastatur, og maskinen kan foldes 360 grader om sin egen akse. Som vi kjenner det fra andre hybridmodeller som Lenovo ThinkPad X1 Yoga eller HP Envy x360.
Utseende og konstruksjon
Dell XPS 13 2-i-1 kan også endres fra å være lukket sammen som en vanlig bærbar maskin til å være foldet sammen så lokk og bunn er rygg mot rygg, og den reelt blir til et nettbrett.
Dessverre er Dell XPS 13 med sine vel 1,3 kilos kampvekt ikke den letteste bærbare å håndtere i nettbrett-tilstand. Den hadde kanskje vært litt mer brukervennlig og medgjørlig hvis tastene i det minste var blitt trukket inn i kabinettet når maskinen foldes om sin egen akse – som tilfellet er med førnevnte Lenovo ThinkPad X1 Yoga – men den lille finessen er det ikke blitt plass til. Det hadde ellers betydd at tastene ville ha fluktet med baksiden i stedet for å stikke ut, noe som ville ha beskyttet dem bedre mot å bli revet løs eller gå i stykker på andre måter.
Når det er sagt, er Dell XPS 13 2-i-1 ellers robustheten selv. Hele herligheten er skåret fra en enkelt aluminiumsblokk, mens skjermen er fremstilt av Corning Gorilla Glass 5, som er ganske vanskelig å knuse. Tastaturet er et bakgrunnsbelyst MagLev-tastatur i full størrelse, mens innersiden er kledd med karbonfibermateriale. Tastene har relativt kort vandring på 1,3 mm, men det er god motstand i tastene, og derfor er den taktile opplevelsen absolutt godkjent.
Skjerm og lyd
Mer enn godkjent er også skjermen, som virkelig er denne hybridmaskinens største fortrinn. Dell har «lånt» det litt spesielle 16:10-formatet som vi kjenner fra Apples MacBook Pro-maskiner, og det gjør XPS 13 bedre egnet til produktivitet enn de fleste andre Windows-bærbare, som vanligvis kommer med skjermer i 16:9-format, og dermed tilbyr et mindre vertikalt arbeidsområde.
Men det er den høye 4K-oppløsningen og det lyssterke (500 nits) og knivskarpe skjermbildet som for alvor stjeler oppmerksomheten. Dell XPS 13 2-i-1 har HDR og Dolby Vision, og resultatet er fenomenal kontrast og en presisjon i fargegjengivelsen som kommer brukeren til gode, uansett om man ser Netflix eller jobber med gigantiske Excel-regneark.
Det gjør definitivt heller ikke noe at skjermen stort sett er rammeløs, så det blir plass til hele 13,4″ skjermareal på mindre plass enn for eksempel Apples 13″ MacBook Pro bruker for å gi plass til 13,3″.
Lyden er til gjengjeld ikke noe å skrive lange brev hjem om. Her får man en bedre lydopplevelse fra en iPad Pro, selv om Dell ellers skryter av at de innebygde stereohøyttalerne i XPS 13 2-i-1 er profesjonelt tunet med Waves MaxxAudio. Man kan selvfølgelig bruke den innebygde lyden til et par Skype-møter og et innslag fra TV-nyhetene, men lydopplevelsen er litt for tynn og pinglete til mer krevende kilder som film og musikk.
Ytelse
Dell har levert et testeksemplar med noe nær den dyrest mulige konfigurasjonen, inkludert 10. generasjons Intel Core i7-1065G7-prosessor, 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte SSD. Og selv om det selvfølgelig finnes enda dyrere bærbare som er enda villere – som Asus ZenBook Pro Duo – så er Dell XPS 13 2-i-1 i den testede konfigurasjonen seriøst rask!
Det viser de fleste av våre Benchmark-tester, selv om fraværet av en dedikert GPU betyr at Dells hybridmaskin neppe bør belastes med altfor mye gaming.
Kun på ett punkt skuffer XPS 13 ganske mye, og det er batteritiden. I våre Benchmark-tester klarer hybridmaskinen bare 2 timer og 54 minutter før batteriet må kaste inn håndkledet, og det er svært nære å være det dårligste resultatet på mange år.
Selvfølgelig er den reelle batteritiden noe lengre, ettersom Benchmark-tester presser maskinen til det ytterste, men reelt får du kanskje omkring 5 timer ut av en lading ved normalt bruk, og det er veldig, veldig langt fra de 10 timene som Dell selv mener at maskinen kan prestere.
Selvfølgelig er en del av forklaringen på den begrensede batteriytelsen at den lyssterke 4K-skjermen krever en masse strøm, men da burde Dell kanskje ha vurdert å forsyne maskinen med et større batteri. En hybridmaskin er i sakens natur født til å være ultrabærbar, og da må man også kunne forvente bedre batteritid enn Dell XPS 13 2-i-1 kan levere.
Konklusjon
Dell XPS 13 2-i-1 er på mange måter en glimrende hybridmaskin. Etter å ha eksperimentert med formfaktoren, har den amerikanske datamaskinprodusenten funnet oppskriften, og XPS 13 er lekker, solid og kommer med en av de flotteste skjermene vi noensinne har sett på en bærbar maskin.
Derfor er det synd at maskinen veier så mye, når hele poenget med en hybridmaskin er at den også skal kunne brukes som nettbrett. Det største problemet er imidlertid batteritiden, som er langt unna hva man burde kunne forvente.
Den høye kampvekten og den lave batteritiden trekker i fellesskap vesentlig ned i vår samlede vurdering av Dell XPS 13 2-i-1. Begge deler er nemlig ganske så kontraproduktive når man tar i betraktning hva det egentlige formålet er med en hybridmaskin som produkttype.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser