TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bose Frames

Funky solbriller med innebygd lyd

Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?

Av / Oppdatert: 26.07.20 - 15:30 // Først publisert: 27.06.2019
Bose Frames

Lyd & Bilde mener

  • Brillene er lette, behagelige å ha på seg, og fungerer som en diskré lydkilde til musikk, video og telefonsamtaler.
  • Lyden er for slank til å erstatte gode ørepropper. Batteritiden er begrenset, og brillene kan ikke brukes mens du lader.

Oppdatering 26.07.2020: Siden vi testet Bose Frames i fjor, har Bose lagt ned sin såkalte Augmented Reality (AR) satsing. Derfor kommer det etter alt å dømme ingen nye funksjoner som utnytter de mer avanserte mulighetene i Bose Frames. Men produktet lever videre, og Bose har nylig sluppet en oppdatering som gjøre det mulig å styre volumkontrollen ved hjelp av hodebevegelser. Det finnes også flere størrelser/innfatninger å velge mellom, og det skal også være mulig å utstyre Bose Frames med styrkeglass.

Har du selv kjøpt Bose Frames? Del gjerne dine brukererfaringer i kommentarfeltet nederst! 

Solbriller med innebygde høyttalere, sa du? Det låter som musikk i våre ører! Bose er best kjent for sine glimrende hodetelefoner med støyreduksjon, men nå har de pønsket ut enda en ny vri på bærbar lyd. Bose Frames ser ut som helt vanlige solbriller, men er fylt med avansert teknikk, lik noe Agent 007 ville fått utlevert av selveste Q …

Du kan riktignok ikke bruke Bose Frames til å fyre av sprengstoff eller fjernstyre biler (ennå), men det føles ustyrtelig kult å ha ”lyd på øret” uten en propp eller øreklokke. Med disse solbrillene på hodet, og favorittlåten i ørene vil du garantert føle deg som sjefen på stranda. Andre kan selvfølgelig synes du er rar som nikker, lytter og snakker til brillene dine, men det modner nok …

Hodetelefoner i solbrille-stil

Bose Frames 1
Innebygde høyttalere: Bose Frames sender lyden rett inn i ørene dine ved hjelp av små høyttalerelementer i brillestengene. Foto: Bose

Det som skiller Bose Frames fra alminnelige solbriller er altså at de spiller lyd rett inn i ørene dine. Det skjer ved hjelp av bittesmå høyttalerelementer montert inni brillestengene. I tillegg sitter det små elementer på utsiden, som kansellerer ut lyden og hindrer at den spres til omgivelsene. Slik skal du kunne lytte til musikk uten å forstyrre andre, alt mens du også kan høre lyd fra omgivelsene.

Annonse

Det stopper ikke der: Bose Frames har selvfølgelig også innebygde mikrofoner, slik at de kan brukes til handsfree kommunikasjon, i reneste hemmelig-agent stil. Støtte for Google Assistant er også på plass. På denne måten kan du konversere med Google uten å måtte ta opp mobilen.

AR-teknologi

Bose har enda større ambisjoner for Frames i fremtiden. I tillegg til å være en ren lydkilde, har brillene innebygde gyro- og akselerometer-sensorer som skal gjøre den kompatibel med moderne AR (Augmented Reality) tjenester. Tanken er for eksempel at brillene skal kunne brukes til veivisning og stedstjenester, som å fortelle historien om Notre-Dame eller guide deg til en anbefalt restaurant. De kan også brukes til interaktive musikkopplevelser, der lyden endres etter hvordan du står eller vender deg. Men dette ligger noe frem i tid. Bose tilbyr noen enkle AR-apper til iPhone/iOS-brukere, mens en lansering til Android ventes i løpet av sommeren.

Oppdatering 26.07.2020: Da Bose nylig har valgt å droppe sin AR-satsing, kommer det sannsynligvis ingen nye Augmented Reality finesser til Bose Frames.

Design og komfort

Bose Frames 2
Frames kommer i to versjoner, Alto Style (foran) og Rondo Style. (Foto: Bose)

Bose Frames kommer i to ulike utførelser ved lansering. De relativt store Alto Style er de vi har på test, samt en mindre modell kalt Rondo Style, som også har en rundere form. Hvis konseptet slår an, kan det nok tenkes vi får se flere stiler og størrelser i fremtiden.

”Alto Style” versjonen ser ut som et helt vanlig par solbriller – nesten litt for vanlige. Med svarte brilleglass blir de temmelig kjedelige og anonyme. Det går imidlertid an å skifte ut med blå- eller sølvfargede polariserende glass som ekstrautstyr.

Man skulle tro at innebygde høyttalere og batterier ville gjøre brillene unødvendig tunge og klumpete, men Bose har løst dette på en bra måte. Brillene veier bare 45 gram, og stengene er utformet på en måte som gir god plass til elektronikken, uten at de stikker seg ut visuelt. Brillene sitter dessuten godt på hodet uten å klemme, og vi opplevde ingen form for besvær med å ha dem på.

Brukervennlighet og finesser

Brillene har bare en betjeningsknapp, som man trykker kort, lenge eller flere ganger på for å utføre ulike funksjoner (skru brillene av og på, besvare et anrop eller spille musikk/skifte spor). Øvrige funksjoner og innstillinger styres via Bose Connect-appen. På sikt skal du også kunne bevege hodet (nikke, riste på hodet etc.) for å styre ulike funksjoner.

Batteritiden er oppgitt til 3,5 time ved bruk (12 timer standby), hvilket er noe over det vi opplevde i praksis (ca. 3 timer). Altså vesentlig lavere enn f.eks. Boses egne QC 35 II. Brillene bør med andre ord lades hver dag for å være klar til bruk.

En annen og litt upraktisk detalj er at brillene må være avslått når du lader. Dermed kan du verken betjene appen, gjøre innstillinger eller lytte mens de lader. Dette gjorde første gangs oppsett unødvendig knotete.

Ladekabelen som følger med har standard USB i ene enden, og en proprietær Bose-plugg i andre enden. Slike spesialkabler har det erfaringsvis med å bli gjenglemt. En mini-USB kontakt hadde vært mer praktisk, synes vi. Men bortsett fra disse merknadene er brillene enkle å bruke.

Easy listening

Når det kommer til lydkvaliteten, blir det raskt klart at Bose Frames overhodet ikke kan måle seg med gode, omsluttende hodetelefoner eller in-ear ørepropper rent lydmessig. Lyden er veldig slank – omtrent som når du holder et par ordinære ørepropper tett inntil ørene. Bass er nærmest fraværende når vi spiller sommerlåter fra Kygo og Clean Bandit. Klarheten i stemmene og oppløsningen i diskant og mellomtone er imidlertid relativt god. Måten høyttalerelementene er plassert rett utenfor ørene, bidrar til en behagelig lydgjengivelse. Stereoperspektivet er faktisk ikke så aller verst. Sammenlignet med in-ear ørepropper, som lett kan låte litt tett og innestengt – som om sangeren står inni hodet ditt – føles Frames mer luftige i klangen. Lyden er derfor til å leve med, til sitt bruk. Kanskje Bose kan lage en hatt med innebygd subwoofer?

Selv om lydkvaliteten i seg selv ikke er spesielt imponerende, er det ganske fascinerende å lytte til musikk på denne måten. Lyden gir en omsluttende og luftig følelse, omtrent som når man står i en heis eller foajé med lyd fra taket. Det blir som et slags ”soundtrack” til omgivelsene, der det fortsatte er mulig å interagere med andre mennesker.

Uten propper eller øreklokker som stenger for øregangene blir man selvfølgelig også mer observant på omgivelsene – på godt og vondt. Du kan høre hva sidemannen sier. Bose Frames er likevel ingen spesiell vinner i trafikken: Uten noe som demper støy vil man måtte skru opp volumet, og det er nokså begrenset hvor høyt man kan spille uten at lyden låter anstrengt. De duger best i relativt stille omgivelser. Vi trivdes for eksempel med å bruke dem i jobbsammenheng foran PC-en når solen skinte. Det ryktes at Bose i fremtiden vil tilby Frames med styrkeglass også … det kan være verdt en tanke.

Konklusjon

Bose Frames er de første solbrillene med innebygd lyd, og er definitivt et konsept vi kan like. Lydmessig er ikke Frames noen erstatning til ordentlige hodetelefoner eller ørepropper med hi-fi lydgjengivelse, og brukervennligheten kunne vært enda bedre. Dette er imidlertid en spennende ny måte å tenke bærbar lyd på: Her kan du faktisk nyte musikk, se video eller snakke i telefonen, og se fullstendig kul ut mens du gjør det!

Karakter
Bose Frames
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord