TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Asus Zen AiO Z240ICGT

Zen – og kunsten å bygge en PC

Asus har laget den beste alt-i-ett-PC-en jeg har lagt hånden på hittil. De har sett Apple over skulderen – og tilføyd en praktfull touchskjerm.

Av / 14.01.16 - 06:00
Asus Zen AiO Z240ICGT

Home mener

  • Fantastisk skjerm med multitouch, samt lynrask innmat, gjør dette til en ønskemaskin. Den har stort sett alt man kan finne på å forlange.
  • Det koster å få en av markedets raskeste skrivebordsmaskiner. Tastaturet og musen lever ikke opp til resten av den lekre maskinvaren.

Enhver PC med elegant design og grafiske muskler vil før eller senere uunngåelig få betegnelsen «iMac-killer» i en test. Men i tilfellet Asus Zen AiO er det mer enn bare snakk. Zen-maskinen ser nemlig punkt for punkt ut til å være bygget for å gjøre Apples iMac rangen stridig.

Som en alt-i-ett-PC har Zen AiO alt innebygget i skjermen. På tross av at den inneholder en komplett maskin i den tyngre ende, er skjermen slank, og den bløte, buede aluminiumbaksiden får den til å virke tynnere enn tilfellet er i virkeligheten.

Alle inn- og utganger finner man på baksiden av skjermen. Seks USB-porter (4 stk. 3.0, 1 stk. 2.0 og en USB 3.1-port), to HDMI-kontakter til eksterne skjermer, og en nettverksport. Skjermen ser nesten ut til å sveve over bordet på den smale foten. Det hele virker gjennomtenkt og elegant, på en måte som Apple tradisjonelt pleier å ha patent på, og faktisk kunne man lett forveksle Zen AiO med en 24” iMac.

Prosessoren er en 2,8 GHz Intel Core i7-6700T med fire kjerner og åtte tråder. I testmodellen var det hele 32 GB RAM om bord, og harddisken var en 512 GB SSD.

Zen AiO kommer i en rekke varianter. Den testede maskinen, som er toppmodellen, var utstyrt med et GeForce GTX960M grafikkort fra Nvidia med 2 GB DDRS-videominne. Kortet er ikke toppmodellen, men definitivt i den seriøse enden av skalaen.

Annonse

Skjermen er en 24-tommer – og superlekker! Knivskarp 4K-oppløsning, og klare, sterke farger. Det er en fornøyelse med bilderedigering og video. Skjermen er samtidig det eneste stedet hvor Asus har valgt å gjøre tingene annerledes enn Apple. Det er nemlig en 10-punkts touchskjerm. Lydsiden på Zen AiO er langt bedre enn man forventer fra en supertynn skjerm. Skjermen viser seg å ha seks innebygde høyttalere og ICE Power-forsterkere på i alt 16 W.

Skal man sette fingeren på noe, blir det tastatur og mus, som umiddelbart ser tilforlatelige ut i aluminiumfarget plast, men som ved nærmere test faller gjennom. Begge er brukbare, men ikke i en grad man kan forvente i en PC til nærmere 23.000 kroner, og skal man bruke PC-en til seriøst arbeid, blir de simpelthen for langsomme og upresise å jobbe med.

Skjermen er stor, høyoppløst – og touchfølsom. Foto: Asus.
Skjermen er stor, høyoppløst – og touchfølsom. Foto: Asus.

Benchmark

Zen er like lynrask som den iMac-en den ligner på. I Geekbench 3-testen, som vi bruker til å måle prosessorens regnekraft og minnets hurtighet, scorer maskinen 3.406 i single-core og 13.630 i multi-core. Det er på linje med, og faktisk litt over, iMac Retina 5K, som ellers hadde den gamle rekorden. Og det er også raskere enn Asus’ monster G751-spillmaskin, som vi testet forrige vår. Sammenlignet med den nye 27” iMac Retina 5K, som du kan lese om et annet sted i dette nummeret, er det nærmest dødt løp. iMac-en er litt raskere på single-core (3.892), men kommer på andreplass i multi-core testen (11.897). Begge overgås imidlertid av MSi GT72S, som også er testet i dette nummeret.

Evnen til 3D-grafikk – og også til krevende grafikk og video – kan måles med testprogrammet 3Dmark 11 fra finske Futuremark. Asus oppnådde her et testresultat på 5.697. Det gjør den ikke til en fullblods gaming-PC, men du kan også kjøre nye 3D-spill uten å slakke på oppløsningen i nevneverdig grad. Førnevnte Asus G571 er noe av det heftigste vi har testet.

I Cinebech-testen, som blant annet viser maskinens evne til videoredigering, oppnår Zen AiO en rendringshastighet på 46,78 fps. Det er godt nok, men ikke overdådig. Rivalen iMac 27” klarer hele 80,08 fps.

Browsermark-testen bekrefter dels at Zen AiO er rask, dels at Microsofts Edge-nettleseren ikke er det. Med Edge fikk maskinen en Browsermark score på 3.750, mens samme test utført med Google Chrome, endte med et resultat på 6.559 – altså nesten dobbelt så raskt.

Asus har skult mye til Apple når det gjelder design. Bortsett fra navnetrekket kunne dette ha vært baksiden av en iMac. Inklusive de avrundede kurvene og antall porter.
Asus har skult mye til Apple når det gjelder design. Bortsett fra navnetrekket kunne dette ha vært baksiden av en iMac. Inklusive de avrundede kurvene og antall porter.

 

Konklusjon

Asus Zen er både en elegant og imponerende maskin, som vil løse stort sett alle oppgaver like godt. Med den superlekre 24” 4K-touchskjermen er det lagt opp til seriøs grafikk. Et spill i ny og ne kan den også klare. Det å snakke om en iMac-killer vil være å gå for langt. Til det er holdningene til operativsystemene for følelsesladede. Det er heller et alternativ for de som vil ha en superlekker bord-PC med krefter til grafikk og videoredigering, men som foretrekker Windows-plattformen og touchskjermen fremfor et par tommers ekstra skjermstørrelse.

Last ned siste nummer av Lyd & Bilde – helt gratis!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde