Da jeg testet Lumix S5II i vinter, var det svært lite jeg savnet. I bunn og grunn snakker vi om et kamera som kan alt det storebror S1H kan, fra et mye mer kompakt format og til en mye lavere pris.
Det er snakk om et habilt systemkamera, som tar utsøkte bilder i de aller fleste situasjoner. Noe utpreget actionkamera er det ikke, høyhastighetsfotografering er begrenset mekanisk til ni bilder i sekundet om du setter fokus på det første bildet, og bare seks bilder i sekundet, om autofokus skal jobbe imellom hvert knips. Men til alle andre formål er kameraet en drøm å fotografere med.
Først og fremst til video
Om du først og fremst driver med stillbildefotografering, er det likevel veldig mange andre ting å velge blant der ute, som gir minst like gode bilder for pengene, og med enklere og mer intuitive menyer. Det derimot ingen av konkurrentene hamler opp med, er når det kommer til video.
Og er du en hardbarket videoentusiast, så har Panasonic nå hevet listen ytterligere, med Lumix S5IIx.
“Helt svart” kamera
Lumix S5IIx er utseendemessig helt likt S5II, bortsett fra i fargedetaljene. Begge kameraene er svarte, men S5II tar det et skritt lengre. Her er logoen svart og går i ett med fargen på kamerahuset. All skrift på hjulene og på huset er dessuten i mørkegrått i stedet for hvitt. Slik at man får en ensartet svart look. Det vil si, bortsett fra på objektivet, da. Panasonic har nemlig ikke laget noen objektiver med matchende detaljer, så noe hvit skrift vil du uansett se.
Enda råere video med ProRes
Bortsett fra det visuelle grepet, må man inn i menyene for å forstå at det har skjedd ting og tang med x-modellen.
For det første vil du se at med S5IIx kan man lagre video i Apple ProRes (4:2:2) direkte til minnekortet. Med S5II krever RAW-opptak i det hele tatt for det første en oppdatering som koster penger, og selv da kreves en ekstern opptaker via HDMI, som Atomos Ninja V. For videoskapere er det ganske stort å kunne fange RAW-video direkte til SD-kortet.
Mens kodekene i S5II begrenser bitstrømmen til 200 Mbps, så kan du ta opp inntil 800 Mbps i S5IIx. Det er MYE, og krever ekstremt raske minnekort, om du ønsker å filme mer enn noen få sekunder om gangen.
Bedre kvalitet på hvert bilde
S5IIx kan dessuten filme i Full HD i høy hastighet opptil 120 bilder i sekundet, med All-Intra-komprimering, som sørger for bedre kvalitet på hver enkelt bilderute, mens S5II bruker såkalt Long-GOP-komprimering som kun fokuserer på delene av bildet som endrer seg mellom hver bilderute. All-Intra gir bedre kontroll i redigering, fordi du vet at hver bilderute er gitt like mye omtanke som den forrige.
Film direkte til SSD
Du kan også velge å filme direkte til en ekstern SSD, og da kan du velge ENDA høyere bitstrømmer. Disken plugges rett inn i USB-C-kontakten, og plutselig kan du få mange terabyte med tilgjengelig lagringsplass – direkte fra kameraet! En veldig snerten funksjon for de som skal filme masse ute i felten, og jeg vet ikke om andre enn Blackmagic som har samme mulighet.
Igjen gjelder det at SSD-en må være rask nok. Jeg prøvde med en SanDisk Extreme Portable 1TB, med ca 1000 MB/s skrivehastighet. Som kan oversettes til 8000 Mbit/s. Denne var likevel ikke rask nok til å filme i høyere oppløsning enn Full HD, da jeg valgte høyeste ProRes-kvalitet. Det er med andre ord forskjell på oppgitte tall og praktisk bruk, så jeg vil anbefale å for eksempel sjekke ut Samsung X5 Portable SSD.
Direkte strømming
En annen ting som skiller S5IIx fra S5II er direkte videostrømming. Med x-utgaven kan du strømme opptil 4K / 60p med USB-kabel, eller 1080 / 60p trådløst over internett (IP). Dette fikk jeg dessverre ikke testet, da Lumix Webcam-programvaren ikke godkjente serienummeret på testkameraet.
Mye er likt
Ellers er kameraet skvett likt Lumix S5II. Samme bildekvalitet, samme ergonomi, og samme og helt like menyer – bortsett fra ekstrafunksjonene.
Det betyr også en meget god autofokus, som er en hybrid mellom fase- og fokusbasert, og det betyr en enestående god femaksers bildestabilisering.
Filme lenge om gangen
I likhet med S5II kan S5IIx filme i lange strekk om gangen, hvor mange andre kameraer er begrenset til 30 minutter i høyeste oppløsning. Men der det med storebror S1H bare er å begynne å filme, så må du en tur innom menyen i S5II og S5IIx. Thermal Management, eller Termokontroll, må nemlig settes til High.
Dette gjør at kameraet godtar høyere arbeidstemperatur, noe som er nødvendig fordi det mindre huset går lettere varmt enn hos storebroren. Da anbefales samtidig å ha kameraet på stativ, fordi det kan bli ubehagelig varmt å holde i. Og jeg kan bekrefte at kameraet ble ganske varmt etter en times tid med filming, selv om jeg nok ikke hadde hatt noen problemer med å holde det.
Ikke norske menyer
Jeg har vel kanskje ikke nevnt det det før, men at Panasonic-menyene ikke snakker norsk, vil for noen være en stor ulempe. Både dansk og svensk er på plass, det er bare her imellom bakkar og berg man ikke har klart å få ut fingeren og oversette fandenskapen. Her må Sylfest Lomheim sporenstreks på banen!
Panasonic Lumix S5IIx i praksis
S5IIx minner svært om andre Lumix-kameraer i bruk. Fordi det er litt færre knapper på huset enn på den større S1H, ville jeg på forhånd gått inn i menyene og definert snarveiknapper til mitt bruk.
Jeg må si jeg savner skjermen på toppen av S1H. Her ser man blant annet batteritilstand, uten å måtte skru på kameraet først. Med S5IIx må kameraet på for å kunne se batteriet på skjermen.
Menyene er som hos andre Lumix-kameraer store og tunge, så gjør deg selv en tjeneste, og lagre ulike innstillinger i hvert sitt minne. S5IIx har tre personlige minner på høyre hjul på toppen.
Lag for eksempel ett minne for (relativt) kjapp fotografering, ett for høyoppløst fotografering, eller hva vet jeg. Så ville jeg definitivt laget mine egne tilpasninger til videofunksjonen. YouTube-bruker Sam Holland har laget en genial gjennomgangsvideo for førstegangsoppsett til videobruk, sånn at jeg slipper.
Meget god bilde- og videokvalitet
Du kan kjøpe kun kamerahuset, eller i pakke med et helt greit 20-60 mm universalobjektiv. Bildekvaliteten er meget god med det medfølgende objektivet, selv om blenderen godt kunne vært mer lysfølsom (f3,5-5,6). Du får enda bedre skarphet og liv i bildene med S Pro 24-70 f2,8, men da blir også objektivet tyngre enn kamerahuset, som gjør kameraet veldig fremtungt og upraktisk i bruk. For ikke å snakke om at du nesten dobler prisen på kameraet.
I stedet for at jeg skal repetere for mye om bildekvaliteten fra min test av S5II, kan du lese denne testen i sin helhet her.
Med det blotte øyet er det ikke noe særlig forskjeller å skrive hjem om, hva videokvaliteten angår. Denne er allerede særdeles god på S5II. Men filmer du i RAW kvalitet, vil du få mer frihet i klipperommet, hvor man kan dra mer i farger og lys, før artefakter i bildet melder seg. Er du profesjonell videofotograf, er det ingen grunn til å kjøpe S5II, for det vil garantert komme situasjoner der du ønsker den høyere kvaliteten. Og bare det at du kan filme til SSD vil helt sikkert gjøre dette kameraet mer praktisk for deg. Såpass at det er verdt de små tusenlappene i forskjell.
For, selv om du faktisk kan oppgradere S5II med programvare som gir det noen av de ekstra funksjonene – som RAW via HDMI – så får du ikke alle. Og prisen vil likevel overstige den du må betale for S5IIx.
Ting å tenke på
Det er likevel én ting jeg biter merke i med kameraet. Det er den fordømte svartfargen. Joda, det er tøft og kult og alt det der, med logo som nesten ikke synes. Men det same gjelder jo skriften på hjulene og knappene. Denne er mørk grå i stedet for hvit, som betyr at når man skal filme eller fotografere i andre situasjoner enn i skarpt dagslys, så er det vanskelig å se tegnene og skriften.
Form bør ALDRI gå utover funksjon, spesielt når man henvender seg til profesjonelle brukere. Det er idiotisk, og noen burde stanset galskapen før kameraet nådde samlebåndet. Bare et lite tips til Panasonic-teamet, når de skal debriefe etter nyttårssalget.
Konklusjon
Er du videofotograf og ønsker et Lumix-kamera, er S5IIx et soleklart valg, dersom du synes S1H er for stort og kostbart. Den tekniske kvaliteten er den samme, men autofokusen og bildestabiliseringen er mye bedre på S5IIx.
Du kan selvsagt også gå for S5II, som også er et meget habilt videokamera, og som også kan filme kontinuerlig i full kvalitet så lenge du ønsker – dersom SD-kortet er raskt nok og du har bra med strømresurser.
Men med S5IIx kan du filme direkte til en SSD – som er uvurderlig for en som filmer store mengder video i høy oppløsning. Dessuten kan video lagres i RAW-format, som profesjonelle vil sette stor pris på.
Det største ankepunktet er den mørke skriften på funksjonene. Det er kult med svart logo på svart kamerahus, men la nå for guds skyld skriften på hjul og knapper være hvit! Mørk grått er det ingen som ser.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser