TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Electrocompaniet ECI 6 DS

Forsterkeren som kan "alt"

Møt Electrocompaniets mest moderne forsterker noensinne. En meget påkostet sådan, med digitalkonvertering og trådløs musikkstrømming. Enten man strømmer musikk over nettverket eller kobler til en lydkilde via digitalinngangene, låter forsterkeren helt supert.

Av / 02.01.13 - 07:58
Electrocompaniet ECI 6 DS

Lyd & Bilde mener

  • Glimrende lydkvalitet Digitalinnganger Strømming Støtter tredjeparts fjern-kontroll-apper (UPnP)
  • Ikke AirPlay

Det er ikke hver dag man får inn et produkt man har lyst å rive opp pappen på straks man ser det. Men denne forsterkeren har vi ventet lenge på! Ikke bare fordi vi vet at Electrocompaniet lager bra ting. Men fordi ECI 6DS er den mest moderne forsterkeren som noensinne har rullet ut av den norske fabrikken.

Selve forsterkerdelen er basert på den rimeligere ECI 5 mkII, og ytterligere forbedret. Men det som gjør ECI 6DS spennende er at den kan kobles trådløst eller kablet til hjemmenettverket og strømme musikken direkte fra en harddisk koblet til samme nettverk. Alternativt kan en harddisk eller minnepinne med musikk plugges direkte til USB-kontakten på baksiden av forsterkeren.

Å strømme musikk fra nettverket er likevel bare kult hvis det er lett å bruke. Til dette formålet har Electrocompaniet lagt ved en fjernkontroll med LCD-skjerm. På denne vises lista over tilgjengelige artister, sanger, album og spillelister, og når du setter i gang en sang, vises spilletid og dataoppløsning på denne.

Smartmobil eller nettbrett
Et strømmingsprodukt er likevel ikke fullkomment uten en fjernkontroll-app til enten smartmobil eller nettbrett. Da får man nemlig enda bedre oversikt, og gjerne må det være mulig å legge låter til i spillelister direkte fra appen. Da, og bare da, er det praktisk nok til å strømme musikk på festen. I skrivende stund jobber Electrocompaniet med en slik app, men siden forsterkeren er såkalt Universal Plug and Play (UPnP), kan man også bruke tredjeparts-apper. Til dette formålet kan jeg anbefale Kinsky for iPad, iPhone og iPod Touch. Den gir full tilgang på musikkbiblioteket, på en oversiktlig og fin måte. For Android finnes for eksempel BubbleUPnP, og Windows-brukere kan finne DS audio interessant. Jeg har personlig ikke testet med annet enn iPad, og Kinsky fungerer utmerket.

Wimp og Spotify via USB
Men vent, har man fest, vil man selvsagt ikke være begrenset til sin lokalt lagrede musikksamling. Dessverre vil alle være DJ, og da trenger verten et større utvalg. Som med musikktjenestene Wimp eller Spotify, som gir umiddelbar tilgang til ”alt” av musikk. Electrocompaniet har løsningen på dette i form av en innebygd USB-DAC. Koble en USB-kabel fra PC eller Mac til forsterkeren, og bruk datamaskinen til å spille musikk fra tjenesten. USB-inngangen støtter for øvrig høyoppløste signaler opptil 24-bit/192 kHz (Windows må installere medfølgende driver for å støtte samplingfrekvens over 96 kHz). USB kan selvsagt også brukes for å spille av all musikk via datamaskinen, om du ikke ønsker å styre musikken fra forsterkeren. Lett å finne en løsning som passer sitt eget behov, altså.

Annonse

Vi skulle likevel til dette formålet ønske at forsterkeren også hadde innebygd AirPlay. På den måten ville det bare være å fyre opp Wimp eller Spotify på smarttelefonen eller nettbrettet og strømme trådløst direkte over til forsterkeren. Ingen USB-kabel, og datamaskinen kunne vært stuet helt bort.

Electrocompaniet ECI 6 DS 1
I skrivende stund finnes ingen fjernkontroll-app fra Electrocompaniet tilgjengelig, men Kinsky fra Linn er et kompatibelt og velfungerende alternativ.

Lydkvalitet
Uansett hva man kan gjøre med en forsterker, er det likevel irrelevant hvis den ikke låter bra. Og til 40.000 kroner skal den låte pokker så bra.

Med mine egne high-end-høyttalere Gallo Reference 3.5 er det faktisk svært vanskelig å høre forskjell på min MacBook Pro koblet til USB-inngangen og Electrocompaniets diskspiller EMP 2 koblet til koaksialinngangen. Singer/songwriter Maria Solheims meget vellydende debutalbum ”Barefoot” låter meget bra med begge. Stemmen hennes er luftig men samtidig med god fylde fra brystklangområdet. Klangkarakteren er søt og varm, men uten at forsterkeren oppleves som treg. Tvert imot er dynamikken en klar bedring fra den rimeligere ECI 5 mkII.

Høyoppløst musikk
At USB-inngangen oppleves like god som koaksialinngangen er godt gjort, og gir et bra utgangspunkt for høyoppløst musikk lagret på datamaskinen. Tori Amos’ nyeste album ”Gold Dust” er en nyinnspilling av tidligere utgitte låter, denne gang i en klassisk orkesterinnpakning. Sangen ”Marianne” er kanskje enda deiligere å høre på enn fra originalalbumet ”Boys For Péle”. Toris stemme har virkelig nerve, forsterkeren gjengir den fyldig, men med luft rundt seg, og hennes karakteristiske Bösendorfer Imperial-flygel skildres med fylde og snert på én gang. Dette flygelet karakteriseres av å ha ni ekstra tangenter i bunnen, altså en ekstra bassoktav, som hun er glad i å bruke. Resultatet er musikk som kan være krevende å gjengi, men som låter ekstra tøft når utstyret består prøven. ECI 6DS består bragden å få frem bunnregisteret uten at dette går utover nyansene i toppen. En 24-bit/96 kHz utgivelse som jeg sterkt anbefaler å gå til anskaffelse av, for eksempel fra hdtracks.com. Deilig.

Det skal også nevnes at forsterkeren også får frem det beste i jubileumshøyttaleren Focal Chorus 826W (test kommer siden). En meget god høyttaler til rundt 20.000 kroner pr. par. Den inverterte titandiskanten kan fort bli i overkant hissig dersom elektronikken har for mye forvrengning i toppen. ECI 6DS består prøven med glans.

Rock
En annen 24-bit utgivelse er det legendariske grungebandet Nirvanas ”Nevermind” i remastret utgave. Dessverre litt overkomprimert i miksen, men det er likevel bra driv og trøkk i trommene. ”Come As You Are” låter meget tøft, og cymbalene er luftigere og mer organiske i 24-bit-versjonen enn på CD. Med Electrocompaniet bak rattet låter det meget tøft, og lydbildet er stort og puster. Men selv om 125 watt pr. kanal er mer enn man normalt behøver, blir jeg med musikk som dette fristet til å dra på litt. Spesielt når det låter så bra. Og visst kan man spille høyt med denne forsterkeren. Men er du av typen som ofte ”skrur opp til 11” og forventer overlegen stålkontroll når du gjør det, så kan det hende du savner enda mer kontroll. Min egen integrerte Chapter Précis 250S (75.000 kr) klarer enda mer uten å miste oppløsningen, og det samme gjør den mer nærliggende konkurrenten Hegel H300, som til 30.000 kroner også har digitalinnganger, men ikke strømming eller nettverkstilkobling. Men selv om Hegel-forsterkeren nok ikke er noe dårligere på oppløsning, gir den ikke den varmen i mellomtonen og bassen som Electrocompaniet er kjent for. Dermed kommer det helt an på hva du er ute etter.

Det som er helt klart er at ECI 6DS låter enda bedre enn ECI 5 mkII. For, selv om forsterkerdelen er bygget over samme lest, har det vært gjort viktige forbedringer. Linjetrinnene har fått et ekstra lag med støyfjerning, i tillegg til at de har fått separat strømforsyning for venstre og høyre kanal. Alt for å få støyen ned og musikken opp. Utgangstrinnet har fått biaselement med vesentlig mindre støy og langt bedre stabilitet som gir hele utgangsseksjonen bedre arbeidsforhold. Og det høres, for ECI 6DS gir en større følelse av dybde og bredde enn lillebror, og låter rett og slett enda renere.

Strømming
Til å strømme fra en nettverks-PC fungerer forsterkeren bare sånn passe med den medfølgende fjernkontrollen, mens det blir en langt mer komplett følelse med Linns Kinsky-app for iPad som jeg tidligere har nevnt. Musikken blir lett å finne, det går fort å bla, og straks man har valgt en låt legger den seg i spillelista samtidig som den starter. Det betyr at man lett kan hoppe frem og tilbake mellom nylig spilte sanger. Det er betryggende at det bare er en programvarebug, som er lett å fikse.

Analoge innganger
I tillegg til digitale innganger har forsterkeren både balanserte og ubalanserte analoginnganger. Med Electrocompaniets egen spiller EMP 2 tilkoblet er det klart høyere lyd på balansert XLR enn ubalansert RCA. Dette gir et vanskelig utgangspunkt for å få vurdert lydkvaliteten de to imellom, fordi den som låter høyest automatisk oppleves som å låte best. Jeg savner derfor sårt mulighet for å trimme lydnivået på de innbyrdes inngangene. Man blir sittende og skru opp og ned på lydnivået idet man skifter. Etter en periode med forsterkeren er det likevel klart at den låter bedre med XLR enn RCA. XLR har en større og mer massiv bassgjengivelse, samtidig som lydbildet vokser seg større og mer gjennomsiktig. Sammenliknet med koaksialinngangen er det fremdeles mer tyngde i bassen med XLR, men bassen er enda strammere og mer oppløst med digital overføring. Totalt sett foretrekker jeg digitalt.

Electrocompaniet ECI 6 DS 2
ECI 6DS er en meget fleksibel forsterker, med både balanserte og ubalanserte innganger så vel som digitale inkludert USB.

Konklusjon
Electrocompaniet ECI 6DS er en moderne forsterker med digitale så vel som analoge innganger, og den kan strømme høyoppløst så vel som lavoppløst musikk direkte via nettverket.

Brukervennlighet er en nøkkelfaktor, og siden forsterkeren er Universal Plug and Play (UPnP), kan man bruke tredjeparts apper for smartmobil og nettbrett for å oversiktlig styre musikken fra nettverket. Den medfølgende fjernkontrollen er nemlig litt begrenset i dette henseendet, selv om vi liker den ellers. Og at den har display som viser musikken som blir spilt gjør også at man slipper å myse bort mot forsterkeren, eller reise seg og gå bort til den.

Enten man strømmer musikk over nettverket eller kobler til en lydkilde via digitalinngangene, låter forsterkeren helt supert. Den presenterer lydbilde med en fin fylde og varme, uten at det later å gå på bekostning av dynamisk kontrast. Det er god snert i både trommer og pianoanslag, samtidig som tyngden fra undertonene skildres meget godt.

Lydbildet er stort og meget forførerisk. Det er også en god del kraft i forsterkeren, selv om vi har tynt den mot smertegrensen ved et par anledninger og konstatert at avhengig av høyttalere, kan man godt ønske seg enda litt mer kraft. Da kan man i så fall bruke forforsterkerutgangen og koble til en ekstra effektforsterker.

Det vi savner er innebygd AirPlay, som ville gjort strømmingen enda enklere. Og at venstre og høyre kanal er byttet om når man strømmer fra nettverk, USB-minne og internettradio synes merkelig. Electrocompaniet lover en programvareoppdatering i nær fremtid som fikser dette.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde