TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)

PC-skjerm med innebygd smart-TV

Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!

Av / 14.02.21 - 09:00
Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)

Home mener

  • Samsung-skjermen er både skarp og brukervennlig, og fungerer utmerket til både arbeid og underholdning.
  • Lysstyrken er begrenset. Skjermen kan kun tiltes, ikke heves eller senkes. Lyden fra de innebygde høyttalerne er ganske slank.

Samsung er en av verdens største produsenter av TV og PC-skjermer, og nå har de funnet en måte å kombinere de to funksjonene i ett og samme produkt: Den nye M7 Smart Monitor ligner i utgangspunktet en helt vanlig PC-monitor, men under panseret har den også fått innebygde smart-TV funksjoner, slik at den kan fungere omtrent like godt til både arbeid og underholdning. Nesten rart ingen har tenkt på dette før?

Samsung M7 Smart Monitor

M-serien med smart-monitorer kommer i tre versjoner, og her tar vi for oss toppmodellen M7. Dette er teknisk sett en 32” PC-monitor med 4K-oppløsning, som har fått låne en rekke finesser fra TV-verdenen.

Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 1
Samsung M7 Smart Monitor fungerer både som PC- og TV-skjerm. To skjermer i ett, rett og slett! (Foto: Samsung)

En PC-monitor er jo vanligvis et ganske ”dumt” og passivt produkt, som må kobles til en datamaskin for å vise noe. Samsung-skjermen er derimot smartere og mer allsidig.

Til å starte med har den både fjernkontroll, innebygde høyttalere og et menysystem fullt av strømmetjenester, slik vi forventer å finne på en moderne TV. Tilkoblingsmulighetene er også gode: Foruten to HDMI-innganger har den 3 USB-innganger, pluss en egen for USB-C.

Samsung-skjermen mangler i grunn bare en ting for å kunne kalle seg en fullverdig TV, og det er en tradisjonell TV-mottaker. Uten antenneinngang eller programkort-plass trenger den fortsatt en separat boks for å vise lineær-TV. Men dette behøver ikke være noe stort savn, da de fleste kringkastere nå tilbyr strømming via nettet.

Annonse

Design

Utseendemessig er det ingenting å utsette på M7. Den har en slank utførelse i svart plast, med en syltynn ramme rundt den silkematte skjermen. Foten er i metall, og tar relativt liten plass på bordet.

Skjermen kan tiltes, men har derimot ingen høydejustering: Det vil nok være et savn på enkelte hjemmekontor, og definitivt i profesjonell sammenheng. I slike tilfeller kan man vurdere en monitor-arm.

Støtter skjermspeiling og skytjenester

Siden Samsung-skjermen har innebygd Wi-Fi og Bluetooth, får den også et par interessante muligheter rent produktivt sett. Den kan for eksempel koble seg opp mot Microsoft Office 365 skytjenester, slik at du kan arbeide hjemmefra uten PC – det holder med trådløs mus og tastatur.

Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 2

En annen mulighet er Samsung DEX, som speiler skjermen fra Samsungs Galaxy smartmobiler, og i praksis lar deg bruke mobilen som en mini-PC. Du kan også speile mobilskjermen ved å ”tæppe” den inntil siden av skjermen. AirPlay 2 for Apple-enheter er også tilgjengelig.

Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 3 Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 4 Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 5 Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 6
<
>
M7 benytter Samsungs Tizen brukergrensesnitt, som vi har god erfaring med fra smart-TVene deres. (Foto: Audun Hage)

Det viktigste med Wi-Fi tilkoblingen er imidlertid at du får tilgang til Samsungs smart-univers. Her finner du stort sett alle populære strømmetjenester, inkludert Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Disney+ for å nevne noen.

Den medfølgende fjernkontrollen bruker Bluetooth, og reagerer kjapt på kommando. Dermed er det lett å skifte fra arbeid til underholdning med et knappetrykk.
Faktisk opplevde vi at M7 lastet menyvalgene litt raskere og glattere enn The Frame 32” som vi også testet nylig. Det tyder på rikelig med minne og prosessorkraft.

Les også Vi tester minstemann i Frame-familien På jakt etter en elegant TV som tar liten plass? Da kan Samsungs minste ramme-TV være en smart løsning.

 

Skarp skjerm til PC-bruk

Markedet for PC-monitorer bugner over av skjermer i alskens størrelser og fasonger, som gjerne er skreddersydd for ulike bruksområder. Samsung M7 havner derimot ikke i noen bestemt kategori, men fremstår mer som en allround-skjerm til vanlig produktivt arbeid. 32-tommeren fungerer utmerket til tekstbehandling og internett-surfing, og gir rikelig med skjermareal å jobbe på.

Det første vi legger merke til er den gode skarpheten, eller rettere sagt fraværet av synlige piksler. Selv når man sitter tett inntil skjermen er det vanskelig å skjelne noen pikselstruktur. Såfremt data-en din takler 4K-oppløsning, kan du nyte et sylskarpt og sømløst bilde som er behagelig å se på.

Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 7
(Foto: Audun Hage)

Fargegjengivelsen er fin og nøytral. Vi blir ikke like blåst overende her, som vi ble av skarpheten: Vi har sett andre PC-skjermer med enda mer dynamiske farger og ikke minst sterkere kontrast, men M7 greier å få frem nyansene uten å overdrive fargemetningen. Samsung-skjermen tilbyr også en øyekomfort-modus som reduserer mengden blått lys – kjekt til lange og sene arbeidsøkter.

Responsen virker god, og vi kan bevege musepekeren så vel som nettleser-vinduer hurtig uten at bildet bryter opp og skaper etterheng. Vi målte input lag via HDMI-inngangen til cirka 30 millisekunder, hvilket er godkjent, men ikke rekordraskt.

Panelhastigheten (refresh rate) er imidlertid begrenset til maks 60 Hz. Det vil nok skuffe en del kompetitive gamere, som foretrekker å spille med 120, 144 eller til og med 240 Hz på enkelte skytespill. Samsung M7 har heller ikke innebygd støtte for Nvidia G-Sync eller AMD Freesync, hvilket kan medføre ujevnheter og ”skjermriving” med en del spill.

Alt i alt synes vi Samsung M7 fungerer helt fint som vanlig PC-monitor, såfremt du er en vanlig ”hjemmekontorist” uten spesielle behov. Vil du ha et råskinn av en gaming-monitor, eller en superkorrekt skjerm til krevende redigeringsjobb, finnes det helt klart bedre (dyrere) alternativer der ute. Men som allround-monitor fungerer Samsung M7 helt utmerket, spesielt når vi tar hensyn til den gunstige prisen.

Hva med TV-bildet?

Samsung-skjermen tar med seg de gode egenskapene når vi svitsjer til TV-modus: Vi blir også her imponert over den gode skarpheten, som gjør at vi kan sitte tett inntil skjermen uten å se antydning til rutemønster. Og siden TV-en støtter avspilling av 4K-innhold via de innebygde appene (YouTube, Netflix og flere), finnes det plenty med innhold å se på! Vi startet med en del YouTube-sekvenser i sylskarp 4K-kvalitet, og ble sittende og nyte det sømløse og helstøpte bildet.

Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 8 Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 9 Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 10 Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 11 Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 12
<
>
Samsung M7 ser skarp og lekker ut med innhold i 4K-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

M7-monitoren har faktisk imponerende god bildekvalitet på mange områder, men kommer litt til kort på ett punkt. Den maksimale lysstyrken er begrenset til cirka 250 nits. Det er ganske gjennomsnittlig til monitor å være, men litt i minste laget for krevende TV-bruk – særlig hvis moderne HDR-video står på menyen. En kapabel HDR-TV bør helst klare 1000 nits eller mer for at HDR-effektene virkelig skal skinne.

Erfaringen var da også at Samsung-skjermen kunne se litt blass og utvasket ut i enkelte tilfeller. På krevende scener med mye kontrastinformasjon, er det tydelig at de lyseste nyansene uteblir. Likeledes er det begrenset med detaljer i de mørkeste partiene, da skjermen har relativt begrenset svartnivå. LCD-panelet er av kant-LED-typen, uten noen lokal dimming, hvilket selvfølgelig gjør at man ikke kan forvente den råeste kontrasten.

Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700) 13
Samsung-monitoren har god skarphet, men blir litt dunkel på de mest krevende HDR-sekvensene. Her fra Extraction på Netflix. (Foto: Audun Hage)

 

Som på LCD-skjermer flest, må man også ta høyde for at innsynsvinkelen er litt begrenset: Bildet ser aller best ut når man sitter rett foran skjermen. Det er neppe noe problem når du sitter ved kontorpulten, men kan være greit å notere seg med tanke på TV-titting. Hvis du har en sofa eller lenestol i tilknytning til kontorplassen, vil du nok foretrekke å vinkle skjermen litt mot sitteposisjon. På den positive siden er skjermoverflaten relativt matt, slik at du kan se film i mørke omgivelser uten å sjeneres av reflekser.

M7 har tilsvarende bildeinnstillinger som mange av TV-ene vi har testet – du kan velge Standard, Dynamisk, Naturlig, Film – til og med den ekstra nøytrale Filmmaker Mode. Den litt dunkle lysstyrken gjorde imidlertid at vi ofte foretrakk Standard-modusen.

Vi får ikke nødvendigvis hakeslepp av bildekvaliteten, men så er det også på tide med en reality check: Den siste tiden har vi omgitt oss med kostbare OLED-skjermer, deriblant LG OLED48CX som også retter seg mot kombinert TV og monitor-bruk (særskilt til gaming). Samsung-monitoren når ikke opp til kontrasten og svartnivået fra denne, men koster tross alt bare en tredel – knappe 4000 kroner! Når vi tar det i betraktning, synes vi faktisk M7 gir riktig bra bilde for pengene.

Lydkvalitet

Samsung M7 har også innebygde høyttalere: De gjør en helt grei jobb med å gjengi musikk og tale, men vi tror de fleste til foretrekke å oppgradere til en separat lydløsning først som sist – spesielt dersom TV-underholdning står på menyen. Den innebygde lyden er relativt innestengt og slank i målet, og lydeffektene kommer aldri helt ut av det slanke kabinettet.

For å yte bildet rettferdighet, må du helt klart belage deg på et sett separate høyttalere. I så måte er de kjekt at Samsung-skjermen har både Bluetooth og HDMI ARC lydutgang, hvilket gjør det enkelt å oppgradere lyden. Kanskje med en Atmos lydplanke, til og med?

Konklusjon

Her har Samsung klekket ut et smart produkt som ikke er ”best” på noe, men fungerer helt utmerket til både arbeid og underholdning. Med en pris på 4.300 kroner er ikke smart-monitoren særlig mye dyrere enn andre 32” 4K-skjermer, hvilket gjør at du nesten får med TV-biten på kjøpet. En perfekt skjerm til hjemmekontoret, med andre ord!

Selv om Samsung-monitoren har noen begrensninger sett med kresne TV-øyne, fremstår den helt klart som et godt kjøp. Vi synes dette er et morsomt og praktisk produkt, som vi gjerne ser flere varianter av i fremtiden. Kanskje en M9-versjon med enda heftigere bilde og lyd?

[Smart Monitor] Lifestyle Image 19 [Smart Monitor] Lifestyle Image 18 Teenager playing games on PC Teaching from home during isolation period [Smart Monitor] Lifestyle Image 7 [Smart Monitor] Lifestyle Image 15 [Smart Monitor] Lifestyle Image 14
<
>
Les også 48 tommers OLED fra LG og Sony: Superbilde i kompakt format! LG og Sony er først ute med å tilby OLED-TV i ny 48” skjermstørrelse. Men hvilken av disse kompakte skjermene fungerer best, og til hva? Det er tid for mini-OLED duell!
Karakter
Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde