TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EOS 1200D

Systemkamera på sparebluss

Canons rimeligste speilrefleks er fristende billig, men man skal være klar over begrensningene.

Av / 12.05.14 - 13:38
Canon EOS 1200D

Lyd & Bilde mener

  • God bildekvalitet og lav pris er gode argumenter for å velge Canon EOS 1200D, som ikke skuffer på bildekvalitet. Pluss for EOS-appens pedagogiske tilsnitt.
  • Bråkete og treg autofokus, skjemmer lyden på videoopptakene. Mangler wi-fi, treg skuddtakt og lavoppløst skjerm.

Hvis man synes et speilreflekskamera blir for dyrt og komplisert, kan det være verdt å se nærmere på Canon EOS 1200D. Et kamera som er laget for å være enkelt å bruke, til en billig penge, uten at man går glipp av fordelene med speilreflekskameraer.

Dette er Canons rimeligste speilreflekskamera, derav den lave prisen. Men det kan bruke alle Canon EF-objektiver, og utvalget er enormt, så det skal godt gjøres å ikke finne et objektiv som passer.

Kameraet leveres med Canons velprøvde EF-S 18-55mm II med optisk bildestabilisator, til 4.500 kr. Det er verdt å merke seg at det ikke er samme objektiv som EOS 100D til 5.000 kr, og EOS 700D til 6.000 leveres med. De har begge en nyere versjon av Canon-zoomen, med en mer stillegående og myktfokuserende autofokusmotor kalt STM.

Enkel og oversiktlig betjening på Canon EOS 1200D
Enkel og oversiktlig betjening på Canon EOS 1200D

Siden kameraet etterfølger budsjettmodellen EOS 1100D med 12 Megapiksler, er det heller ikke samme funksjonsnivå her, som på de dyrere modellene. I EOS 1200D får man Canons 18 Mp bildebrikke, men Digic 4 i stedet for Canons nyeste bildeprosessor. Skuddhastigheten er lave 3 bilder/s, og maksimal ISO-følsomhet er 6400 ISO. Kameraet har fått full 1080 HD-videoopptak, men kun med monolyd.

Slik kunne jeg fortsatt, for spesifikasjonene er generelt lavere enn på EOS 100D og 700D.

Annonse

Men det betyr neppe all verden for målgruppen til kameraet. Nybegynnere, som helst vil ha det enkelt. De får for øvrig tilgang til en Canon EOS Companion app, som de må laste ned til mobilen. Den inneholder tips, triks og en guide til kameraet, som utvilsomt vil være nyttig for uerfarne fotografspirer. Som får mye hjelp til å sette seg inn i kameraets funksjoner, og hva de betyr for hvordan du tar ulike bilder.

Canon-1200D-accs

Bildekvalitet
Canon har gitt 1200D litt bedre plastkvalitet enn forgjengeren hadde, men har ikke fått noen andre vesentlige oppgraderinger. Hverken wi-fi eller pekeskjerm. Fotografer som ofte setter kameraet på stativ, vil raskt irritere seg over at kameraet har kortspalten under batteriluken. Som sitter under, i stedet for på siden av kameraet.

EOS1200D-macro-sharpness-1855-II

Men det er ikke mye å klage på når det kommer til bildekvalitet. Zoomobjektivet har synlig tønneformet fortegning og lysstap i hjørnene på vidvinkel og full blenderåpning. Da er det også skarpest i midten, men blender 5,6 og 8 gir mye jevnere bildeskarphet. På alle brennvidder. Med 18 Mp er det nok detaljer å hente, og bildefilene tåler godt å presses både på eksponering og beskjæring. Det er heller ingen grunn til å frykte bildestøy for man når 3200 ISO, hvilket betyr at kveldsportrettene i lite lys, ikke blir så grumsete.

Fargegjengivelsen er mettet med god fargebalanse. Kameraet etterlater et svakt rødstikk i hudtoner på jpeg-filer, men treffer bra på hvitbalansen i blandingslys. Dynamikkomfanget er ikke så bredt som på Nikon D3300, og høylys brenner fort ut når du tar bilder utendørs i godt lys.

EOS1200D-12800-ISO-chart

Slett ikke verst, prisen tatt i betraktning, men et kompromiss er verre å svelge. Canon har som nevnt tidligere i testen, valg å gi EOS 1200D den vanlige 18-55mm zoomen, og ikke utgaven med STM-motor. Resultatet av det er bråkete autofokus og mye jaging etter fokus, i stedet for presisjon på videoopptak.  Du hører autofokusmotoren godt når du spiller av videoopptakene.

Konklusjon
Canons billigste passer fint for de som vil ha et enkelt og rimelig kamera til stillbilder. Men kompromissene er mange, og når EOS 100D bare koster en 500-lapp ekstra, svekkes argumentene for EOS 1200D. Hvis lav pris er viktig, er det ingen grunn til at man skal bli misfornøyd med kameraet. Bildekvaliteten er meget god, men det når ikke opp sammenlignet hverken med konkurrentene eller Canons egne alternativer.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme