Mange har forsøkt å krympe de ellers relativt store speilrefleksene. Pentax, Sony og Nikon har hatt varierende hell, men Canon har fått det til med EOS 100D. Et kamera som er basert på teknikk hentet fra det kompakte systemkameraet, EOS M. Det betyr 18 megapiksler, pekeskjerm, og hybrid autofokus, som skal fungere bedre under varierende lysforhold. Selv om kamerahuset er rekordlite for en speilrefleks med bildebrikke i APS-C-format, ser det ut som en tradisjonell speilrefleks. Optisk søker, innebygget blits, blitssko og god batterikapasitet, er på plass. Det samme er et nytt 18-55mm zoomobjektiv. Som har fått en lydløs og lynrask autofokusmotor, og forbedret optisk ytelse.
Bildekvalitet
Man hører virkelig ikke fokusmotoren jobbe. Den fokuserer så raskt at man ikke merker det. Også under videopptak. Dessuten er den presis, slik at du får mange flere skarpe bilder enn fra forgjengeren EOS 1100D. Bildekvaliteten er også bedre. Faktisk er den på linje med bildekvaliteten fra det mindre EOS M. Moderat fortegning og vignettering, jevnt god skarphet og god støykontroll, trekker opp. Bildedynamikken er god, men ikke helt i klasse med Sony NEX 16 Mp brikke. Bildestøyen som er meget godt kontrollert, blir ikke sjenerende i praksis før ved 6400 ISO, men derfra og opp grumser den til detaljoppløsningen, og antar en grovkornet tekstur. Fargegjengivelsen er strøken på portrettmodus, men for saturert på de andre fargemodusene.
I bruk
Med optisk søker, håndgrep og pekeskjerm, er Canon-kameraet det mest brukervennlige av alle i denne testen. Programhjulet på toppen, innstillingshjul og egen knapp til valg av ISO-følsomhet, trekker opp. At det også er raskt, unntatt på serieopptak, og kompakt for et speilreflekskamera, trekker veldig opp. Prisen derimot, trekker ned. Til 7.000 kr er det ikke priset som et nybegynnerkamera, selv om det faktisk er det.
Canon EOS 100D er et godt kjøp for nybegynneren, som ikke lar seg avskrekke av prisen. Hvis man foretrekker et tradisjonelt speilreflekskamera, med alle fordelene det medfører, er dette et godt valg. Fordi bildekvaliteten er god, og brukervennligheten upåklagelig. Og så er det en fin reisekamerat, siden det ikke er stort og tungt å ta med på ferie.
Også i denne testen:
FujiFilm X20
Klassisk kvalitet
Litt for stort til å kalles et lommekamera, men FujiFilm X20 besitter en rekke overbevisende kvaliteter, og leverer en knallsterk søknad om å få bli med ut.
Olympus PEN E-PM2
ULV i fåreklær
Olympus lille PM2, passer som hånd i hanske, for nybegynnere som kjøper sitt første systemkamera.
Nikon 1 J3
Lynrask og kompakt
Når størrelsen og brukervennlighet er viktig, kan Nikon 1 J3 være et spennende valg.
Sony NEX-3N
Prisverdig systemkamera
Med bildekvalitet i toppklasse, og prislapp i budsjettklasse, er Sony NEX-3N et prisgunstig kvalitetskamera.
Olympus Stylus XZ-10
Lommevennlig og kjapp
Dette kameraet går ikke bare ned i bukselommen, det trives utmerket i det fri, og bildekvaliteten holder absolutt vann.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Verdensmester i lengde
Sony-kameraet har alt som skal til for å friste ivrige nybegynnere. Det er vanskelig å finne noen mangler.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser