De fleste klarer seg uten. Men har man brukt mye penger på et sett hodetelefoner, er det ofte veldig smart å legge penger i en separat hodetelefonforsterker. Burson HA-160 er en rendyrket forsterker for hodetelefoner. Og en av de beste vi har testet. Den er blottet for dikkedarer og har en lydinngang for signalkilde, og to hodetelefonutganger.
Kabinettet er laget i tykke anodiserte aluminiumsplater og er blottet for dekor eller prangende lysshow. Prisen i overkant av 5.000 indikerer at australske Burson har lagt mye ressurser i det som betyr mest, nemlig lydkvaliteten. De skryter da også av et utgangstrinn helt fritt for opamper (Operatiion Amplifiers – integrerte kretser med utgangstransistorer), og bruker i stedet såkalt diskret oppbygning av utgangstrinnet. Selv om det blir mer komplekst, og dyrere, mener Burson at det gir mye bedre lydkvalitet.
Som om det ikke er nok, er volumkontrollen satt sammen av bittesmå motstander og en metallfilm motstand, for at frekvenskurven skal være lineær i begge kanaler uansett volum og holde forvrengingen nede. Når man vrir på volumpotmeteret, kjenner man tydelig klikk i fingrene, siden volumkontrollen ikke er trinnløs.
Burson har også tatt hensyn til strøm, og benytter en egen regulator i strømforsyningen for å filtrere støy unna signalet. Det finnes forresten en utgave med hodetelefonforsterker kombinert med digitalomvandler kalt HA-160DS, og en utgave med DAC og forforsterkerutgang i tillegg, kalt HA-160D. Med USB-og koaksialinngang.
Lydkvalitet
Forsterkeren er virkelig stille. Man hører ikke noe sus selv om man drar opp volumet med et par lavimpedante hodetelefoner tilkoblet. Klangkarakteren er virkelig livlig. Med en svært høy grad av gjennomsiktighet, gnistrende detaljrikdom og et meget åpent lydbilde. Sammenlignet med Musical Fidelity M1 HPA er lydbildet flyttet nærmere lytteren, sagt på en annen måte, man sitter nærmere scenen med HA-160 enn med M1 HPA.
Den dynamiske kontrasten er fortreffelig, lydbildet er kanskje ikke riktig like romslig som på Musical Fidelity M1 HPA, for der er det litt mer dybde i lydbildet. Men på den andre siden, er HA-160 tøffere dynamisk, litt mindre laidback og definitivt mer engasjerende på heftig rytmisk musikk, gode innspillinger med akustisk jazz og blues, og rock. Musical Fidelity M1 HPAs karakter er silkeglatt i forhold til den kontrastrike karakteren i HA-160, så her er det ikke noen absolutt sannhet om hvilken som er best, snarere et spørsmål om hva man foretrekker.
Konklusjon
Burson HA-160 er en mye bedre hodetelefonforsterker enn for eksempel Rega Ear eller Argons små forsterkere, og langt friskere og mer engasjerende en Nuforce forsterkeren. Om man har lagt mye penger i et par kostbare hodetelefoner, bør man absolutt vurdere å anskaffe en bedre hodetelefonforsterker. Da er Burson HA-160 et glimrende valg.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser