Lydnivået er høyt, basstromma slår gjennom rommet og vokalen til Pink får håret til å reise seg på armene. Det er ikke første gang jeg har en heftig musikkopplevelse hjemme i stua, men til en forandring er det ikke et stort hi-fi anlegg som spiller. I stedet kommer lyden fra det mildt sagt uvanlige lydmøbelet i hjørnet…
BeoPlay A9 ligner en slags krysning av en mini-ufo og parabolantenne, men bak stoffgrillen sitter det 5 høyttalerelementer og forsterkere kraftige nok til å gjøre stua om til et mini-diskotek! Musikken henter den trådløst via nettverket, fra nettbrett, mobil eller PC. Dermed er det også enkelt for vennene dine å dele sine favorittlåter når de kommer på besøk. Vel og merke etter du har forklart at den runde dingsen i hjørnet faktisk kan spille musikk…
En annerledes høyttaler
Den danske designeren Øivind Alexander Slaatto er mannen bak BeoPlay A9s uvanlige form. Tanken bak høyttaleren har vært å kombinere rikelig med kabinettvolum (for best mulig lyd) med et diskré og plassbesparende design. Slik landet man etter hvert på den flate tallerkenformen, som gir maksimalt areal for høyttalerne å boltre seg på. En klasse D-forsterker på 160 watt driver et 8-tommer basselement i senter, mens stereohøyttalerne på hver sin kant består av ¾” diskanter og 3” mellomtoner som forsynes med 80 watt hver. BeoPlay A9 kan enten henges på veggen med brakett eller stå på gulvet med tre føtter. Stoffgrillen kommer i ulike farger for å matche interiøret, mens føttene kan leveres i tre ulike tresorter.
Oppsett og brukervennlighet
Siden dette er et BeoPlay-produkt må du påregne å sette opp produktet selv, i motsetning til dyrere Bang & Olufsen produkter hvor installasjon er inkludert i prisen. Heldigvis er BeoPlay 9 lekende lett å sette opp: Åpne esken, skru på de tre treføttene og plasser høyttaleren i nærheten av et strømuttak. Deretter er det bare å koble den til nettverket. Dette kan du gjøre ved å laste ned programmet BeoSetup til iOS/Android eller PC, som deretter finner BeoPlay 9 og gir den de rette nettverksinnstillingene. Du kan også koble en iPhone direkte til høyttaleren via USB. Volumet styrer du enkelt via nettbrettet, eller via trykkfølsomme knapper på baksiden. Faktisk er det nok å dra hånden over knappene for å heve eller senke lydnivået, eller dempe det helt.
Når alt av innstillinger er gjennomført, kan du bruke BeoPlay A9 til å gjengi alt av lyd fra de bærbare enhetene, inkludert Spotify, Wimp, iTunes og Youtube-videoer.
Lydkvalitet
Når det kommer til stor, realistisk og tredimensjonal musikkgjengivelse er det lite som kan konkurrere med et vanlig stereoanlegg. Men hvor ofte sitter du egentlig i ”sweet spot” og finlytter rett foran høyttalerne? De aller ivrigste hi-fi entusiastene velger selvfølgelig sofaen, men mange liker også å kombinere musikklytting med andre aktiviteter, som kjøkkenarbeid eller lesing. I slike tilfeller kan en alt-i-ett høyttaler som BeoPlay 9 ha både praktiske og lydmessige fordeler. Så lenge den er innen rekkevidde for en stikkontakt kan den plasseres nesten hvor som helst, og likevel gi bra lydmessig resultat.
Vi vet fra testing av TV-er som Beovision 11 at Bang & Olufsen tar dette med lyd relativt seriøst. Og det tar ikke mange sekunder med lyd for å høre at det er snakk om en vel gjennomført konstruksjon.
BeoPlay A9 krever riktignok litt mer plass enn mer kompakte konkurrenter som Geneva og Bowers & Wilkins Zeppelin, men gir også betydelig større og kraftigere lyd: Lydbildet er overraskende stort til å komme fra en enkel høyttaler, og fyller rommet med stor og livaktig lyd. Spesielt bassgjengivelsen er imponerende: Med det disko-inspirerte Daft Punk-albumet ”Random Access Memories” pumper BeoPlay A9 ut både saftige og kontrollerte bassrytmer som umiddelbart får i gang dansefoten. Samtidig er det masse sprut og energi i mellomtone og diskant som gir musikken en skikkelig ”live” følelse.
BeoPlay A9 oppleves ganske altetende musikalsk sett, og takler fint alt fra fet hip hop bass til mer fintfølende klassisk og akustisk med bravur. Den spreke lydgjengivelsen vitner om bra kraftoverskudd, og den mister ikke kontroll over de små detaljene selv når basstromma dundrer for fullt. Den greier også fint å spille opp til ”hjemmefestnivå” uten å låte anstrengt. Når det er sagt, er lydgjengivelsen ganske livlig, og bærer preg av en viss ”loudness” farging med oppspritet bass og diskant av og til. Det medfører at spesielt komprimerte pop-innspillinger kan låte litt masete.
Konkurrenten
Vi sammenlignet BeoPlay A9 med et annet populært trådløst system, nærmere bestemt to stykk Sonos Play:3 høyttalere med tilhørende subwoofer, (pris cirka 10.000 kroner). Mens Sonos byr på et bredere stereolydbilde og litt dypere bass, har Bang & Olufsen betydelig mer raffinement og bedre sammenheng i lyden. Bassen oppleves mer rytmisk presis, samtidig som diskant og mellomtone har merkbart flere detaljer enn de litt enklere høyttalerenhetene som sitter i Play:3. Sonos er absolutt en verdig konkurrent til en betydelig lavere pris, men da må du også tåle litt flere enheter, ledninger og mindre iøynefallende design.
Konklusjon
BeoPlay A9 har ikke bare et uvanlig utseende, også lyden er overraskende potent for en frittstående høyttaler å være. Mellomtonen er deilig mens bassen slår både hardt og presist. Med enkel tilgang til det trådløse nettverket kan Bang & Olufsens høyttaler spille opp til dans nesten hvor som helst, og betjenes av hvem som helst. Den takler alle typer musikk uten å vakle. Prisen er ikke ubetydelig, men for deg som vil ha et stilig lydmøbel utenom det vanlige er dette en høyttaler vi kan anbefale. Bare husk å gjemme barnas pil-og-bue sett…
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser