TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: B & O Beo Play A3

Ny, men gammeldags

BeoPlay A3 virker smart og lovende ved første øyekast, men ender som en skuffelse.

Av / 03.08.12 - 00:01
B & O Beo Play A3

Lyd & Bilde mener

  • Lang batteritid Modig design
  • Fraværende bass Vanskelig dokking Spiller lavt Ikke særlig mobil Upraktisk

Idéen var god. BeoPlay A3 er en dokk til iPad, og designerne fra Bang & Olufsen har valgt å lage en forsenkning i selve høyttaleren, slik at iPad-en kan plasseres plant med produktets overflate og flukte med dets linjer. Dermed virker iPad-en og dens skjerm som et integrert element av produktet i stedet for å være et fremmedelement som stikker ut i alle mulige retninger. Høyttaleren har et ganske spesielt, kileformet utseende, som ifølge produsenten betyr at BeoPlay A3 både kan plasseres loddrett, vannrett og på skrå. Fordi iPad-en er integrert i høyttaleren skal man altså også kunne sitte med den i hendene eller på fanget og se film, spille spill eller arbeide – men med fet lyd.

Fra idé til virkelighet
Så langt, så godt. Dessverre kommer de gode idéene til kort overfor virkeligheten. Hvis vi starter med det praktiske så er det med integrasjon av iPad-en i høyttaleren ikke løst spesielt elegant. Det finnes jo tre forskjellige iPad-modeller og for at hver av disse skal passe leveres BeoPlay A3 med to forskjellige gummi-hylstre – en ”bumber” blir de kalt – som du avhengig av modell skal pakke din iPad inn i før den kan monteres i høyttaleren. Deretter skal iPad-en plasseres forsiktig i den spesielt innrettede forsenkningen i høyttaleren, og en slags lås på baksiden skal skyves oppover for at iPad-en blir dokket med høyttaleren og samtidig låst fast. Det er enda vanskeligere enn det lyder. Vi kjempet for å få låst iPad-en fordentlig fast, og når den først sitter som den skal våger man nesten ikke fjerne den igjen. Så irriterende lang tid tar det å få den på plass.

Den kileformede designen er heller ikke særlig praktisk. Det er et spørsmål om smak om man synes det ser bra ut eller ikke, men hvor B&O hevder at designen betyr at BeoPlay A3 både kan stå på den ene eller den andre måten, så var vår opplevelse at designen heller betyr at høyttaleren knapt nok overhodet kan stå av seg selv! Tvert imot velter den for et godt ord, uansett hvordan man plasserer den. Også ganske irriterende.

La den være igjen hjemme
Til slutt er det tanken med BeoPlay A3 som en bærbar høyttaler med opp til 5 timers batteritid. Ok, vi kan bekrefte at batteriet holder ganske lenge, selv om 5 timer nok er en overdrivelse. Regn med 3-4 timer på en full opplading.

Med mindre man synes at høyttaleren er meget pen å se på, er det stort sett ingen grunn til å ta den med ut av huset. Den spiller nemlig ikke særlig høyt. Faktisk spiller den så lavt at den ikke kan høres over en helt vanlig samtale hvis man bare sitter noen få meter borte, og da er det vel så som så med å fungere som filmskjerm eller spille opp til dans på grillfesten… Og til gjengjeld er den så med sine 1,5 kilo (pluss iPad = over 2 kilo) egentlig alt for tung til å bære rundt på, så det at BeoPlay A3 er ”mobil” betyr nok at man kan ta den med ut på terrassen!

Annonse

Den stille piken i klassen
Vi hadde kunnet tilgi mye hvis bare lyden var like god som man er vant med fra B&O’s produkter, men her kan BeoPlay A3 dessverre heller ikke være med. Lyden er på det jevne, og med det mener vi at selv om diskant og mellomtoner lyder bra skjemmes lydbildet av en total mangel på bass! Bassen har man bare om man sitter med BeoPlay A3 i hendene, for med høyttaleren plassert i et vanlig rom virker det som den mest sjenerte piken i klasse som leser høyt med hviskende stemme. Vi hører henne, men det mangler styrke og overbevisning.

Konklusjon
Alt i alt er BeoPlay A3 ikke et spesielt vellykket produkt. Og ser man på prislappen så savnes enhver tenkelig sammenheng mellom pris og kvalitet. Med knappe 4.000 kroner er denne høyttaleren også dyrere enn den minste iPad-modellen, og da må man ærlig talt godt forvente litt mer for pengene, synes vi.

Tanken som sitter igjen i bakhodet er hva vi overhodet skal med en iPad dokk? Selve ideen virker gammeldags, nå hvor trenden går i retning av trådløse høyttalere, hva enten det er via Bluetooth eller Apples egen AirPlay-teknologi. BeoPlay A3 virker i det henseende som et produkt som var nytt og smart for et eller halvannet år siden, men som på nåværende tidspunkt heller burde kunne kjøpes på salg for under 1.000 kroner.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat