Det er lenge siden de fleste hadde et rack med stereokomponenter sammen med et par skikkelige høyttalere i stuen. Unge bruker i dag mobilen som lydkilde, og lytter mest med hodetelefoner. Kanskje med en middelmådig batteridrevet trådløs høyttaler om det er fest. Og det er egentlig ikke noe feil med det. Men det burde da være mulig å få bedre lyd fra disse plastboksene? Om man legger tilstrekkelig mange penger på bordet, går det kanskje til og med an å få noe som låter virkelig bra?
Det gjør det faktisk om man hopper over det bærbare formatet, og satser på en stasjonær bordhøyttaler som er litt større. Og man velger produkter fra produsenter som i mange år også har laget store høyttalere. Mange av dem har våknet sent, men satser nå steinhardt på oppkoblede høyttalere. I mange tilfeller med et vellykket resultat, og en lydkvalitet som tidligere var savnet i produktkategorien
Trådløse trender
Når man går opp i prisklasse er det i dag nesten vanskelig å finne noen som bare er en frittstående trådløs høyttaler. Majoriteten av dem har noen form for multiromsløsning, slik at man kan lytte på samme musikk i flere rom samtidig. Enn så lenge er Sonos dominerende, men de må passe på når alle satser hardt på å konkurrere dem ut på design, funksjoner, en mer åpen plattform og ikke minst lydkvalitet.
Etter inntoget av Google Assistant i Norge har smarte høyttalere blitt det heteste på markedet. Googles egne Home-høyttalere er bra til å styre det smarte hjemmet med, og for å konversere med stemmeassistenten. Men som høyttalere for å spille musikk er de ikke mye å rope hurra for. Der har produsenter som Harman Kardon en mulighet til å knipe de kundene som vil ha alt-i-ett. Noen av høyttalerne i denne testen har, eller kommer til å få, støtte for konkurrerende stemmeassistent Amazon Alexa. Men så lenge den ikke støttes i Skandinavia, er funksjonen meningsløs.
En overraskende trend blant høyttalerne var at majoriteten ikke var plastaktige eller metalliske. I stedet er det nå hett å kle dem inn i stoff. To av de testede brukte til og med samme tidsriktige tekstilleverandør. Og høyttalerne smelter nok bedre inn i hjemmet når man kan velge samme farge på dem som sofaen eller gardinene. Da har man lykkes med en løsning som de fleste kan tenke seg å slippe inn i hjemmet.
Bose Home Speaker 500
Kompakt men luftig
En smidig høyttaler med bra lyd, men mange av funksjonene er ikke på plass ennå.
Yamaha MusicCast 50
Rene sveitserkniven
En meget fleksibel høyttaler med mange familiemedlemmer, men lyden mangler.
Vifa Copenhagen 2.0
Vifa gir bærbart høytrykk
Vifa imponerer med hvor mye vellyd og lydtrykk de har fått inn i en bærbar høyttaler.
Klipsch The Three
Kul og luksuriøs retrohøyttaler
Med en klassisk stil og platespillerinngang sjarmerer The Three sikkert alle hipsters.
Harman Kardon Citation 500
Stemmestøtte med ressurser
Citation er den mest kraftfulle smarthøyttaleren til nå, og er meget praktisk å bruke.
Dynaudio Music 5
Hi-fi til bordet med Dynaudio
En kompromissløs trådløs høyttaler for den som bryr seg mer om lyden enn prisen.