Du kan investere i det kraftigste grafikkortet, den raskeste prosessoren og den skarpeste skjermen. Men har du ikke helt presis kontroll på bevegelsene dine i spillet, vil du fortsatt bli et passivt vitne til din egen undergang. Med andre ord: Musen er avgjørende viktig når det skal games!
Den gode nyheten er at mens det meste av gaming-utstyr er kostbart, er musene forholdsvis billige. Og da det kun er få hundre kroner som skiller de middelmådige fra de riktig gode, har de fleste råd til å la være å spare her.
Men hva er det som skiller en spill-mus fra den standardmusen du fikk med på kjøpet av din siste datamaskin?
En spill-mus ligner, bortsett fra de pulserende lyseffektene, enhver annen mus. Men ser man inn under det sorte skallet, er forskjellen avgjørende. Det handler om hastighet, presisjon og solid oppbygning.
Oppløsning og hastighet
Det tallet som det oftest skiltes med på gaming-mus, er oppløsningen, målt i DPI (Dots Per Inch – eller punkter per tomme). Jo høyere dpi-tall, jo lenger flytter markøren – eller siktekornet ditt – seg, når du flytter musen på matten. Årets gaming-mus har enn oppløsning på gigantiske 16 000 dpi. Du må imidlertid ha en overmenneskelig finmotorikk for å utnytte det. Heldigvis kan oppløsningen på samtlige mus justeres trinnvis. I praksis bruker profesjonelle spillere sjelden oppløsninger over 3000 dpi.
Et mer relevant uttrykk for musens nøyaktighet er hastigheten, målt i IPS (Inches Per Second – tommer i sekundet), som beskriver hvor langt musen kan flyttes uten at sensoren hopper over målepunkter. Et høyt tall betyr, alt annet like, et mer presist forhold mellom din håndbevegelse og det som skjer på skjermen. Også her er det skrudd opp for nøyaktigheten takket være nye sensorer. De beste klarer 450 tommer i sekundet. Det svarer til 40 km/t og låter voldsomt, men den ekstreme følsomheten utgjør faktisk en forskjell som kan tas ut i større treffsikkerhet i 3D-spill. Også i hendene på en amatør som prøver å slippe levende fra kampen.
Klikk i millionvis
Museknappene er et kapittel for seg, og her er kravene voldsomt mye høyere til både hastighet og holdbarhet. Japanske Omron er den foretrukne leverandøren. De nyter samme kultstatus på museknapper som Cherry på mekaniske tastaturer. Knappene holder til 20–50 millioner museklikk. Og selv om tallet låter astronomisk, leverer flere leverandører ekstra kontakter slik at man selv kan skifte slitte knapper.
Selv om trådløsheten brer seg over alt, har spillerne hittil sverget til kablede mus. Teknologien blir stadig modnere, og i denne testen er det trådløse deltakere fra to av de aller mest hardcore leverandørene. Men det krever en spesiell USB-dongle. Bluetooth kan man bare glemme!
Gjennomprøvd teknologi
Datamusen har nettopp feiret sitt 50-års jubileum. De musene vi bruker i dag, er selvfølgelig langt unna den primitive prototypen i tre, som Douglas Engelbart den 9. desember 1968 viste for sine undrende vitenskapskolleger på Stanford-universitetet. Samtidig introduserte han også grafiske grensesnitt og hypertekst. Men med fem årtier på baken er musen en moden teknologi.
Derfor er flere av musene i testen ikke nye produkter, men oppdaterte utgaver av populære modeller. I de fleste tilfellene består oppdateringen av en enda raskere og mer høyoppløst sensor. Eventuelt sammen med bedre RGB-lysshow.
Asus ROG Gladius II Origin
Den festligste musen
Gaming skal være morsomt. Det blir det hos Asus.
HyperX Pulsefire FPS Pro RGB
Alt du har bruk for
HyperX skjærer som alltid inn til benet, og leverer en mus som dekker behovet.
Logitech G502 HERO
Rommusen vender tilbake
Du får flere knapper hos Logitech enn noe annet sted. Og ergonomien er fremragende.
Acer Predator Cestus 510
Tilpasser seg til deg
Acers mus kan endre størrelse og vekt så den passer i hånden.
SteelSeries Rival 650 Wireless
Mus for voksne
Dansk mus i Tron-design har flyttbart tyngdepunkt.
Razer Mamba Wireless
Nå uten snor
Razers sorte mamba har kappet kablene og hevet oppløsningen.