TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Canvas HiFi 65″

Elegant lydmøbel med imponerende stereolyd

Canvas HiFi utfordrer tradisjonelle kategorier med sin kombinasjon av høyttaler, lydplanke og møbel – i ett og samme produkt. Og lyden imponerer.

Av / 27.10.24 - 10:01
Canvas HiFi 65″

Lyd & Bilde mener

  • Imponerende stereolyd med bredt lydbilde. Elegant design som går sømløst sammen med nesten alle TV-er. Effektiv romkorreksjon. Utmerket lydkvalitet, også ved lavt volum.
  • Ingen støtte for Dolby Atmos. Kan ikke koble til ekstern subwoofer.

Canvas HiFi 65″ er et fascinerende produkt som utfordrer måten å tenke hi-fi og hjemmekino på. Er det en lydplanke, en høyttaler eller et møbel? Svaret er at det er alt sammen på én gang. Med sin elegante design og – forhåpentligvis – storslagne lyd sikter Canvas mot kresne hi-fi-entusiaster som ønsker en sømløs integrasjon av lyd og bilde i stuen.

CANVAS Hifi exploded
Canvas HiFi-høyttaleren kan både veggmonteres og gulvmonteres. Ill: Canvas HiFi

Elegant design møter avansert teknologi

For språklig utfordrede er canvas engelsk for lerret, som passer fint for en høyttaler som denne. Canvas HiFi 65″ gjør umiddelbart inntrykk med sitt utsøkte, minimalistiske ytre. Den 144,5 cm brede frontgrillen, som i mitt tilfelle er i elegant valnøtt og øker prisen med rundt 30 prosent, matcher en 65-tommers TV perfekt, og gir inntrykk av at høyttaleren og TV-en er designet som én enhet. Det magnetiske frontdekselet kan enkelt byttes ut, med hele 13 ulike finish-alternativer tilgjengelig, i alle størrelser fra 55″ opptil 75″.

Bak den lekre fasaden skjuler det seg avansert teknologi. To 6,5″ basselementer jobber sammen med to diskanter og to ovale slavebasser, for å levere et stort frekvensområde med mye energi. Kabinettet er solid bygget i MDF med Canvas’ egenutviklede «BridgeBrace»-teknologi, som er et strukturelt avstivingssystem for å minske vibrasjoner og gi best mulig akustiske vilkår.

Canvas Laust Nielsen
Daglig leder Laust Nielsen viser frem de seriøse høyttalerelementene. Foto: Canvas HiFi

Oppsettet

Å montere Canvas-høyttaleren er egentlig ikke vanskelig, men jeg fikk noen utfordringer. Enkelte skruer satt litt hardt i gjengene og krevde en god del muskelkraft for å skru ordentlig inn. Videre var det ulike lengder på ulike skruer, som ikke var beskrevet tilstrekkelig i monteringsanvisningen. Dette har derimot Canvas tatt tak i, og i nyere leveringer er skruesortimentet forenklet med like lengder hele veien rundt. Dette skal gjøre monteringsprosessen enklere og mer intuitiv.

Universalstativet, som skal passe alle TV-er i henhold til ulike VESA-standarder, har en del ulike skruer og fester å forholde seg til. Dette er nok uunngåelig når man skal lage et fleksibelt system, men hold tunga rett i munnen og følg monteringsanvisningen, så går det fint.

Annonse
Les også Vi tester B&Os råeste lydplanke Beosound Theatre er definitivt noe av det råeste vi har både sett og hørt, innen kategorien lydplanker. Men det koster!

Da vi skulle montere en Philips 65″ OLED-TV, støtte vi på en uventet utfordring. TV-en har en utstikkende kant nederst på baksiden som gjør at de nederste festene på stativet er for korte til å få hektet på de nederste «knaggene» på TV-ens rygg. Canvas løser nå dette ved inkludere en «førstehjelpspakke» med ekstra avstandsstykker for slike litt spesielle TV-modeller. Disse kan brukes til å bygge ut festene lenger fra TV-ryggen.

Stativet kan justeres i dybden for å få TV-en helt i flukt med høyttalerpanelet. For de som ønsker det, er det også mulig å vegghenge høyttaleren og TV-festet. Dette vil nok kreve enda litt mer hodebry, men det er instruksjoner for dette også.

CANVAS no front
Foto: Canvas HiFi

Brukervennlighet og tilkoblingsmuligheter

Canvas HiFi 65″ har tilkoblingene man forventer av en aktiv høyttaler eller lydplanke, inkludert HDMI eARC-porten som sikrer enkel tilkobling til TV-en med høy lydkvalitet. Når vi snakker trådløst, støttes Apple AirPlay 2, Google Cast (Chromecast) og Bluetooth, slik at du ikke trenger å skru på TV-en for å spille musikk.

Den medfølgende appen brukes primært til oppsett og valg av lydbilde, inkludert romkorreksjon. I daglig bruk styres enheten enkelt via TV-ens fjernkontroll takket være HDMI eARC.

Romkorreksjonen

Romkorreksjonen fortjener et eget avsnitt. iPhone-brukere har det enkelt, det er bare å åpne appen og trykke «start», for deretter å bevege seg rundt i rommet med telefonen som mikrofon. Har du Android-telefon kan du enten få lånt deg en iPhone til oppgaven, eller kjøp mikrofonen Zen Wireless Microphone til 1500 kroner og gjør oppsettet med den.

Ifølge instruksjonene i appen skal du bevege deg rundt i så stor del av rommet som mulig. Min erfaring er derimot at det er bedre å konsentrere seg om plassene man sitter når man skal lytte. Med for mye data kan romkorreksjonen fjerne for mange frekvenser den oppfatter som problemer, slik at lyden blir «kaldere» og mer blodfattig. Det er i hvert fall min mening om saken.

Uansett, etter en runde med målinger er det klart at høyttaleren effektivt rydder opp i nedre mellomtone og bass, og gir et klarere og mer balansert lydbilde uten å låte kunstig eller prosessert.

Canvas HiFi app
iPhone måler ikke noe særlig lenger ned enn 100 Hz, men bassen oppleves dypere. I appen stilles BACCH 3D-lyd, og du kan gjøre enkle lydinnstillinger. Skjermbilde: iOS

Imponerende stereolyd

Når alt er oppe og står, er det nesten så man får en liten tåre i øyekroken. Det er så lekkert! En hvilken som helst TV ser plutselig ut som et high-end-møbel!

Det er likevel når musikken begynner å spille at Canvas HiFi 65″ virkelig viser hva den er god for. Selv før romkorreksjonen er unnagjort, låter det hele både fyldig og stort. Spesielt dialogene fremstår som mye større og dynamiske enn fra noen TV jeg har hørt. Det er mer oppløst, og mer «hi-fi» enn fra en vanlig lydplanke, enten den heter Sonos, Samsung eller Sony. Her er alt på stell.

Les også Futt i filmen med Dolby Atmos! Ikke kjøp lydplanke før du har leste denne! Her er de nyeste og beste lydplankene akkurat nå, for deg som vil ha god lyd.

Etter romkorreksjonen øker stereobildet i bredde, og lyden får mer luft. Høyttaleren separerer på mesterlig vis mellom instrumenter og vokal på musikk, og dialogen på film og TV-serier er klar som dagen. Selv de minste nyanser kommer frem.

Bassgjengivelsen er bemerkelsesverdig god for en relativt kompakt konstruksjon å være. De to 6,5″ basselementene og passive radiatorene jobber godt sammen for å gi en fyldig og kontrollert bass. Den er oppgitt til å strekke seg ned til 30 Hz. Ser man i appen, ruller den av fra 100 Hz, men det kan også være mikrofonen i iPhone som ikke reagerer så mye lenger ned. Jeg opplever i hvert fall bassen som dypere enn 100 Hz, og den dype dronebassen på Limit to Your Love av James Blake kommer godt frem. Riktignok kan høyttaleren finne på å skrape litt når man spiller dette sporet for høyt, for bassen er virkelig dyp.

CANVAS Ocean Grey
Lekker også på vegg. Her i Ocean Grey. Foto: Canvas HiFi

Kraftig forsterker

Den innebygde klasse D-forsterkeren på 4 x 250 watt RMS gir meget god kontroll og dynamikk. Canvas HiFi 65″ spiller uanstrengt helt til høyttalerelementene ikke kan strekke seg lenger, og klarheten i lydbildet bevares enten man spiller høyt eller lavt. Spesielt imponerende er ytelsen ved lavt volum, hvor mange konkurrenter mister karakter og detaljer. Ikke Canvas.

BACCH 3D-teknologi utvider lydbildet

Canvas HiFi 65″ låter både bredt og nesten tredimensjonalt i stereo. Både på film og musikk. Men den har et triks i form av BACCH 3D-teknologi. Aktiver denne i appen, og høyttalerens digitale hjerne tryller med faseresponsen og skaper et enda bredere og mer omsluttende lydbilde. Det er ikke voldsom forskjell, og det varierer mellom musikk- og filmutgivelser hvor mye mer man får. For en god opplevd effekt, sjekk denne Tidal-spillelista, som Canvas selv har plukket ut.

1_before copy 1_after copy 2_before copy 2_after copy 3_before copy 3_after copy 4_before copy 4_after copy 5_before 5_after
<
>
Før ...

Jeg lar meg fengsle, der Bob Dylan bruker sin fortellerevne på beste vis i låta Man in the Long Black Coat. Det som låter som sirisser i gresset, men som jeg mistenker kommer fra en gitar i begynnelsen av låta, omringer meg, mens de to steelgitarene på hver side har så mye dybde og luft, at det bare er å la seg rive med.

Det som likevel imponerer meg mest er at klangstrukturen ikke endres med 3D-lydeeffekten. Tonalt sett låter det like bra både med og uten, og det er intet mindre enn en bragd.

Effekten er spesielt imponerende med filmlyd, der BACCH 3D-teknologien bidrar til å skape en overbevisende surroundeffekt uten behov for separate bakhøyttalere. Selv om det naturligvis ikke kan måle seg med et dedikert surroundsystem, er den i klasse med gode lydplanker. Bare at det låter mye bedre.

Canvas Hifi no-atmos
Ingen Dolby Atmos fra TV-strømming. Foto: Geir Gråbein Nordby

Noen begrensninger

Til tross for sine mange kvaliteter, har Canvas HiFi 65″ noen begrensninger. Først og fremst mangler den støtte for Dolby Atmos surroundlyd, selv om den faktisk støtter nedmikset Atmos på musikktjenester som Tidal og Apple Music. Men fra Netflix og andre strømmetjenester vil du kun få et vanlig 5.1-spor ut.

Det er heller ikke mulighet for å koble til en ekstern subwoofer, noe som kunne gitt enda mer trøkk i bassen for de som ønsker det. Jeg skulle gjerne sett en subwooferutgang her.

På den andre siden kan høyttaleren fungere som en dedikert high-end senterkanal i et surroundanlegg. Det er absolutt verdt å utforske mer, for det tror jeg virkelig ville blitt heftig! Med dertil heftig prislapp, selvsagt.

Canvas Hifi black lifestyle
Foto: Canvas HiFi

Konklusjon

Canvas HiFi 65″ er et virkelig imponerende produkt som leverer høy lydkvalitet i en stilren og funksjonell pakke. Den passer perfekt for hen som ønsker mektig hi-fi-kvalitet i TV-stua, uten å måtte fylle den med store høyttalere.

Prisen, som starter på ca. 40 000 kroner, plasserer høyttaleren godt oppe i high-end-segmentet for lydplanker, og du kan legge til 30 prosent om du ønsker frontplate i tre. Men kvaliteten, funksjonaliteten og brukervennligheten rettferdiggjør langt på vei investeringen for den kresne lydentusiasten. Sammenlignet med konkurrenter som Bang & Olufsen Beosound Theatre, som koster nesten 200 000 kroner med motorisert sokkel, fremstår Canvas HiFi 65″ som et mye bedre kjøp.

Canvas HiFi 65″ erstatter både ditt hi-fi-anlegg og din lydplanke. I tillegg til 65″ er den tilgjengelig i alle størrelser fra 55″ og oppover, til omtrent samme pris. Den er kanskje ikke for alle, men for den som setter pris på kompromissløs lyd og design, og har budsjettet til det, er dette et produkt nærmest uten sidestykke.

Karakter
Canvas HiFi 65″
Ultra High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat