Det er selvsagt tidlig å si hva som er best, etter å ha sett årets nye TV-skjermer i tvilsom belysning og mye støy og mas.
Alle de store lanserer megasvære skjermer i år, de fleste tilbyr 8K oppløsning. Samsung med LCD QLED, Sony med LCD LED og LG med OLED. Førsteinntrykket er smashing hele veien!
Så hva skal man velge? Vel, la oss først som sist si at billig blir ingen av dem. Vi har ikke fått prisene ennå, men skal du ha en 82-85 tommers TV må du forvente å punge ut minst 150.000 kroner. Føler du deg ekstra sprø og ønsker en 98(!) tommer, så må du nok minst doble dette. Det blir spennende å se når prisene endelig kommer.
Du kommer ikke til å bli skuffet uansett hva du velger. OLED har jo perfekt svartnivå, og selv om lysstyrken er noe lavere enn på LCD, så synes vi ikke dette er noe problem. Og LG sin 88 tommers OLED-TV ser virkelig imponerende ut! Perfekt svart, briljante farger og perfekt bilde fra alle vinkler.
LCD har sine styrker i form av høyere lysstyrke, og ingen problemer med innbrenning. Noe OLED tross alt kan ha. Ulempen har vært dårligere innsynsvinkel og ikke helt perfekt svartnivå.
Etter hva vi kunne se på Sonys 8K LCD-TV-er, gjelder dette fortsatt i noen grad, selv om det virkelig så bra ut – også fra ganske langt ut på siden. De har for øvrig også nye OLED-modeller i år, men disse får “bare” 4K. De ser likevel meget bra ut, og det holder fortsatt meget langt med denne oppløsningen.
Så var det Samsung, da. Vi fikk i dag overvære en “black box” seanse, hvor Samsung ble satt opp noen andre typer TV-er. Uten at vi fikk vite merke på disse. Samsung ble også sammenlignet med Samsungs eget 82-tommers 8K-flaggskip Q900R fra i fjor.
QLED og svart
For å si det slik: Svartnivået er ikke lenger noe problem. Det er virkelig imponerende hvor svart Samsung har klart å få sine nye TV-er. Det gjelder både 4K og 8K toppmodellene i 9-serien. Faktisk, selv med avslått lys, så det like svart ut som med den sammenlignede OLED-TV-en!
Samsung har også jobbet med filteret, så det slipper ut lyset likt fra alle retninger. Resultatet er at innsynsvinkelen er øyensynlig perfekt. Like bra som OLED, og langt bedre enn fjorårsmodellene!
Tøft for OLED?
Inntrykket så langt er derfor at det kommer til å bli tøft for LG å overtale folk til å gå for OLED fremfor QLED. Sonys LED gjenstår å se, og dessuten Panasonics og Sonys nye OLED-flaggskip, selv om disse er 4K-TV-er. Det er ikke nødvendigvis så viktig, da innhold i 8K lar vente på seg, og det er vanskelig å se pikslene i 4K fra en viss avstand uansett (men dybdeinntrykket på 8K er virkelig noe for seg selv!).
Kunstig intelligens
Det nye i år er at TV-ene bruker kunstig intelligens (AI) i bildeforbedringen. Det betyr at TV-en har en kraftig prossessor som tar et lavoppløst TV-bilde, analysere det, og sammenligner med data man har av tusenvis av høyoppløste bilder som ligner. Og ut ifra dette hente ut manglende informasjon. Hittil har vi bare fått en skikkelig demonstrasjon av Samsung på dette. Og det funker!
Lavoppløste bilder oppskaleres til 8K på imponerende vis, hvor man frembringer detaljer samtidig som man undertrykker støy. Til og med strømmevideo med lav bitrate så mektig imponerende ut, hvor TV-en i stor grad fjernet “blokkstøy” i mørke områder, uten at man mistet detaljer i bildet. Fargebanding på for eksempel en himmel med sine mange sjatteringer var også fjernet. Dette betyr at med de nye TV-ene bør man definitivt strømme Netflix- og YouTube-innholdet direkte fra TV-en, og ikke med en tilkoblet Chromecast eller Apple TV. Samsung har jo fått iTunes nå, som i høy grad fjerner behovet for en Apple TV.
Vi vet at LG sine nye TV-er gjør noe av det samme hva gjelder bildeforbedring med kunstig intelligens. Det samme med Sony og Panasonic. Det er på stående tidspunkt altfor tidlig å si hvilken som overbeviser som den aller beste.
Micro-LED
Foruten nevnte teknologier har vi Samsungs Micro-LED som en utfordrer fra siden. Det vil si, prisen på denne teknologien er så høy at den vil bli uoppnåelig for de aller fleste. For de med nok penger er det derimot en svært spennende teknologi.
Det dreier seg om bittesmå lysdioder (LED), med superkraftig lysstyrke. Og hvor hver piksel er sitt eget lys, akkurat som på OLED. Noe som igjen betyr helt perfekt svartnivå, og med langt bedre utnyttelse av høylys i HDR enn hva OLED klarer. Samsung har i år klart å få pikslene tettere sammen enn før, slik at de nå klarer å lage et 75-tommers bilde med 4K oppløsning.
En annen fordel med Micro-LED er at det er skalerbart. Det består nemlig av “fliser” som hver er et fullverdig bildepanel, med piksler helt ut i kantene – helt rammefrie. Disse kan man klikke sammen, slik at du kan få så stort bilde du bare ønsker. Bekle hele veggen om du vil, og du er heller ikke låst til et størrelsesforhold. 16:9 eller 21:9 eller 4:3. Til og med portrettmodus! Dette bestemmer du helt selv. Og jo større bilde du setter sammen, desto flere piksler består det av.
Som sagt, teknologien er dyr, det siste vi hørte var at det kostet over 500.000 kroner pr. kvadratmeter panel. Så dette er pr. i dag ingen reell utfordrer til OLED, QLED og LED. I virkeligheten består konkurransen om det beste TV-bildet mellom OLED og QLED. Hvor QLED, etter hva vi har sett så langt, kan vanskelig å slå.
Det kommer til å bli en heftig kamp om tronen blant toppmodellene anno 2019!
I mellomtiden, ikke glem å sjekke hvilke modeller vi kåret til årets beste TV-er for 2018/2019,
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser