TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Kjøkkenet smelter sammen med stuen

En av de store trendene er at kjøkkenet i større grad flyter sammen med stuen, og et viktig produkt for å oppnå dette er koketoppen med integrert vifte - en estetisk suksess, særlig hvis kokeplaten også er plassert på en kjøkkenøy.

Skrevet av / 16.06.23 - 11:00
Kjøkkenet smelter sammen med stuen

De siste årene har induksjonstopper begynt å erstatte keramiske topper, og de står nå for ca 85 prosent av salget, mens rundt én av hundre integrerte topper er en gassplate – innenfor denne kategorien øker salget av større gassplater (bredere enn 60 cm), samtidig som salget av mindre gassplater går ned.

Det aller nyeste er modeller med innebygd ventilator, disse kombinasjonsproduktene har på bare noen få år vokst fra ingenting til å selge nesten dobbelt så mye som gassplatene. Og det er særlig Tyskland som er ledende når det kommer til valg av ny teknologi, hvor rundt en av tre induksjonstopper som selges er modeller med innebygd ventilator. Ellers kan man se at Sverige ligger i toppen sammenlignet med de andre nordiske landene.

Electrolux 600 Bridge. Ingen vifte som dekker for utsikten. Bilde: Electrolux.

60 prosent økning

Platetopper med innebygd vifte fortsetter å etablere seg i husholdningene. Ifølge tall fra Electrolux økte salget med hele 60 prosent i løpet av 2022 (GfK salgsdata, salgsverdi Sverige 2022 sammenlignet med 2021).

Annonse

I mars i år lanserte Electrolux sin nye koketopp med innebygd ventilator, 600 Bridge, som ifølge selskapet utmerker seg med sine standardmål, lavere prisklasse og at den er markedsledende for sin enkle installasjon. Electrolux forteller at installasjonen av 600 Bridge skjer gjennom 30 installasjonstrinn, sammenlignet med 38, 67 og 85 for konkurrerende merker.

Den tradisjonelle kjøkkenviften oppleves ofte som unødvendig stor og forstyrrende. Electrolux spår at salget av produkter der ventilatoren integreres i kokeplaten vil fortsette å øke, ettersom det åpner for flere muligheter til å skape et mer åpent og sosialt rom på kjøkkenet.

– Kjøkkenet er et viktig samlingspunkt for måltider og sosialt samvær, og designfrihet har blitt ettertraktet. 600 Bridge har alle funksjonene man ønsker i en vifte, i tillegg til en rekke praktiske finesser som automatisk effektjustering og et filter som enkelt kan vaskes i oppvaskmaskinen. Disse funksjonene utgjør en forskjell i forbrukernes hverdag, og vi er stolte over at 600 Bridge kommer i et standardmål på 80 cm, slik at det blir enkelt for flere å bytte ut den eksisterende koketoppen. 600 Bridge er også «Best i klassen» for sin enkle installasjon, sier Lale Johansson, Nordic Category Marketing Manager hos Electrolux.

Bertazzonis prisbelønte induksjonstopp med integrert vifte. Foto: Bertazzoni

Prisvinnende modeller

Bertazzoni har nylig lansert to nye induksjonstopper med integrert vifte, og med en innebygd motor og en dybde på bare 21 cm er det god plass til skuffer under platen. De nye induksjonstoppene med integrert vifte fra Bertazzoni har blitt tildelt Archiproducts Design Awards 2022, som anerkjenner enestående design på verdensbasis.

De nye induksjonstoppene fra Bertazzoni med integrert ventilator har fire soner samt en kraftig og stillegående vifte. Hver sone har ni effektnivåer pluss en boost-modus, og multizone-funksjonen kombinerer to soner for å danne en større sone, som gjør det mulig å bruke selv de aller største kjelene. Den integrerte ventilatoren kan installeres i avtrekks- eller resirkuleringsmodus, og kullfiltrene kan regenereres i ovnen for langvarig bruk. Når viften er på og automatisk modus er valgt, justerer ventilatoren automatisk hastigheten basert på den effekten som brukes under matlagingen.

I parentes kan det også nevnes at med et kjøkken på 50 kvadratmeter (med en takhøyde på 2,5 m), vil det ta rundt 12 minutter å bytte ut all luften dersom viften er på full styrke.

– Vi har sett en økende interesse for denne typen produkter, først og fremst av estetiske grunner. Spesielt de som velger å bygge en kjøkkenøy har mye å vinne på å slippe å montere en stor ventilasjonshette over koketoppen. Med denne nye generasjonen av to-i-ett-produkter tar vi et stort skritt fremover ved å tilby en løsning som er mye mer kompakt enn tidligere, noe som gir større fleksibilitet ved installasjonen, sier Peter Ericsson, General Manager for Bertazzoni Scandinavia.

Nedskalering har blitt en trend

Kjøkkenmerket Epoq, som selges eksklusivt hos Elkjøp, lanserte i vår en ny kolleksjon bestående av nedtonede pastellfarger i rosa, grønt og blått. Samtidig er mørke kjøkken fortsatt populære, og Epoq har derfor utvidet kolleksjonen med en kraftig burgunderfarge. Epoqs Trend-serie byr nå på 26 farger, inkludert årets nyhet for 2023.

– Trenden vi ser i 2023 er at kjøkkenet flyter enda mer sammen med stuen – og at mye fjernes i prosessen. For eksempel kan kjøkkenviften implementeres i koketoppen, og stadig flere velger bort overskap for å få plass til innredning som bilder og hyller til de fineste kaffekoppene, sier Ingvill Hermansen, senior innrednings- og designekspert hos Epoq.

Pris og tilgjengelighet

Electrolux induksjonstopp med innebygd vifte, 600 Bridge, er tilgjengelig nå og koster fra 23.295 kroner. Bertazzonis induksjonstopper med innebygd vifte er tilgjengelige nå og koster fra 27.995 kroner.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sover du dårlig?

Nytt Smart Home-merke med brukervennlige produkter

Roterende Matter-hjul

Ny smart hub og kombinert skaft- og robotstøvsuger

Mova viser robotstøvsugere på IFA

Aqaras smarte dingser på IFA

Roborock feirer 10-årsjubileum med lanseringen av to nye robotstøvsugere

Nye taklamper fra Philips Hue

Anker har strømløsninger for alle behov

Flom av nye produkter fra SharkNinja

Mer energieffektive hvitevarer fra Samsung

Smartere leilighetslåser fra Yale

Scroll to Top