Bakgrunnen for lanseringen er utfordringen med å se hvordan Electrolux, med et kombinert kjøle- og fryseskap, kan bidra mest mulig til å beskytte mat, helse og planeten, sier Electrolux, og legger til at Cooling 360° har overgått selskapets høye forventninger og forlenger holdbarheten, reduserer matsvinn og bevarer matens smak og vitaminer.
Husholdningene står for mesteparten av matsvinnet, og den maten som sløses mest, er ferske grønnsaker. I en rapport fra Livsmedelsverket (det svenske mattilsynet) fra 2021 understrekes det at forbrukernes «svinnsikt» – altså kunnskapen om eget matsvinn – må økes, og at det er behov for tiltak som gjør det enklere for forbrukerne å ta valg som reduserer eget og husholdningenes matsvinn.
– Utgangspunktet for arbeidet vårt var ikke å designe et kjøleskap. Vi ville se hvordan vi kunne gjøre mest mulig for å beskytte maten, helsen og planeten. Jeg er veldig stolt av å kunne si at Cooling 360° overgår våre forventninger, og at teknologien bidrar til å redusere matsvinn, forlenge matens levetid og redusere energiforbruket, sier Vanessa Boutani, Head of Sustainability hos Electrolux.
Takket være stabil og jevn temperaturfordeling i kjøleskapet og automatisk fuktighetsregulering holder maten seg fersk over lengre tid. Det forteller Electrolux og forklarer at luftfuktigheten forhindrer at maten tørker ut og at den beholder smak, konsistens og vitaminer. Teknologien forlenger holdbarheten på mat som oppbevares i Cooling 360° med opptil seks dager, ifølge Electrolux’ interne tester.
Cooling 360° teknologi finnes i Electrolux sine toppmodeller på tvers av de ulike seriene, både i frittstående og innebygde produkter.
Green Corner – et samarbeid
For å redusere matsvinn er det nødvendig at flere aktører i hele næringskjeden samarbeider. Som et bidrag til dette samarbeider Electrolux med det urbane dyrkingsselskapet Cubegreens ved å stille kjølebokser til rådighet for levering av grønnsaker til Green Corner på kjøpesenteret Skrapan i Stockholm.
Cubegreens dyrker bladgrønnsaker på Skrapans gårdsområde ved hjelp av hydroponisk teknologi i en ombygd container. Målet er å tilby lokale, smakfulle og bærekraftige grønnsaker i et urbant miljø året rundt. Denne dyrkingsmetoden reduserer blant annet vannforbruk og unødvendig transport, og fordi avlingene høstes i takt med etterspørselen, varer de lenger, smaker bedre og har et høyere næringsinnhold, opplyser selskapet. Salaten, som er hentet fra Electrolux Cooling 360°-kjøleskapet på Skrapan-senteret, anslås derfor å ha en holdbarhet på minst to til tre uker.
– Takket være kjøleskapet fra Electrolux og kjøpesenteret Skrapan gjør vi det enkelt for forbrukerne å høste midt i Stockholm sentrum. Kjøleskapet i Green Corner har et optimalt klima for avlingene og er utstyrt med kodelås, noe som skaper uvurderlig fleksibilitet for kundene våre når de skal hente grønnsakene sine», sier Carl Grebing, grunnlegger av Cubegreens.
Pris og tilgjengelighet
Electrolux ENC8MD18S kjøle- og fryseskap kommer på markedet 1. september 2023 og vil koste 18.095 kroner.
Produktet er ment for innbygging, og måler H1780xB560xD550 mm, har 186 liter kjøling og 62 liter frys, energiklasse D, 173 kWh per år. Kjøle- og fryseskapet er ifølge Electrolux det første i verden med 70 % resirkulert plast, og plasten kommer fra gjenvunnede kjøleskap.