TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sonos bekrefter lydplanke-råskinn

Endelig en heftig Atmos-lydplanke fra Sonos! Med hele 11 forsterkerkanaler. Men Arc mangler et par ting for entusiastene.

Av / 06.05.20 - 22:00
Sonos bekrefter lydplanke-råskinn

Ryktene er sanne, Sonos slipper ny lydplanke! Ut av markedet går PlayBar og PlayBase, som begge ikke har så mye som en HDMI-kontakt. Erstatteren, Sonos Arc, er mye større, har elleve forsterkere og ditto høyttalerelementer og dessuten Dolby Atmos-lyd, som simulerer lyd fra taket! Også denne kan bruke trådløse Sonos-høyttalere som separate bakhøyttalere, men det er slettes ikke sikkert du trenger det.
https://www.youtube.com/watch?v=8x8nAOO8M38

Les også Glimrende fra kongen av multirom Sonos stiller til start med et stort handicap, da den mangler subwoofer. Likevel ler den hele veien til målstreken.

Stemmestyring

Sonos Arc kan stemmestyres med både Alexa og Google Assistant, og med AirPlay 2-støtte kan den også enkelt inkluderes i et Apple HomeKit-basert smarthjem.

Sonos Arc
Sonos Arc kommer i svart eller hvitt, og lydplanken er mye større enn tidligere Sonos-planker. Foto: Sonos

Sonos Arc med Atmos

Sonos Arc er en såkalt 5.0.2-lydplanke. Det vil si at den har fem vanlige surroundlydkanaler inkludert tre frontkanaler, ingen subwoofere, og dessuten to egne kanaler som gjengir lyd via taket. Takket være et par høyttalerelementer som peker oppover.

Avansert DSP

Lydplanken støtter TruePlay som korrigerer for akustiske svakheter i rommet. I tillegg aktiveres da samtidig avansert digitalprosessering for å i opplevelsen av ekte surroundlyd.

For eksempel, når en lyd kommer fra venstre kanal, så nøyer ikke Sonos Arc seg med å gjengi denne fra venstre høyttaler. I tillegg sendes nemlig et tidsforskjøvet motfasesignal til dette ut av den høyre høyttaleren. Dette for at lyden skal fanges opp av venstre øre, men ikke høyre. Ved å klare å separere kanalene på denne måten, vil man oppleve et større rom med bedre definert plassering av elementene i lydbildet.

Annonse
Sonos Arc 11 speakers
Sonos Arc har 11 høyttalere, med hver sin separate forsterker. Med avansert DSP skal lydplanken gi ekte surroundlydopplevelse.

Så vidt jeg forstår av Sonos sin forklaring av konseptet under et webmøte med oss i forrige uke, minner dette svært mye om prinsippet bak lydkonseptet ambiofoni, som forhindrer akustisk overhøring mellom høyre og venstre kanal, noe som skaper større romfølelse fra stereolyd. Det blir mer avansert å gjøre det med mange kanaler i en lydplanke, men Philips har hatt teknologien lenge i sine Ambisound lydplanker. Og det funker svært bra.

Sonos Arc er stor

Sonos Arc er vesentlig større enn den rimeligste Beam, og gjør med sine 114 centimeter også dverger ut av både PlayBar og lydsokkelen PlayBase. Som begge nå fases helt ut av markedet. Like greit, de har kun optisk digitalinngang – altså ingen HDMI – og støtter ikke DTS-lyd.

Sonos Arc sides
Egne høyttalere på hver side gir bredere lydbilde. Foto: Sonos

Ingen DTS

Det vil si, det gjør heller ikke Sonos Arc. Og her kommer ankepunktet for mange hjemmekinoentusiaster. Men i følge Sonos betyr det ikke mye, fordi «ingen» ser på Blu-ray-lenger men velger i stedet å strømme innholdet. Og fordi ingen strømmetjenester har DTS-lyd, gidder heller ikke Sonos å støtte det. Dette kan likevel komme i en fremtidig oppdatering av programvaren, dersom behovet melder seg.

Dolby Atmos og TrueHD

Derimot støttes høyoppløst lyd i form av Dolby TrueHD, takket være lydreturkanal av typen eARC, som står for enhanced Audio Return Channel. Har du en Blu-ray-spiller tilkoblet TV-en, vil du dermed kunne nyte høyoppløst Dolby Atmos-lyd i TrueHD-format. Vel å merke dersom TV-en støtter det. Så skal du ha ny TV, sørg for at den har eARC og ikke bare ARC.

Sonos Arc
Foto: Sonos

Ingen MQA for Sonos

Etter Sonos i mars annonserte at det kommer et nytt grensesnitt ved navn Sonos S2, som blant annet støtter høyoppløst lyd, så spurte jeg om hva som vil skje med musikkformater. Tross alt er Sonos et merke mange først og fremst forbinder med multiroms musikkavspilling. Hva slags høyppløste musikkformater vil støttes?

Cullen Harwood, regional markedssjef i Sonos, måtte skuffe oss, for det kommer ingen støtte for høyoppløste musikkformater ved lansering. Men, igjen, skulle man kjenne på behovet i fremtiden, vil man kunne oppdatere lydplanken til å støtte det. For eksempel ved implementere MQA-dekoding i avspillerdelen.

Sonos Sub Gen3
Den nye Sonos Sub (Gen 3) har samme lyd og funksjonalitet som forgjengeren. Bare med kraftigere prosessor, for fremtidssikring. Foto: Sub

Ny subwoofer – men den gamle funker like bra

At Arc ikke har en egen subwooferkanal betyr at en trådløs Sonos-subwoofer vil være et ønskelig tillegg for mange.

Og Sonos kan glede oss med at en ny subwoofer kommer som erstatning for Sonos Sub. Navnet er fortsatt Sonos Sub, som nå er i sin tredje generasjon. Til å begynne med vil den derfor hete Sonos Sub (Gen 3), men vi forventer at parentesen droppes etter hvert.

Den eneste forskjellen fra forgjengeren er at den nye Sub får en kraftigere prosessor og bedre trådløsmottaker på innsiden. Vi hadde ingenting negativt å si om forgjengerens stabilitet, og vi har dessuten blitt betrygget med at eiere av den gamle subwooferen vil få nøyaktig samme funksjonalitet som den nye. Etter oppdatering vil også den gamle støtte det nye S2-grensenittet og dessuten Dolby TrueHD. Den kraftigere innmaten er for å gjøre den nye subwooferen mer fremtidssikret om det skulle bli behov for det på et tidspunkt.

Sonos Five
Den nye Sonos Five har samme fasong og lydkvalitet som Play:5. Den hvite høyttaleren har fått hvit grill, ellers ingen forskjeller å snakke om. Men mer prosessorkraft gir muligheter for fremtiden. Foto: Sonos

Ny toppmodell-høyttaler

Det kommer også en ny toppmodell-høyttaler. I tråd med at Play-navnet har forsvunnet fra nye modeller, vil den nye høyttaleren bare hete Sonos Five. Lydkvaliteten er identisk den til forgjengeren Play:5 II, og faktisk også utseendet. Den eneste forskjellen er at den hvite versjonen ikke har svart grill, men hvit. Og så har logoen blitt mer diskret, med bokstavene trykt direkte på grillen, i stedet for å se ut som de sitter på en svart merkelapp.

Men igjen, i daglig bruk vil man ikke merke forskjell på Sonos Five og Play:5 II. Samme lyd, samme funksjoner. Men også her er prosessoren kraftigere og wi-fi-antennen bedre. For å gjøre den mer stabil dersom fremtidige oppdateringer skulle kreve mer regnekraft.

Sonos Five par
Som andre modeller kan Sonos Five grupperes i et trådløst stereopar. Hvis du ønsker kan de også fungere som bakhøyttalere med Sonos Arc. Foto: Sonos

Kjærkomment fra Sonos – men langt fra revolusjonerende

At Sonos nå endelig kommer med en Atmos-lydplanke er flott, men de ligger på ingen måte foran feltet. Samsung HW-Q96R, JBL Bar 9.1 og LG SL10Y er bare noen av konkurrentene som har både Dolby Atmos og DTS:X. Flere har dessuten støtte for høyoppløst 24-bit/96 kHz musikk i FLAC-format.

Nå er det ikke sikkert at verken DTS eller høyoppløst lyd – det være seg FLAC eller MQA – er så veldig viktig i en lydplanke. Eller for så vidt heller ikke i rimelige multiromshøyttalere. Men jeg vil tro mange butikkselgere gjerne ville sluppet å bruke tiden sin på å forklare kunder hvorfor det ikke er viktig. Fremfor å bare kunne si: «ja, den støtter alt.»

Og hvor blir det av en prisvennlig subwoofer som vil være en mer naturlig match til Beam?

Sonos S2 app
Den nye Sonos S2-appen kan blant annet gruppere ulike rom. Illustrasjon: Sonos

Priser og tilgjengelighet

Sonos Arc, Sub og Five slippes 10. juni, og alle kommer i fargene svart eller hvit. Prisene blir henholdsvis 8999 kr (Arc), 7999 kr (Sub) og 5799 kr (Five).

Både Elkjøp og Hi-Fi Klubben har lagt opp til forhåndsbestilling av Arc fra 13. mai.

Den nye S2-appen kan lastes ned fra 8. juni.

Les mer hos sonos.com

https://www.youtube.com/watch?v=leUJeaOiHc4

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ny spesialmodell fra Rega

Ny produsent med budsjettvennlig hi-fi

Budsjettvennlig forsterker med Bluetooth

Ny integrert med DAC

CD-spiller til Ruarks 100-serie

Fransk superluksus: Devialet lanserer ny toppmodell

Klassisk referansespiller fra Pro-Ject

Spolebåndspilleren gjenoppstår

High-end fra Auralic: G2.2 tar over tronen

Profesjonell vask av vinylplatene dine

Mer high-end fra Marantz

Triangles nye platespiller i flotte farger