Årets beste lydkilder

Kategorien lyd- og bildekilder er under konstant utvikling, og spenner helt fra radio og platespillere til topp moderne musikkstreamere og digitalomvandlere.

Du kan ha de største høyttalerne, den feteste forsterkeren eller de hotteste hodetelefonene. Men uten en lydkilde blir det ingen fart på musikken: Lyden er fortsatt nødt til å komme fra et sted, og enten det dreier seg om fysiske plater, tradisjonell radiosendinger eller nedlastede musikkfiler, så spiller kvaliteten på lydkilden fortsatt en viktig rolle for hva du faktisk hører. Det er tross alt her det hele starter!

Strømming og smartmobiler er hovedårsaken til at hi-fi landskapet ser annerledes ut nå enn det gjorde for 5 år siden. Med moderne musikktjenester (Spotify, Tidal, Apple Music m.fl.) ligger våre favorittartister og album bare et knappetrykk unna spillelisten. Behovet for å ha fysiske medier hjemme i hylla er klart redusert. Selv de mest konservative hi-fi produsentene har nå innsett at de må omstille seg til våre nye lyttevaner ved å tilby moderne, brukervennlige lydkilder.

 

Nettverksspillere

En nettverksbasert musikkspiller er på mange måter CD-spillerens arvtager. I stedet for fysiske plater, henter den musikkfiler fra en hardisk eller fra nettbaserte strømmetjenester, og lar seg fjernstyre fra mobil og nettbrett. Musikkspilleren har som regel sin egen interne D/A omvandler og kan dermed kobles direkte til ditt eksisterende stereoanlegg. De beste musikkspillerne kan spille alt fra komprimert MP3, CD-kvalitet og helt opp til studiomaster-kvalitet (24 bit).

 

DAC: Fra digital til analog

Alle digitale lydprodukter, enten det er PC, mobil, TV eller dedikert digital musikkspiller, er avhengige av en digital til analog omvandler (DAC) som oversetter signalene til analog lyd. DAC-en spiller en viktig rolle for lydkvaliteten du hører, og utviklingen skjer i et rivende tempo. Målet er å redusere ”jitter”, digital forvrengning som oppstår i konverteringsprosessen. Heldigvis finnes det et rikt utvalg av DAC-er i alle prisklasser. En god DAC kan brukes til å forbedre lyden fra alle digitale lydkilder.

 

Platespillere

Mens noen fysiske medier går av med pensjon, får andre en ny start. De tradisjonelle platespillerne surfer for tiden på en retrobølge, med økende popularitet også hos den oppvoksende generasjonen musikklyttere. Skyldes det den analoge lydkarakteristikken, de store platecoverne eller den andektige følelsen av å spille en LP fra begynnelse til slutt? Sannsynligvis alle tre!

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Lydkilder:

Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

ÅRETS BESTE RADIO

Tivoli Audio PAL+ BT

De små Tivoli-radioene skuffer sjelden. Ikke denne gangen heller, med klassens beste lyd.

 

Samlet vurdering: 5
Pris: 2.490 kr
Web: tivoliaudio.com
Les testen her

Suksessen til den lille Tivoli-radioen, er ikke tilfeldig. De knuste alles fordommer om hvor bra en liten radio kunne låte. Den bærbare utgaven er forlengst blitt digital, med FM- og DAB+-radio. Velger man PAL+ Bluetooth, kan man også strømme musikken til den fra mobilen. Radioen leveres med innebygget, ladbart batter som varer i opp til 16 timer, og den kan styres med den medfølgende fjernkontrollen. Du kan også koble til en analog lydkilde, og plugge i en hodetelefon.

Som ventet er lyden er god uansett om du strømmer, eller hører på radio. Den lille høyttaleren er så godt balansert at radioen hanskes like lett med bass, som mellomtone og diskant. Lydbildet er klokkeklart for en så liten radio, med en mellomtone som gjør stemmer svært godt fokuserte. Klangen er fyldig, men ikke så kraftfull som i Pinell GO+, men man kan sku opp ganske mye før lyden skurrer.

Den bærbare Tivoli-radioen, spiller litt bedre enn de fleste, og er enkel å bruke med en stor og tydelig skjerm. Trenger man ikke strømming, finnes samme radio i en utgave uten Bluetooth til 500 kr lavere pris.

 

ÅRETS BESTE MUSIKKSPILLER

Marantz NA6005

Marantz NA6005 låter rett og slett fabelaktig, og legger lista for andre spillere i prisklassen.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 5.995 kr
Web: akustikk.no
Les testen her

At Marantz kan musikkspillere er ikke noe nytt: Vi har tidligere høstet erfaring med toppmodellen NA11SE, som er en lydmessig drøm i high-end-klassen og en av våre definitive favoritt-lydkilder. I forhold til det nærmest skuddsikre, trippelpansrede flaggskipet blir NA6005 for en lettvekter å regne, men det er tydelig at de to spillerne deler litt av det samme DNAet. Designspråket er likt, brukergrensesnittet er likt, og det samme gjelder flere av de tekniske løsningene. Deriblant bruken av HDAM utgangstrinn, og et forsterket chassis hvor kretskortene festes med kobberskruer, som alle er løsninger Marantz sverger til for best mulig lyd.

 

Brukervennlig

Marantz-spilleren får lett kontakt med nettverket og styres enkelt via deres egen app til iPhone og iPad. Du kan velge å sende musikken direkte fra nettbrettet via Airplay eller Bluetooth, men her er også innebygd støtte for Spotify (Tidal kommer), samt de fleste lydformater spilt via nettverk (DLNA). Marantz-spilleren har dessuten en egen volumstyrt hodetelefonutgang, som låter meget skapelig.

 

Lydkvalitet

Wow, dette var andre saker, forteller ansiktsuttrykkene til testpanelet i det vi veksler blikk, etterfulgt av brede glis, med hverandre. Etter et par litt dovne presentasjoner blir Marantz som et friskt pust! Her er det mer av alt: Dylans stemme våkner til liv, det blir skikkelig dybde og dynamikk i lydbildet, mer smell i gitarkassa, og en øredøvende stillhet mellom tonene som dør ut, før munnspillet klemmer til. Dette er hi-fi på høyt nivå!

Den mest musikalske opplevelsen så langt, slår Lasse fast, og de andre er heller ikke i tvil. Marantz-spilleren er veldig nøye balansert, med den varme og fyldige klangen de er kjent for. Og den trekker et ekstra ess ut av ermet når vi bytter fra CD-kvalitets streaming til ekte høyoppløste 24 bits musikkfiler. Marantz-spilleren greide da å trylle frem et kolossalt stort og klangrikt lydbilde, og en tyngde i bassen som ingen av utfordrerne helt greide å kopiere. Til 6.000 kroner er Marantz NA6005 et kupp!

 

Nettverkbasert musikkspiller

En typisk stasjonær musikkspiller kommer i tradisjonelt hi-fi format og ligner mye på en vanlig CD-spiller – minus plateskuffen da, selvsagt! Den har play, stopp, pause og navigasjonsknapper, samt en skjerm som viser avspillingsstatusen.

 

Ethernet-tilkobling

Her får musikkspilleren tilgang til nettverket og musikkfilene, som enten kan ligge lagret på en lokal harddisk eller ”strømmes” via internett. I tillegg til ethernet-ledning kommer de fleste nettverksspillere nå også med trådløst internett (Wifi). Om mulig anbefaler vi likevel her en kablet tilkobling, da det sikrer mer stabil tilkobling, spesielt ved avspilling av høyoppløste musikkfiler.

 

USB-inngang

Musikkspillerne har ofte en egen USB-tilkobling, hvor du kan koble til en USB minnepinne eller harddisk for avspilling av lagrede musikkfiler.

 

Analoge utganger

Disse brukes til å koble musikkspilleren til ditt eksisterende stereoanlegg. De analoge utgangene kan være av typen RCA og/eller balansert XLR-tilkobling med fast volum, som sluttes til en integrert forsterker med volumkontroll. Noen D/A konvertere har også egen volumkontroll slik at de kan kobles rett til en effektforsterker eller aktive høyttalere.

 

Digitale utganger

Musikkspillerne har innebygd D/A konverter og utgangstrinn av varierende kvalitet. Dersom man ønsker å oppgradere lydkvaliteten kan man velge å lede digitalsignalet videre til en mer påkostet, ekstern D/A konverter. Til dette benyttes som regel digitalutganger av den optiske eller koaksiale typen.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

Les videre
Exit mobile version