Vi i Skandinavia har blitt forbikjørt av tyskerne i utrullingen av 5G, og det skjer ikke så ofte når det gjelder teknologisk utvikling!
Mens de store teleoperatørene i Danmark, Norge og Sverige – TDC, Telenor og Telia – fortsatt holder på med tester og pilotprosjekter, og snakker om at 5G-nettverkene vil bli tilgjengelig for kundene i løpet av 2020, er de største teleoperatørene i Tyskland, Deutsche Telekom og Vodafone allerede nå klare med 5G-tilgang til forbrukerne.
Det betyr i praksis at man som kunde hos de to operatørene automatisk har 5G-dekning med i abonnement (uten tillegg i prisen). Hos begge operatørene kan man også kjøpe mobiler med støtte for 5G. Inntil videre må man velge mellom to modeller (Huawei Mate 20 X 5G og Samsung Galaxy S10 5G hos Vodafone eller Huawei Mate 20 X 5G og Samsung Galaxy Note 10+ 5G hos Telekom), men det er flere 5G-mobiler like om hjørnet.
5G + Lyd & Bilde i Berlin
Et av stedene hvor både Telecom og Vodafone allerede har fungerende 5G-nettverk, er i Berlin, og der bor jeg. Derfor er det selvfølgelig en opplagt idé å prøve 5G-teknologien i praksis, og det er akkurat det jeg har gjort.
Huawei var så vennlige å låne meg en 5G-mobil til formålet (Huawei Mate 20 X 5G, se faktaboks for ytterligere info), og et 5G-kompatibelt SIM-kort fikk jeg gjennom Vodafone. Og da var jeg klar til å teste 5G i lesernes tjeneste.
Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger og utvidelse av det eksisterende 4G/LTE-nettverket. De tre store fordelene ved 5G er kort fortalt: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse som gir lynraske svartider (ned til 1 ms). Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket samtidig, og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og med servere på nettverket.
Til gjengjeld er dekningsområdet for hver 5G-antenne svært begrenset. Dette er en vesentlig årsak til at 5G-nettverket vil bli langt mer finmasket enn tidligere mobilnettverk. Det er må rett og slett være slik for å sikre den nødvendige dekningen.
Mange eksperter mener at 5G vil bety en fullstendig forandring for mange bransjer og virksomheter. Smartere sykehus, fabrikker og selvkjørende biler (inkludert mer intelligent trafikkavvikling og økt trafikksikkerhet) er bare noen av perspektivene ved det nye 5G-økosystemet.
Teknologien bak 5G
Nye frekvenser: 5G vil bruke nye frekvensområder, og kan sammenlignes med å utvide en motorvei med flere felter. Det betyr langt høyere hastighet og kapasitet – og ikke minst stabilitet.
Flere antenner: 5G vil i sin fulle utrulling være basert på et finmasket nettverk av flere og mindre antenner enn for eksempel 4G-nettverket. Videre kan signalet fra 5G-mastene konsentreres ved retningsbestemmelse, noe som betyr at man kan oppnå ekstremt raske hastigheter og høy kapasitet.
Selvstendige nettverk: 5G er ikke bare «et raskere 4G» – det er mange andre forskjeller i måten nettverket fungerer på. Blant annet er det mulig å etablere selvstendige, private nettverk som kan konfigureres til kundens spesielle behov. Det private nettverket deles ikke med andre, og dermed oppstår det ikke flaskehalser i forbindelse med den grunnleggende kapasiteten og hastigheten. Selvstendige nettverk betyr også økt kontroll med sikkerhet og stabilitet.
Kilde: Telia
Hva lover operatørene
Men før jeg satte mitt nye SIM-kort i 5G-moblen, tok jeg en titt på operatørenes nettsider. For hva kunne jeg ifølge Telekom og Vodafone egentlig forvente meg av 5G?
Telekom forteller på sine hjemmesider at 5G vil revolusjonere gaming-opplevelsen på mobilen. Cloud-gaming via 5G, skriver Telekom, åpner for maskinvare- og plattformuavhengige spillopplevelser i høyeste kvalitet. Spillet trenger ikke lenger å kjøre på en konsoll eller en kraftig gaming-PC, for 5G byr på både høye hastigheter og ekstremt lav forsinkelse (latency), så et hvilket som helst spill kan kjøres på servere i skyen og strømmes til en hvilken som helst type enhet.
Med 5G vil man også kunne komme helt tett på sportsarrangementer – eller museer og minnesmerker rundt omkring i verden – via Augmented eller Virtual Reality, forteller Telekom. Man vil også kunne tillate andre å komme nært innpå sitt eget liv, enten ved hjelp av lynrask opplasting av videoer til sosiale medier og chats, eller via live-strømming. Takket være langt større kapasitet og høyere hastigheter via 5G-nettverket vil det nemlig bli mulig selv fra steder hvor det er mange mennesker samlet på en gang (for eksempel konserter), noe som med de eksisterende nettverksteknologiene ville overbelaste mobilnettverket.
Vodafone har omtrent samme budskap på sine hjemmesider. Superrask surfing, lynraske nedlastinger, beste strømme-kvalitet og gaming i realtid er deres fire overskrifter som skal selge 5G til kundene.
Huawei har vært så vennlige å låne meg en 5G-mobil så jeg kunne teste 5G-nettverket i Berlin til denne artikkelen.
Huawei Mate 20 X 5G ble lansert i mai måned, og ble tilgjengelig i butikkene i markeder med fungerende kommersielle 5G-nettverk i juli. Det er også en av to tilgjengelige 5G-mobiler hos de to tyske teleoperatørene, Deutsche Telekom og Vodafone, som i øyeblikket tilbyr 5G til vanlige forbrukere.
Mate 2 X 5G er basert på Huaweis eget 7nm 5G-chips, Balong 5000, samt Kirin 980-prosessoren som er forgjengeren til Kirin 990-prosessoren som blant annet kommer til å sitte i den nye Huawei Mate 30 Pro.
Med en OLED-skjerm på hele 7,2″ er Huawei Mate 20 X 5G en av de største mobilene jeg har prøvd, og telefonen er tydeligvis designet spesielt for gaming og video-strømming.
Mot formodning opplevde jeg ikke at Mate 20 X 5G ble markant varmere enn normalt, selv om jeg testet 5G-nettverket for fulle mugger, og batteritiden var ganske fornuftig.
Kjøper man Huawei Mate 20 X 5G hos Vodafone i Tyskland, koster den 999,90 Euro, tilsvarende ca. 10 000 norske kroner.
Spesifikasjoner
- Operativsystem: Android 9 Pie + EMUI 9.1
- Skjerm: 7,2” OLED, FHD+ 18.7:9 (2244 x 1080), 346 ppi
- Prosessor: Kirin 980 + Balong 5000 octa-core
- Minne: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ NM Card opptil 256 GB)
- Kameraer: 40 Mp f/1.8 + 20 Mp f/2.2 + 8 Mp f/2.4 (primært) / 24 Mp f/2.0 (front)
- Trådløst: 5G/NR, 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Glonass, Galileo, BeiDou
- Mål og vekt: 174,6 x 85,4 x 8,38 mm / 233 g
- Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge
Kun en 5G-mast i Berlin
Jeg har kun testet Vodafones 5G-nettverk, så jeg kan ikke uttale meg om Telekoms 5G-dekning. Når Vodafone uten å rødme forteller kundene at 5G allerede er tilgjengelig i byer som Düsseldorf (hvor Vodafone har sitt tyske hovedkontor) og Berlin, får man inntrykket av at man med en 5G-mobil minst kan regne med rudimentær dekning i de viktigste delene av byen. Sannheten er en litt annen.
I Berlin finnes det nemlig bare en mobilmast med 5G-dekning! Den står i bydelen Adlershof, som ligger langt vekk fra sentrum, men er hjemsted for en del forskningsinstitutter, teknologivirksomheter og TV-studioer.
Jeg visste på forhånd at antennen befant seg i Adlershof, men jeg visste ikke akkurat hvor, og siden dekningsområdet for hver 5G-antenne er meget begrenset (mellom 500 og 1000 meter), var jeg nødt til å kjøre rundt i hele området med min Huawei Mate 20 X 5G, og krysse fingrene for at den ville fange opp et 5G-signal på et eller annet tidspunkt. Da det endelig lyktes, var det om å gjøre å komme så tett på antennen som mulig, da signalstyrken selvfølgelig er sterkest på kort avstand.
Heldigvis var Vodafones antenne ikke mulig å overse. Den rager høyt bak et av de store TV-studioene som befinner seg i området, så jeg parkerte bilen og begynte å teste hastigheten mens jeg gikk til fots rundt i kvarteret, for å finne den optimale plasseringen hvor jeg for alvor kunne teste 5G-nettverket i alle ledd.
Hastighet
Det optimale stedet viste seg å være innenfor 200 meter fra antennen. Beveget jeg meg lengre vekk, kunne jeg straks konstatere et markant fall i hastigheten. Det sier noe om hvor finmasket 5G-nettverket er nødt til å være for å sikre forbrukerne ordentlig dekning.
Det må rett og slett langt flere antenner til for å skape en ordentlig 5G-dekning enn tilfellet er med den aktuelle 4G-teknologien. I lys av dette blir det også svært tydelig hvor langt operatørene har igjen før en akseptabel 5G-dekning er på plass, også i de store byene.
Selv i Tyskland, hvor Vodafone altså allerede har åpnet for 5G-tilgang til kundene, finnes det i skrivende stund kun 50 aktive 5G-master! Til sammenligning finnes det tusenvis av aktive 4G-master, og som nevnt må det et langt større antall 5G-master til for å sikre en 5G-dekning som tilsvarer den aktuelle 4G-dekningen.
Men før dette er på plass, må man altså holde seg i nærheten hvis man vil ha det beste ut av 5G-mobilen sin. Og når det gjelder hastigheten, viste det optimale å være en nedlastingshastighet på opptil 746 Mbps (megabit per sekund – det går åtte megabit på en megabyte)!
Nedlastingshastigheten testet jeg via appen Speedtest, og som nevnt skulle jeg ikke mer enn 200–300 meter vekk fra antennen før 5G-hastigheten falt markant – faktisk til under 4G/LTE-nivå. Plassert passe tett på antennen oppnådde jeg imidlertid generelt hastigheter mellom 500 og 600 Mbps med det førnevnte resultatet på 746 Mbps som en absolutt toppscore. Det er under alle omstendigheter ikke helt de gigabit-hastighetene som vi er blitt lovet, men likevel fire til fem ganger raskere enn de tyske 4G/LTE-nettverkene som typisk leverer opptil 150 Mbps der dekningen er best.
Når det gjelder opplastingshastigheten, var Vodafones 5G-nettverk til gjengjeld en skuffelse. Det lå på mellom 20 og 30 Mbps, mens min alminnelige mobil med 4G/LTE nådde opp på det tredobbelte, mellom 60 og 70 Mbps.
Nedlasting
Alle de ovennevnte resultatene er imidlertid ren teori. En ting er hva et testverktøy som Speedtest forteller oss, noe helt annet er den praktiske virkeligheten. Så jeg forsøkte meg på å laste ned noen store filer for å teste den reelle nedlastingshastigheten
Det foregikk via Google Play, hvor jeg hentet store spilltitler som Asphalt 9 (1,78 GB) og Into the Dead 2 (1,11 GB) mens jeg tok tiden med en stoppeklokke.
Resultatet? Det gikk svært raskt! Asphalt 9 ble lastet ned på 50 sekunder, mens Into the Dead 2 bare brukte 28 sekunder på å bli lastet ned og installert på Huawei Mate 20 X 5G. Det tilsvarer en reell nedlastingshastighet på cirka 300 Mbps, noe som er fire til fem ganger raskere enn selv det raskeste 4G/LTE-nettverket kan levere i praksis.
Her kan man altså merke reell forskjell på 5G og 4G. Spørsmålet er bare hvor ofte man faktisk vil laste ned så store filer via mobilnettverket? Kanskje vil 5G tvinge operatørene til å øke den totale datamengden man får med i det månedlige abonnementet. Ellers mister man den reelle fordelen ved 5G på dette punktet.
Surfing og strømming
Selv om 5G virkelig utgjør en forskjell på nedlastingshastigheten, er det så som så med fordelene når det gjelder surfing og strømming.
Ja, selvfølgelig laster også store nettsider lynraskt når du surfer med 5G, og det samme gjelder det tyngste 4K-innholdet på YouTube og Netflix. Den flotte naturdokumentaren Our Planet starter med det samme, men Netflix-appen må fortsatt bruke et par sekunder på å «stille skarpt», så innholdet leveres i full oppløsning. Man kan også hoppe frem og tilbake i det strømmede innholdet uten avbrytelser, men det er heller ikke noe problem med 4G.
Sagt med andre ord blir verken surfing på internett eller video-strømming noe bedre for den enkelte bruker med 5G-hastigheter, sammenlignet med 4G. Det kan nok være at mange flere brukere om noen få år, når 5G-nettverket er fullt utbygget, vil kunne strømme videoinnhold i høy kvalitet samtidig som man sitter på bussen, enn tilfellet er i dag. Men jeg var ikke i stand til å konstatere noen meningsfull forskjell på min normale brukeropplevelse og opplevelsen på Huawei Mate 20 X 5G via 5G-nettverket.
Gaming
Alle som spiller online ved at «ping» er alfa og omega. Det handler om hvor lang tid det tar å sende datapakker frem og tilbake mellom brukerens enhet og en vert på nettverket. Din egen datamaskin kan være den raskeste gaming-PC-en i universet, og du selv kan ha reaksjonsevner som en ninja, men hvis internettforbindelsen har for stor forsinkelse – «lag» som det blir kalt på engelsk – og dermed en høy «ping», blir dine reaksjoner i spillet kommunisert for langsomt til serveren, og kulen rekker å gjennombore hodeskallen din likevel, selv om du faktisk så snikskytteren i tide og hadde rukket å flytte deg.
Det er derfor Deutsche Telekom og Vodafone lover at 5G vil revolusjonere online-gaming via mobilen. For en av de viktigste fordelene ved 5G-teknologien, utover de høye hastighetene og den økte kapasiteten, er en svært lav «latency», som løst oversatt betyr at brukeren får en utrolig lav «ping» på sin mobil eller andre 5G-tilkoblede enheter.
Prinsipielt skal 5G kunne oppnå en så lav «latency» at det ikke er noen forsinkelse i det hele tatt. Det vil i praksis si en «ping» på under 1 ms, men så langt har vi ikke nådd ennå. Imidlertid viste både mine tester med Speedtest og med verktøyet Ping Test at Vodafones 5G-nettverk klarer en noe lavere «ping» enn jeg kunne oppnå via det normale 4G-nettverket.
Med 4G lå min «ping» på 40 ms i gjennomsnitt, mens jeg kom ned på mellom 20 og 30 ms på 5G-nettverket, avhengig av testverktøyet.
Jeg prøvde også å teste det i praksis ved å spille et av de bedre «first-person-shooters» til mobiltelefonen, nemlig Critical Force, og her kom jeg ned på en «ping» på 19 ms.
Jeg må imidlertid ærlig innrømme at jeg ikke er den beste til å vurdere om det utgjorde en reell forskjell på spillopplevelsen. Jeg er nemlig ganske treg, og mine elendige reaksjonsevner kan ikke reddes av selv den laveste «ping» i verden …
5G vil revolusjonere alt – bare ikke mobilen din
Som jeg skrev i min kommentar om 5G i februar, er det ikke mye som tyder på at 5G-teknologien kommer til å gjøre noen større forskjell for deg som forbruker på kort sikt. Når jeg nå har testet 5G i praksis, føler jeg bare at det synspunktet blir bekreftet.
Med utgangspunkt i de tjenestene vi kjenner i dag, har du stort sett ingen praktisk fordel av at din mobil støtter 5G. Og de tjenestene som kan bruke 5G til å skape reell merverdi for brukerne, er ikke oppfunnet ennå.
Sannsynligvis blir det innenfor Cloud, Internet of Things (IoT) og kunstig intelligens (AI) at vi vil se de største forandringene.
5G-teknologien vil bli en revolusjon, men det er alt som skjer i kulissene som kommer til å forandre seg, og i den sammenhengen er mobiltelefonen kanskje det minst interessante leddet i verdikjeden.