I Norge ble det satt bilderekord i 2019. Hver nordmann tok over 1800 (!) bilder i snitt, i følge en undersøkelse Stiftelsen Elektronikkbransjen publiserte i mai. Hele 60 prosent av bildene som ble tatt i fjor, ble tatt med en mobil, og undersøkelsen viser også til at bildene ikke bare blir liggende på mobilen eller sosiale medier. Ifølge den samme undersøkelsen, har så mange som 48 prosent fremkalt bildene de har tatt med mobilen.
Det fysiske bildet er altså viktig for mange, og det later til at de fleste er såre fornøyde med kvaliteten de får fra mobilkameraet. Det antyder også bildenettstedet Flickr, som har en iPhone på første plass over kameraet det lastes opp flest bilder fra. I Elektronikkbransjens undersøkelse, sier også 53 prosent av de spurte, at bildekvaliteten på kameraet er stadig viktigere når de skal kjøpe mobil.
Det gamle ordtaket om at beste kameraet er det du har med deg, gjelder fremdeles. Så er det noe poeng i å dra meg seg, enn si, kjøpe et nytt kameraet når mobilkameraet er bra nok for de fleste?
For noen er svaret, ja takk begge deler. I sosiale sammenhenger og ellers også, er mobilkameraet hendigere og bedre for mange. Kravene til bildekvalitet er neppe de samme som når man ligger i buskene og fotograferer fiskeørn, eller når man skal levere enn jobb for en profesjonell partner. Da støter man på for mange begrensninger med en mobil. Som fraværet av ekte telebrennvidde, mangel på effektiv og presis nok følgefokus, og null muligheter for å rigge til studiolamper, for å nevne noe.
Men det gjelder oftest for proffer. For ‘folk flest’ er altså mobilkameraet godt nok, men hvor godt er godt nok i praksis?
Mobil eller kamera?
I denne guiden har vi testet to mobiler og to systemkameraer. Den ene mobilen er en iPhone 11 Pro, den andre Huawei P40 Pro, som representer hhv. det mest brukte kameraet*, og det beste mobilkameraet vi har testet til nå.
De to kameraene er Olympus kompakte systemkamera PEN-F, med en 17mm f1,7 (tilsv. 34mm) og vårt referanse fullformat systemkamera, Sony a7r IV med en 35mm f1.8. To ganske forskjellige kameraer, som sikter mot to litt ulike brukergrupper, men som er meget gode valg for ivrige fotografer som stiller krav til bildekvalitet og anvendbarhet.
Mens det lille Olympus-kameraet har en liten bildebrikke – 13 x 17mm – på 20 Mp, har det større Sony-kameraet en fullformat bildebrikke – 24 x 36mm – på 61 Mp. For ordens skyld har Olympus-kameraet en høyoppløst opptaksfunksjon som kan gi 50 Mp oppløsning.
Begge kameraene kan brukes med et stort antall objektiver, fra ekstrem vidvinkel til ekstrem tele.
Mobilene
IPhone 11 Pro har tre 12 Mp kameraer fra en betydelig mindre sensorflate. Det ene kameraet har en 26mm vidvinkel på en 1/2,55’’ flate med lysåpning på blender f1.8, det er en 13mm ultravidvinkel med f2.4, og det tredje er en 52mm tele med f2.0. Den første og den siste har også optisk bildestabilisator.
Kameraet på 11 Pro har 2 x optisk zoom i begge retninger, og opptil 10 x digital zoom. Det har også innebygget blits, nattmodus, portrettmodus og HDR-funksjon. iPhone 11 Pro er også en av mobilene som støtter HEIF-filer, som gir mindre komprimering og potensielt bedre bildekvalitet enn jpeg-filer.
Huawei P40 Pro har et like avansert kameraarrangement. De tre kameraene på baksiden av mobilen, er en 50 Mp vidvinkel på en 1/2,8’’ flate med f1.9, en 40 Mp ultravidvinkel f1.9, og en 12 Mp tele med f3,4. P40 Pro har også digitalkamera, og her er frontkameraet på hele 32 Mp.
Kameraet på P40 Pro har 5 x optisk zoom, og opptil 50 x digitalzoom, fra bildebrikken med 12 Mp. Huawei har også bildestabilisering, det kan ta bilder i råfil, det har også en HDR-modus for bedre dynamikk, og en proffmodus hvor fotografen selv kan stille lukkertid, hvitbalanse, ISO-verdi og velge lysmåling og fokusmetode. Det finnes også en nattmodus og en portrettmodus på P40 Pro. Kameraet har også en engen blenderpiroitert modus, hvor kameraet simulerer dybdeskarphet og bokeh, fra blender 0.95 til f16.
Sammenligninger
I denne guiden har jeg testet noen av de grunnleggende egenskapene et kamera har, og i mindre grad lagt vekt på hvilke filtre, morsomme effekter eller tilleggsfunksjoner som finnes på mobilene, og kameraene. Alle bildene er tatt med programautomatikk hvor kameraet har kontroll over lysmåling, eksponering, ISO-verdier og fargestyring. Bildene er tatt i jpeg-format hvis ikke noe annet er oppgitt, og fem parametere er tillagt mest vekt i vurderingen av bildekvalitet:
- Skarphet og detaljer
- Eksponering
- Lite lys
- Tonalitet
- Utskrift og forstørrelser
Her er et lite utvalg bilder fra testene av Huawei P40 Pro, iPhone 11 Pro, Olympus PEN-F og Sony a7r IV:
Som flere av bildene viser, er det en synlig forskjell i bildekvalitet, når man sammenligner mobiler med kameraer. I mange tilfeller, som på sosiale medier, er forskjellen ikke så synlig. Én av grunnene til det, er at mange av de plattformene, komprimerer bildene så mye, at bildet blir flatt og mister mye av gløden, fargemetningen og detaljene.
For, hvis man har tatt et bilde man er veldig fornøyd med, og vil lage et fysisk bilde, si i A4-format, er det ikke alltid like lett å se om utskriften er tatt med en iPhone eller et systemkamera. Men for de som er opptatt av bildekvalitet, som elsker å fotografere og som synes at mobilen ofte kommer til kort, vil et kamera alltid levere høyere filkvalitet enn mobilen.
Huawei P40 Pro:
iPhone 11 Pro:
Olympus PEN-F:
Sony a7r IV:
Kilder:
Foto-rekord I 2019:
https://www.elektronikkbransjen.no/artikler/foto-rekord-i-2019/491558
*Flickr Camera Finder:
https://www.flickr.com/cameras/
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser