Selv om Huawei nettopp i disse dager er hardt presset av den amerikanske boikotten som betyr at den kinesiske mobilprodusenten umiddelbart mister adgangen til Googles apper og tjenester, deriblant nye utgaver av den kommersielle versjonen av Android operativsystem, så er selskapet fortsatt dominerende på verdensbasis. I skrivende stund er Huawei verdens nest største mobilprodusent etter Samsung, og selskapets nyeste smartmobil, Huawei P30 Pro, er blant de beste på markedet.
OnePlus er en annen kinesisk produsent av mobiltelefoner, som opplever kjempevekst. Ikke bare i Kina, men også på det globale markedet. Ikke minst i India, hvor OnePlus er den største mobilprodusenten med en markedsandel på 40 %. Selskapets nyeste toppmobil, OnePlus 7 Pro, er minst like god som konkurrerende toppmodeller, f.eks. Samsung Galaxy S10+ og tidligere nevnte Huawei P30 Pro. Men til en vesentlig lavere pris.
Akkurat nå har du altså valget mellom to ekstremt gode Kina-mobiler, som begge koster mindre enn tilsvarende modeller fra Apple og Samsung. Så hvilken skal du velge? Det er lagt opp til en god gammeldags Kung Fu-duell mellom Huawei P30 Pro og OnePlus 7 Pro. Vi gjennomgår og sammenligner mobilene punkt for punkt, og jeg kan love at det blir delt ut godt med godsaker underveis.
Fakta og benchmarks
- Operativsystem: Android 9 Pie (+ Huawei EMUI 9.1)
- Skjerm: 6,47″ OLED, Full HD+ (2340 x 1080), 399 ppi
- Prosessor: 2,6 + 1,92 + 1,8 GHz Kirin 980 octa-core
- Minne: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ Nano Memory Card opptil 256 GB)
- Kameraer: 40 Mp f/1.6 + 20 Mp ultravidvinkel f/2.2 + 8 Mp tele f/3.4 +
- Time-of-Flight (primært) / 32 Mp f/2.0 (front)
- Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS,
- GLONASS, Galileo, Beidou
- Mål og vekt: 158 x 73,4 x 8,41 mm / 192 g
- Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge + 15 W Wireless Quick Charge
- Web: consumer.huawei.com/no/
- Pris: 9.000 kr
- Geekbench 4: 3.197 (single-core) / 9.690 (multi-core)
- AnTuTu 7: 252.024
- PCMark Work 2.0: 7.877
- Basemark Web 3.0: 365
- Batteritest: 10:29 timer
- Operativsystem: Android 9 Pie (+ OxygenOS 9)
- Skjerm: 6,67″ Fluid AMOLED 90 Hz, QHD+ (3120 x 1440), 516 ppi
- Prosessor: Qualcomm Snapdragon 855
- Minne: 12 GB RAM / 256 GB lager UFS 3.0
- Kameraer: 48 Mp f/1.6 + 16 Mp 117° ultravidvinkel f/2.2 + 8 Mp 78 mm
- tele f/2.4 (primært) / 16 Mp f/2.0 (front)
- Trådløst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS,
- GLONASS, Galileo, Beidou
- Mål/vekt: 162,6 x 75,9 x 8,8 mm / 206 g
- Batteri: 4000 mAh, 30 W Warp Charge
- Web: oneplus.com/no
- Pris: 8.099 kr
- Geekbench 4: 3.373 (single-core) / 10.619 (multi-core)
- AnTuTu 7: 366.743
- PCMark Work 2.0: 9.993
- Basemark Web 3.0: 434,49
- Batteritest: 6:05 timer
Utseende og konstruksjon
Huawei P30 Pro
Som det passer seg for en toppmodell i P30 Pros prisklasse, har Huawei hentet design og byggekvalitet fra øverste hylle. Mobilen er robust fremstilt med Gorilla Glass på for- og bakside, omkranset av en ramme av aluminium, og på tross av en vekt på nesten 200 gram virker P30 Pro likevel lett og enkel å håndtere.
Det er ikke alle som vil sette pris på at både for- og bakside buer inn langs kanten, noe som kan gjøre den litt anstrengende å holde i over lengre tid, men mitt største problem med telefonen var faktisk at den er ekstremt glatt. Så glatt at den får sitt eget liv og begynner å skli hvis man legger den på en overflate som ikke er 100 % rett.
OnePlus 7 Pro
Den absolutte toppmodellen i Nebula Blue er fremstilt av flere lag glass med solid Gorilla Glass 5 som ytterste lag, og en matt overflate på mobilens bakside. Den matte overflaten skaper sammen med de dypere glasslagene, et lekkert fargespill mellom flere blå nyanser når man snur og vender på mobilen. Veldig lik Huawei P30 Pro.
Til gjengjeld er OnePlus 7 Pro i motsetning til Huaweis nyeste toppmodell ikke så glatt at den begynner å skli som et vått såpestykke hvis man legger mobilen på en overflate som ikke er helt rett. Det sørger den matte overflaten for, og det betyr også at OnePlus 7 Pro ligger mer sikkert i hånden. Skjermen er buet langs kantene, men ikke så mye at det gjør mobilen anstrengende å holde over lengre tid.
Vinner: OnePlus 7 Pro
Skjerm
Huawei P30 Pro
Mobilen har full HD+ oppløsning med 2340 x 1080 piksler fordelt på 6,47″ (formatet er 19,5:9), men OLED-skjermen ikke så skarp som den som sitter i OnePlus 7 Pro.
OnePlus 7 Pro
Oppløsningen er høy (3120 x 1440 piksler fordelt på 6,67″ = 516 ppi), det samme er lysstyrken, og AMOLED-teknologien sørger for et knivskarpt skjermbilde og dynamiske farger. Men det er oppdateringshastigheten på 90 Hz som virkelig imponerer. I praksis betyr den høyere oppdateringshastigheten at hele brukergrensesnittet på OnePlus 7 Pro – alle menyer, ikoner og animasjoner – vises med flere bilder i sekundet enn på konkurrerende mobiler.
Vinner: OnePlus 7 Pro
Kamera
Huawei P30 Pro
Huawei kaller sitt nye kamerasystem, som er utviklet i samarbeid med Leica, for et “quad”-kamera, og det består av fire linser. Kameraet kan selvfølgelig lagre bilder som råfiler, men utover det byr de fire linsene til sammen på noen spennende funksjoner.
Huawei P30 Pro er derfor den eneste mobilen på markedet som tilbyr et teleobjektiv med 5x optisk zoom. For å få plass til det har man laget en periskoplignende optikk med en prisme som vinkler lyset inn i mobilen.
Sammen med en mer lyssterk optikk og bedre bildeprosessering som trekker kurvene opp for å lysne bildene, samtidig med at det kompenseres for støy fra mørket, kan Huawei P30 Pro dessuten ta bilder i bekmørke. Av ting som man nærmest ikke kan se med menneskeøyet, og som ingen annen mobil på markedet kan fotografere.
OnePlus 7 Pro
Det primære kameraet består av tre objektiver. Kameraet har 3x optisk zoom samt både optisk og elektronisk bildestabilisering. Sammen med OnePlus’ nye såkalte UltraShot-programvare skal det gjennom firedobbel eksponering og HDR+ kunne ta knivskarpe og klare bilder med perfekt balanse mellom lys og skygge, lover OnePlus.
Det er likevel en sannhet med enkelte modifikasjoner. For akkurat når det angår kameraet, kan jeg ikke med god samvittighet påstå at OnePlus 7 Pro kan slå kamerakongen P30 Pro fra Huawei.
Vinner: Huawei P30 Pro
Lyd
Huawei P30 Pro
Kineserne har erstattet den øverste høyttaleren, som normalt sitter ved øret når man snakker, med den såkalte Huawei Acoustic Screen. Det betyr i praksis at lyden overføres til øret via vibrasjoner i skjermens øverste område, og selv om det kan synes både smart og høyteknologisk, er resultatet at talekvaliteten rett og slett er for dårlig
Den manglende høyttaleren betyr også at P30 Pro ikke har stereolyd når man spiller spill eller ser på video, og man er faktisk nødt til å koble et par gode hodetelefoner til mobilen for å få bare noe noenlunde hederlig ut av den.
OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro byr på en lydopplevelse som – slik som skjermen – er noe helt for seg selv. Hvor Huawei P30 Pro ikke har to eksterne høyttalere, og dermed ingen stereolyd, har OnePlus nærmest en gettoblaster fra 80-tallet innebygget i 7 Pro. Så bra låter mobilen når man spiller spill eller ser video uten bruk av hodetelefoner.
Også med hodetelefoner (som må kobles til trådløst, da OnePlus 7 Pro ikke har noen 3,5 mm minijack-tilkobling) blir ørene tatt vare på. Den innebygde Dolby Atmos-teknologien gjør et godt stykke arbeid, og mobilen leverer et bredt lydbilde med masser av detaljer, hvor både de høye tonene og bassen står knivskarpt.
Vinner: OnePlus 7 Pro
Ytelse og funksjoner
Huawei P30 Pro
I Benchmark-tester ligger Huawei P30 Pro litt bak både Samsung Galaxy S10+ og Apple iPhone Xs Max, men i praksis er mobilen lynrask, og legger man f.eks. den nyeste iPhone ved siden av P30 Pro og starter forskjellige apper samtidig, så åpner de raskest på Huawei-mobilen. Hver gang. Store apper og spill starter omgående og kjører uten hakking eller pauser. Det er helt klart godkjent.
For øvrig støtter mobilen både trådløs lading og lynrask 40 W SuperCharge. Mobilen selv kan til og med brukes som lader via den såkalte omvendte trådløse ladingen, så du kan redde vennene dine hvis deres mobil er i ferd med å gå tom for strøm.
OnePlus 7 Pro
På grafikk, og i PC Mark Work 2.0 som tar utgangspunkt i kontoroppgaver som videosamtale og dokumenthåndtering, klarer OnePlus 7 Pro seg bedre enn de nærmeste konkurrentene, Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+.
En så heftig ytelse trekker imidlertid strømmen ut av batteriet. Og selv om OnePlus har gjort hva de kunne for at batteriet ikke skal bli overopphetet, og utstyrt mobilen med væskekjøling, så opplevde jeg det som vanskelig å nå gjennom en hel dag uten at batteriets strømmåler kom ned til omkring 5–10 prosent.
Heldigvis kommer OnePlus 7 Pro med såkalt Warp charge, som oversatt til norsk er 30 watt hurtiglading, som kan lade batteriet til 100 prosent på under en time. Trådløs lading og andre mer eksotiske funksjoner må man unnvære med OnePlus 7 Pro.
Vinner: uavgjort
Konklusjon
Huawei P30 Pro er markedets suverent beste kameramobil, så hvis kameraet har høyeste prioritet, bør du velge mobilen fra verdens nest største mobilprodusent. Men vær oppmerksom på at Huawei er under sterkt press fra den amerikanske regjeringen som akkurat har svartelistet virksomheten.
I skrivende stund betyr det for P30 Pro at Huawei ikke kan oppdatere mobilen med offisielle Android-oppgraderinger etter 19. august. På lengre sikt kan det bli en stor ulempe for P30 Pro-eiere, med mindre Huawei kan forhandle seg til en positiv løsning med de amerikanske myndighetene.
Hvis alt annet enn kameraet er viktig, er OnePlus 7 Pro den klare vinneren av denne Kung Fu-kampen. OnePlus’ sirkelspark resulterte riktig nok ikke med knockout for Huawei, men den lille konkurrenten vinner på poeng. Du sparer nesten 1000 kroner med OnePlus 7 Pro, og både når det gjelder skjerm, lyd og ytelse, klarer 7 Pro seg best av de to mobilene.
Og til dem som kanskje kan være bekymret for om OnePlus, som jo også er en kinesisk virksomhet, kan bli rammet av boikott tilsvarende det som Huawei er utsatt for, har jeg et par beroligende ord. Krigen mellom Huawei og de amerikanske myndighetene handler reelt ikke om mobiltelefoner, men om nettverksteknologi.
Amerikanerne setter Huawei under press fordi selskapet er førende når det gjelder å levere 5G-nettverk, og dermed mobil infrastruktur. Amerikanerne er redde for at 5G-nettverket levert av Huawei kan brukes til spionasje mot USA og andre vestlige land, og derfor settes selskapet under maksimalt press.
OnePlus produserer utelukkende mobiltelefoner, så risikoen for at selskapet skulle bli rammet av tilsvarende forbud, kan man se bort fra.
Vinner: OnePlus 7 Pro