TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

8 tips: Går du med planer om å kjøpe ny TV i år? Her er alt du trenger å vite!

Av / 16.05.19 - 11:26
Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

Underholdningsverdenen og seervanene våre endrer seg, men en god TV går aldri av moten. Selv om mobilen er førstevalget når vi skal holde oss oppdatert, er TV-skjermen uunnværlig når du vil se underholdning, film, serier, sport og spill i stort format. Alt du kan se på mobilskjermen, kan vises på TV i større og bedre kvalitet – perfekt når du vil dele opplevelsen med andre.

Utviklingen i TV-markedet skjer raskt, og TV-ene blir stadig større, skarpere og mer avanserte. Innebygde apper som YouTube, Netflix, og HBO er nå vel så viktige som direktesendinger fra kabel, satellitt eller bakkenett. Stikkordet for en moderne TV er å kunne se det man vil, når man vil, med best mulig bilde- og lydkvalitet.

Større TV = bedre opplevelse

Nettopp dette med skjermstørrelsen har blitt ekstra viktig de siste årene. Snittstørrelsen øker og folk flest går minst opp en størrelse eller to når de kjøper ny TV. Stadig flere velger 65” eller større når de skal ha ny TV i stua, men det er heller ikke uvanlig å se 75” og oppover hos de virkelig TV-frelste. Prisene er på vei ned, og bildekvaliteten blir stadig bedre. Når man vil lene seg tilbake og nyte TV-underholdning, heie til fotball, se grøsserfilmer eller drive med blodig gaming, er storskjermene virkelig i sitt ess.

Valgets kvaler

Utviklingen i TV-markedet skjer raskt, og TV-ene blir stadig større, skarpere og mer avanserte. Det å begi seg ut i butikken på jakt etter ny TV, kan av og til oppleves som å vandre i en tett og uoversiktlig jungel. Du må navigere gjennom et tett kratt av merkenavn, kryptiske modellnummer, størrelser og spesifikasjoner. Hva koster egentlig en god TV, og hvor stor bør den være? Hvilke finesser er et must, og hvilke kan du fint leve uten?

TV er en kostbar investering som du og familien skal ha glede av mange år fremover. Derfor er det lurt å tenke igjennom en del ting på forhånd. I denne guiden gir vi deg noen gode råd som forhåpentligvis kan peke deg i retning av riktig TV.

Annonse

 

Ulike skjermteknologier: LCD, OLED og QLED

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 1
(Foto: Produsenten)

LCD-TV

Det finnes hovedsakelig tre aktuelle skjermteknologier på markedet i dag. LCD, også kalt LED-LCD eller LED-TV er den mest utbredte varianten. Navnet kommer fra LCD-panelet som gjennomlyses av lysdioder på baksiden. LED-LCD er kjent for god lysstyrke, naturtro farger og gunstig pris. Ulempen er at de ikke når samme kontrast- og sortnivå som mer avanserte LED, OLED og QLED-TV-er. Innsynsvinklene er også regnet som dårligere enn de overnevnte.

Det finnes også en mer avansert variant av LED-TV, med direkte LED-baklys (også Direct LED eller Full Array). Her er lysdiodene arrangert i individuelle soner på innsiden. Jo flere LED-soner, desto mer presis lyskontroll. Dette gjør det mulig å variere lysstyrken ulike steder i bildet (lokal dimming). Dette gir vesentlig forbedret kontrast og svartnivå.

 

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 2
LCD til venstre, OLED til høyre. Som man kan se av denne illustrasjonen, har en ordinær LCD-TV typisk noe gråere gjengivelse av mørkere partier, med blassere farger og svakere kontrast enn en OLED.

Fordeler med LCD-TV

  • Billig å masseprodusere = lavere priser
  • Kommer i en rekke skjermstørrelser, fra 32 til 98 tommer eller mer!
  • Lang levetid

Ulemper med LCD-TV

  • Begrenset kontrast og svartnivå (gjelder spesielt Edge LED)
  • Begrenset innsynsvinkel (endrer kontrast og farger når man sitter ute til siden)

 

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 3
Samsung er den mest kjente og utbredte produsenten av QLED-TV.

QLED-TV

QLED er en teknologi som markedsføres av enkelte produsenter, med sørkoreanske Samsung i spissen. Dagens QLED-skjermer er i bunn og grunn LCD-skjermer, der et avansert fargefilter med såkalte kvanteprikker bidrar til høyere lysstyrke over et bredere fargespekter (økt fargevolum). QLED er kjent for sin kraftige lysstyrke og imponerende fargegjengivelse.

Den kanskje fremste fordelen til QLED-TV-er er lysstyrken på skjermen, som i stor grad overgår den hos andre TV-teknologier. Dette er fordelaktig når du ser TV i et rom med dagslys eller mye belysning. QLED er også kjent for å ha enda bedre fargegjengivelse enn både LED- og OLED-TV-er med hvitere hvitt og flere detaljer i fargene.

Ulempen kan være at lysstyrken går utover sortnivået på bildet ettersom lyspartiklene aldri er helt slått av. Resultatet blir at sortnivået ikke når helt opp til det du kan få med f.eks. OLED-teknologi. Dette kan særlig merkes hvis du ser TV i et mørkt rom.

For å hjelpe med dette kommer Samsungs beste QLED-TV-er med direkte LED-baklys, som kan gi kontrast og svartnivå på linje med de beste OLED-TV-ene.

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 4
Direkte LED-baklys: Samsungs beste QLED-TV-er kommer med såkalt Full Array Local Dimming (FALD), med tusenvis av små lysdioder bak LCD-panelet. (Foto: Samsung)

 Fordeler med QLED-TV

  • Høy lysstyrke, stor kontrast og bredt fargespekter
  • Dypt svartnivå (gjelder spesielt modeller med direkte LED-baklys)
  • Bredt utvalg skjermstørrelser

Ulemper med QLED-TV

  • Begrenset svartnivå (gjelder spesielt modeller med LED kantbelysning)
  • Begrenset innsynsvinkel på enkelte modeller

 

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 5
(Foto: Produsenten)

OLED-TV

OLED står for Organic Light Emitting Diode og er en skjermteknologi utviklet av bl.a. LG Display, men som også benyttes av en rekke andre TV-produsenter. OLED-teknologien skiller seg markant fra LCD ved å være en såkalt “selvlysende” (self-emissive) skjermteknologi. Pikslene i en OLED-TV avgir både farge og lys, slik at bildepanelet ikke behøver gjennomlysning. Hver individuelle piksel kan skrus av og på, slik at de ikke gir fra seg noe lys når bildet krever det. Det gir meget presis kontrast og lyskontroll, og ikke minst: fullstendig bekmørkt sortnivå. En annen fordel med OLED-teknologien er at skjermen lages vesentlig tynnere. Innsynsvinklene er også klart bedre enn hos TV-ene med LCD/LED-teknologi.

Fordeler med OLED-TV

  • Kontrastrik bildekvalitet
  • Perfekt svartnivå
  • Meget god innsynsvinkel
  • Slank formfaktor

Ulemper med OLED-TV

  • Begrenset maksimal lysstyrke
  • Begrenset utvalg av skjermstørrelser
  • Relativt høy pris
  • Risiko for innbrenning / image retention (I ekstreme tilfeller)
Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 6
(Foto: Produsenten)

 

Dette bør du tenke på ved valg av TV

 

  1. Skjermstørrelse: Stor eller liten?

Ingen tvil: Størrelsen er noe av det viktigste når det kommer til valg av TV. Et større bilde gir definitivt en bedre opplevelse, selv om det medfører at skjermen blir tyngre og mer plasskrevende. Noe av det første du bør tenke på i valget av TV er derfor hvor stor den skal være. Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand Skjermstørrelse
0,5-1 meter 48-50 tommer
1-2 meter 50-55 tommer
2-3 meter 55-65 tommer
3-4 meter 65-75 tommer
4-5 meter 75-85 tommer
5-6 meter 85-100 tommer

55-65 tommer er et sikkert valg i en normal stue, og et populært valg blant folk flest: Statistikk fra den norske Elektronikkbransjen viser at 55% av TV-ene som ble solgt i 2018 var mellom 55 og 65 tommer stor.

Tips : Hvis du er ute etter ordentlig kinofølelse bør du velge en skjerm på 65 tommer eller mer. Den kan virke fryktelig stor når du pakker den opp, men alt det er glemt når du slår den på!

 

  1. Bildekvalitet, bildekvalitet, bildekvalitet

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 7
(Foto: Produsenten)

Bildekvaliteten er minst like viktig som størrelsen. Selv om det kan være fristende å kjøpe den største TV-en du kan finne til prisen, er det greit å huske på at en større skjerm også koster mer penger for tilsvarende bildekvalitet. Det kan være et stort prishopp mellom 55- og 65-tommere på samme kvalitetsnivå.

Hele poenget med en TV er å presentere innholdet du vil se, i så god kvalitet som mulig. Stikkord for god bildekvalitet er god kontrast, naturlige farger, god skarphet og glatte bevegelser, men det kan være vanskelig å sammenligne slike ting i butikken, hvor lysforholdene som oftest er veldig annerledes fra hjemme.

Tips: Be gjerne om å få TV-en demonstrert med materiale du kjenner godt, slik som en Blu-ray film eller Netflix-episode. Hvis mulig, be om å få dempet belysningen i butikklokalet. Orienter deg om TV-er som er kjent for god bildekvalitet blant tester og brukererfaringer.

 

  1. Lydkvalitet

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 8
En god lydplanke kan være redningen for slank og spak TV-lyd. (Foto: Sonos)

Lyden er halve opplevelsen, og flate skjermer gir dessverre ofte flat lyd. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

Tips: Lytt til TV-lyden med innhold du kjenner godt. Klarer skjermen gjengi tale tydelig og klart, eller låter det innestengt og forvrengt? Er det ordentlig trykk i lydeffektene, eller låter det slankt, uten bass?

Tips: TV-ens slanke konstruksjon setter en begrensning for hvor god lydkvalitet du kan oppnå. Derfor vil selv en rimelig lydplanke være en stor forbedring. Sjekk ut våre lydplanke-tester!

 

  1. Hvilke apper trenger jeg?

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 9
Med streaming-apper integrert i TV-meyen får du rask tilgang til mengder med innhold.(Illustrasjon : Samsung)

Dagens smarte TV-er kommer lastet med en rekke nyttig (og unyttige) applikasjoner, som kan gi tilgang til mye originalt innhold. Her er det stor forskjell mellom de ulike produsentene. Netflix og YouTube er standard på de aller fleste, mens andre apper (eksempelvis HBO, Amazon, Canal Digital og NRK TV) kun er tilgjengelige på utvalgte merker. Sjekk at TV-en har dine favorittapper!

Tips: Husk at du alltid kan utvide smart-TV funksjonaliteten med en ekstern enhet som Chromecast,  eller den nye Apple TV 4K.

 

  1. Tilkoblingsmuligheter og fjernbetjening

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 10
(Foto: Produsenten)

TV-en må ha nok HDMI-innganger til alle boksene i hylla, og helst et par i reserve. Fire HDMI-innganger er standard på de fleste modellene i dag, mens noen må nøye seg med tre. Enkelte Samsung-modeller har en koblingsboks som kan skjules i reolen, slik at du bare trenger trekke en kabel opp til TV-en. Dette er ekstra kjekt hvis TV-en skal veggmonteres. Det vil også være en fordel hvis TV-en har en programmerbar fjernkontroll som kan snakke med de andre apparatene dine, slik at du kan putte øvrige kontroller i skuffen.

 

  1. Plassering

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 11
(Foto: Produsenten)

En stor TV er vel og bra, men du skal ha plass til den også! De som drømmer om en 75” TV bør vite at den er nesten 170 cm bred, og kan ha en nesten like bred fot. Sjekk målene på din reol før du handler. Det kan være kjipt å komme hjem og oppdage at TV-en er for bred!

Dersom du tenker å henge TV-en på veggen, behøver du en passende veggbrakett. Dette er som regel ekstrautstyr, men noen produsenter leverer også veggfeste som originalt tilbehør.

Tips: De aller fleste TV-er bruker veggbrakett med VESA-standard, som angir avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden. Jo større og tyngre TV-en er, desto større avstand mellom hullene.

HUSK! Bruk alltid riktige festemidler til din vegg. Er TV-en ekstra stor og tung anbefaler vi å feste veggfestet til stenderverket.

 

  1. Design og utseende

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 12
(Foto: Produsenten)

TV-en har kanskje flott bilde, men hvor godt tar den seg ut når den er slått av?  Hvis TV-en skal stå i en mørk kjellerstue eller ”hjemmekino” spiller neppe utseendet så stor rolle, men på standplass i stua blir det desto viktigere. Her er det stor forskjell i de ulike prisklassene.

Billige TV-er er som regel mer ”klumpete” og billige i utførelsen. De dyrere modellene bærer som regel preg av høyere byggekvalitet og dyrere materialvalg både foran og bak. Enkelte modeller lar deg også vise ”pausebilde” slik at du unngår å ha en svart skjerm på veggen.

Tips: Velg en TV som lar deg trekke ledningene skjult bak panel eller i sokkel. Det gir et mye mer ryddig inntrykk.

Tips: Hvis du ser mye TV i dagslys er det fordel med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene. 

 

  1. Pris!

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette 13
Med tjenester som Prisguiden og Prisjakt kan du følge prisutviklingen på din favoritt-TV. (Skjermdump: www.prisguiden.no)

Enten du har mye eller lite penger å rutte med, spiller selvsagt prisen en viktig rolle i valget av TV. Ingen liker å betale mer enn nødvendig! Du bør likevel ikke se deg blind på prisene, for de som utelukkende går for det billigste kan fort ende opp med bomkjøp og bortkastede penger (katta i sekken). Prioritér heller å finne den beste og mest riktige TV-en som passer ditt budsjett og bruksområde.

Tips: Start med å kartlegge dine egne behov før du lander på riktig TV. Deretter kan du bruke tjenester som Prisguiden eller Prisjakt til å finne den beste prisen , eller varsle deg når modellen kommer på tilbud.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slå jernring om det smarte hjemmet ditt

Slik vasker du hodetelefonene

Tips til bedre feriebilder

Lyd & Bilde