Her skal vi gjøre det enklere for deg å velge bærbar Mac.
Apples bærbare datamaskiner er en våt drøm for mange. De er griselekre og finnes i mange utgaver, men de er også kostbare. De høye prisene kan gjenspeiles i kvaliteten og annenhåndsverdien, men gjør det desto viktigere å velge den rette maskinen.
Det er innmari kjedelig å svi av 20.000 kroner på en laptop som er fullstendig overkvalifisert, likesom det er ergerlig å ende opp med en maskin som ikke takler oppgavene.
Apple har tilsynelatende gjort det enkelt å velge. Den tynne MacBook Air er maskinen for de fleste som ønsker seg en bærbar Mac, mens den langt råere MacBook Pro-maskinen – som kommer i to størrelser, deriblant den nye 16-tommeren, er bedre egnet til de som trenger en kraftig maskin til krevende oppgaver.
Høres enkelt ut, men Apple kan levere maskinene i en rekke ulike konfigurasjoner. Med flere kjerners prosessorer, enda mer minne, SSD-lagring og mer. Som selvsagt drar prisene friskt oppover. Derfor er det viktig å vite hvor høyt man skal legge listen, for å få den MacBook-en man trenger, og ikke ender opp med feil valg.
Besøker man en oppegående butikk, er det mulig å få god hjelp til å velge, men siden mye av salget foregår på nett – f.eks. på Apple Stores nettbutikk, hjelper det med litt forkunnskaper før man trykker på kjøp-knappen.
Men Mac er så dyrt
Prisene kan virke avskrekkende for mange, som har sett at det finnes fullt brukbare bærbare PC-er under 5.000 kr. Da er det forståelig at man stusser over at en MacBook koster over det dobbelte.
Men som alltid, det er en grunn til at noe er dyrere. I dette tilfellet, er det faktisk flere grunner. Den aller viktigste er kvaliteten. Alle MacBook-modellene har et stivt aluminiumskabinett, med utfresinger på innsiden for optimal kjøling og plassering av batterier og komponenter.
Sistnevnte er i mange tilfeller optimalisert for maskinen, men dessverre er de ikke oppgraderbare. Minne, prosessor og lagring, er det ikke mulig å skifte ut med nytt og bedre. Apples skjermer er ikke laget av dem selv, men Apple har åpenbart shoppet fra øverste hylle, for i våre tester viser det seg at MacBook-skjermene er overlegne, til oppgaver som video- og bilderedigering.
Mac OS
Et annet argument for, er hvor optimalisert operativsystemet Mac OS X er til maskinene, som leveres med en rekke ferdig installerte programmer inkludert i prisen. Apple Microsoft Office-konkurrenter, Pages, Numbers, Keynote, men også andre programmer som Apple Music, Photos, iMovie, Facetime, Messages (meldinger), for å nevne noen. Disse er gratis å oppgradere, praktisk talt i hele maskinens levetid. Så lenge Apple operativsystem støtter eldre maskinvare.
Positivt og negativt
Mac-er scorer jevnt høyt på brukerundersøkelser, og det er gjerne brukeropplevelsen, kvaliteten, og den gode integrasjonen med apper på iPhone og iPad, som trekkes frem.
Tastaturproblemer har vært en plage for noen av brukerne. Apple har tidligere hatt produksjonsproblemer med sommerfugltastaturene, men det skal være rettet på de nyeste modellene,og 16-tommeren som kom på tampen av 2019, fikk en ny type tastatur som vi var veldig begeistret over i vår test. Antallet tilkoblinger har også vært gjenstand for kritikk, og pro-modellenes touch bar – pekestripen over tastaturet – har ikke vært like populær hos alle.
Også er det selvsagt irriterende at man ikke selv kan installere f.eks. mer minne eller lagring, men tro meg, du skal være uvanlig fingernem for å få det til selv med spesialverktøy. Risikoen for å ødelegge noe er stor, og uansett så ryker garantien.
2
Allrounderen MacBook Air
Air var Apples første virkelig tynne datamaskin, og den siste utgaven som kom sommeren 2019, er en betraktelig oppgradering. Den har fått touch ID, raskere minne, en mye skarpere skjerm med bedre fargegjengivelse, og leveres med en tokjerners 1,6 GHz Intel Core i5 prosessor.
Den kan konfigureres med 16 GB minne og opptil 1 TB SSD-lagring, men da koster den mer enn den rimeligste MacBook Pro. Air kan også kobles til en ekstern 5K-skjerm, eller to 4K-skjermer. Her kan man velge mellom gullfarget, sølvgrått og grått. Opptil 12 timers bruk med trådløs tilkobling. Veier bare 1,25 kg og er Apple slankeste alternativ til de mest bærbare av PC-ene.
Priser fra: 12.800 kr
Best egnet til:
Superb student-maskin som er like egnet til hjemmebruk som til reiser. Touch ID øker sikkerheten, fin skjerm og presis nok styreflate til enkel bilderedigering.
Ikke så godt egnet:
Bare to USB-C-porter, for svak til video- og fotoredigering, eller grafisk krevende programmer. Ikke maskinen til Adobe Creative Cloud eller Final Cut Pro X.
Vårt valg:
Standard tokjerners i5-prosessor, 16 GB minne og 256 GB SSD.
MacBook Pro – for krevende bruk
Utvalget av Apples pro-modeller kan virke utfordrende å finne ut av. Maskinene kommer i to størrelser. Med en 13,3-tommers skjerm og en mye større 16-tommer, som på tampen av 2019 erstattet den like store 15-tommers utgaven.
Begge har touch ID og kan leveres i en rekke ulike konfigurasjoner, men det er 16-tommeren som er den aller kraftigste. Begge leveres med markedets kanskje beste skjermer, med 227 og 226 piksler per tomme, 500 nits lysstyrke og utvidet P3-fargerom.
Dessverre har ingen av skjermene 4K-oppløsning og HDR-støtte, men man kan koble til eksterne 5K- og 4K-skjermer. Pro-modellene leveres i grått og sølvgrått. Merk at 13-tommeren er like kompakt som en MacBook Air, bare litt tykkere.
13-tommeren
Den enkleste og rimeligste utgaven er en 13-tommer med en firekjerners 1,4 GHz Intel Core i5 prosessor. Den leveres med 8 GB minne, og en 128 GB SSD. Heftigst er utgaven med 2,8 GHz firekjerners i7-prosessor og 16 GB minne. 13-tommeren kan leveres med opptil 2 TB SSD-lagring.
16-tommeren
Mens 13-tommeren veier 1,37 kg, og bare er litt tyngre enn en Air, veier den nye 16-tommeren 2 kg. Men har fått et forbedret tastatur, og større skjermflate hvor skjermen fyller nesten helt ut i kantene på rammen, bedre lyd fra de innebyggede høyttalerne, og den kan leveres med den kraftigste prosessoren, det raskeste minnet og kraftigere grafikkprosessor:
En åttekjerners 2,4 GHz Intel Core i9 prosessor – med boost opptil 5 GHz, hele 64 GB minne og opptil 8 TB SSD-lagring.
Den kan også utstyres med langt kraftigere grafikkprosessor enn man kunne med 15-tommeren. AMD Radeon Pro Vega 5500M med 4 eller 8 GB minne, som er et mye bedre egnet til brukere som driver med f.eks. 3D-rendering.
Priser fra: 15.000 kr for 13’’, og 29.000 kr for 16’’.
Best egnet til:
Den nye 16-tommeren leveres med oppdaterte i9-prosessorer og er en kraftpakke som kjører Adobe Photoshop CC og Premiere Pro CC, Cinema 4D, Final Cut Pro X, render-programmer, og annen grafisk krevende programvare med letthet.
13-tommeren er et rimeligere, mer reisevennlig valg for de som heller bruker Adobe Lightroom, Capture One og trenger en mindre, men potent maskin til kreative oppgaver. Apple beste maskiner for design-, arkitektur-, og media/fotostudenter.
Ikke så godt egnet:
Kun to USB-C-porter på den rimelige 13-tommeren med 1,4 GHz i5-prosessor, er en begrensning for noen (2,4 GHz har fire USB-porter), men størrelsen og vekten gjør den perfekt til reiser. Størrelsen på 16-tommeren gjør den ikke til noen reisemaskin, og den kraftigste utgaven gjør den forholdsvis dyr for mange.
Vårt valg:
13-tommer med firekjerners 2,4 GHz i5-prosessor, 16 GB minne og 256 GB SSD.
Eller 16-tommer med åttekjerners 2,3 GHz i9-prosessor, 32 GB minne og 512 GB SSD.
Apple Care?
De fleste har en forsikring som dekker skade og tap, som også gjelder for en Mac. Vilkårene vil variere, men forsikringen dekker sjelden feil som oppstår.
Apple Care er en slags ekstraforsikring, som gir eieren direkte tilgang til support og service på Mac-en, og samtidig dekker feil med batterier, ladere og mye annet, i opptil tre år.
Hvis man er avhengig av maskinen og ikke kan unnvære den, kan Apple Care være et godt valg. Men merk at det koster ekstra å velge Apple Care, enten når man kjøper en ny Mac, eller innenfor 12 måneder etter kjøpet.
Nyttig tilbehør
Utvalget er enormt, men de fleste vil velge et etui eller en bag til laptopen. De finnes i alle former og farger, og prisklasser. Bare husk på å velge noe som passer til akkurat den Mac-en du har valgt. Noen etuier kan være trange, selv om det står at det skal passe til en 13-tommers maskin, enkelte har glidelåser som kan ripe opp maskinen, og de fleste av dem er ikke vanntette. Prøv gjerne først, hvis det er mulig.
Har man en MacBook med få innganger, kan man kjøpe en USB-adapter med flere innganger, noen av dem har også kortleser. Da kan man lade samtidig som man kobler til skrivere, kablet mus eller annet tilbehør.
Gigahertz, SSD og sånn
Alle tall- og bokstavkombinasjonene man finner på spesifikasjonslisten, kan virke gresk for mange.
Hertz, Mbps, Gigaflops og turbo boost, kan virke kryptisk, men la oss gjøre det enkelt:
Maskinenes hjerne, er en prosessor som arbeider med en oppgitt maksimal hastighet. Som beskriver hvor fort den kan få unna oppgaver. Her er vanligvis 2 GHz raskere enn 1,5 GHz. Men som alltid er det avhengig av mange andre faktorer.
GHz
Ta for eksempel antall kjerner. Fire er bedre enn to, fordi det gir plass til mer trafikk og sånn svelger unna mer data litt fortere enn to kjerner. Faktisk er 1,5 GHz og fire kjerner, raskere enn 2 GHz og to kjerner. Se for deg en motorvei med to filer og en lang rekke Ferrarier. De kan bevege seg lynrask, men bare hvis trafikken flyter uten stopp.
Kjerner
Med fire kjerner, eller fire filer om man vil, får man plass til enda flere biler. Som selv om hastigheten går ned, lettere får avviklet all dataprosesseringen fordi det rett og slett er plass til mer datatrafikk. Eller Ferrarier.
Turbo
I en Mac – og mange PC-er – finnes det en turbo boost, som kan øke hastigheten i perioder, når datamengden er mer krevende å få unna. Varmeutviklingen hindrer hvor lenge, men turboen kan gjøre 3D-jobber raskere unna.
MHz
En annen hastighet som har betydning, er bus- og minnehastighet. Typen minne spiller også inn, men i en laptop er det ikke plass til det raskeste minnet. Det vanligste er minnehastigheter fra 1600 MHz, men de raskeste maskinene har gjerne 2400 MHz.
Antall Gigabyte spiller også en rolle. 16 GB gir maskinen mange ganger hukommelsen til 8 GB, og gjør det mye lettere å kjøre tunge programmer, eller flere programmer om gangen på maskinen.
Minnekapasitet, hastighet og båndbredde er også viktig for grafikkprosessoren. Mer av alt gir langt bedre avvikling av renderjobber, videoredigering av 4K-video, og selvsagt langt bedre bilde på gaming.
SSD
Moderne laptops leveres ikke med harddisk, men med Solid State Drive, eller SSD. Som er lagringsbrikker, som er loddet rett på hovedkortet. Eller på et innstikkskort som er installert på hovedkortet i maskinen.Her er det to ting å tenke på. Kapasitet og hastighet. På en bærbar maskin som lagrer mye i skyen, kan det holde lenge med 128 GB. Trenger man å lagre mange tyngre filer, velger man 256, eller minst 512 GB hvis man skal lagre mye videoopptak.
Sitte på gjerdet?
Det kommer alltid en oppdatert maskin som er bedre. For Apples del betyr det ettårs-sykluser mellom hver nye modell. Det kan hende noen mindre oppdateringer kommer imellom, men snittet ligger i underkant av et år for Pro-modellene, litt høyere for MacBook Air.
For de fleste som trenger en ny maskin, er det liten grunn til å vente. Oppgraderingene er sjelden av så stor betydning at det lønner seg. Unntakene kan være hvis man venter på ny teknologi på laptoper, f.eks. 4K OLED-skjermer, større SSD-er enn 4 TB.
Kjøpe brukt
Det er fullt mulig å kjøpe brukte Mac-er. Det kan man spare mye på, men velg så ny maskin som mulig. Gjerne fjorårsmodellen om budsjettet tillater, og helst ikke eldre enn tre år. Da er man sikret lengre levetid og lengre støtte for Mac OS og programvare, enn på eldre maskiner.
En fortsatt gjeldende garanti er verdt å betale litt ekstra for, men be om å få kvittering og alle papirer som fulgte med maskinen. Sjekk at tilbehøret som ladere og kabler følger med og er intakt, og be om å få en slettet og reinstallert maskin med fullt ut kjørende versjon av Mac OS.
Ellers gjelder reglene som vanlig ved bruktkjøp. Bruk sunn fornuft og skriv kjøpekontrakt.