Denne artikkelen var første gang publisert 13. jun 2019.
Husker du hvordan det føltes da solen gikk ned i havet på stranden i Hellas? Hvordan duften fra summende Vespaer blandet seg med lukten av espressoen på kafeen i Firenze? Eller hvordan det luktet av fuktig gress og våte steiner da teltduken ble trukket til side, den morgenen dere var på fjelltur? For ikke å glemme stemningen på torget i Bilbao da den baskiske paraden drønnet over brosteinene, med fargerike drakter og høylydt musikk?
De fleste av oss har mange minner fra reiser vi har gjort, men få ting kan forsterke og forlenge opplevelsen – og minnene, som bilder og video. Særlig hvis bildene er gode.
Vi har alle tatt dårlige bilder. For de flest av oss begynte det med mest dårlige bilder. Men etterhvert fikk man grepet på det, lærte kameraet å kjenne, og ble mer kresen på bildekvalitet. Erfarne fotografer innrømmer det gjerne, det tar litt tid å bli god, for mange av dem var det hardt arbeide som ga dem et navn og et yrke de kunne leve av.
For oss som ikke skal bli yrkesfotografer, kan det likevel være mye å lære av proffene. Derfor har vi samlet noen av de beste tipsene for bedre bilder, i dette tilfellet, ferie- eller reisebilder.
Kjenn ditt kamera
Hvis du allerede kan det meste kan du hoppe over dette avsnittet. Hvis ikke, er mitt tips å lade batteriet først, ta frem bruksanvisningen og kameraet, og gå gjennom den første halvparten av bruksanvisningen. Det er her det grunnleggende og viktigste står.
Lær deg hvordan kameraet oppfører seg når du selv endrer blenderåpning og lukkertid. Les om hvordan lysmålingen på kameraet fungerer, finn ut hvordan du selv kan bestemme hvilken type autofokus som fungerer best til motivet foran deg. Lær deg noen grunnleggende regler. Som rule of thirds, eller det gyldne snitt. Moderne kameraer kan vise et rutenett på skjermen og i søkeren, som viser linjer man kan navigere etter. Bruk dem. Alt trenger ikke å være i midten på alle bildene.
Hopp over de mest avansert funksjonene. Dagens kameraer, selv de billigste har nemlig altfor mange funksjoner, de flest av dem trenger du ikke uansett.
Ikke glem tilbehøret
Noen ting er ekstra kjekt å ha med på reise. Et ekstra batteri, og et ekstra minnekort, er obligatorisk. Det kan også være lurt å ha med et lommestativ til bildene av solnedgangen. En liten veske eller bag som rommer alt, er heller ikke dumt. I hvert fall hvis man planlegger å ha med ekstra objektiver – linser. Ta gjerne med en mikrofiberklut til å tørke av kameraet og linsen foran, og ikke glem laderen. Nyere kameraer kan også lades via USB, da kan du bruke mobilladeren til å lade batteriet i kameraet.
Ta mange bilder, men ikke overdriv.
Et 64 GB minnekort har plass til tusenvis av bilder, og timer med video. Det er likevel ikke en invitasjon til å ta seriebilder med 10 bilder/s hele tiden, av alt man ser. Husk at du senere skal velge ut de kanskje 10 prosentene av bildene, som ble virkelige gode. Ikke slett bildene i kameraet. Vent til du har lastet opp på PC-en eller iPaden før du sletter. Det er ingenting som er så kjipt som den synkende følelsen av å oppdage at man ulykkeligvis slettet alt på minnekortet, og ikke bare det ene bildet som ble uskarpt.
Lukkertid og blenderåpning
De fleste bilder kan fint tas med kameraets programautomatikk. Da kan man konsentrere seg om innholdet, og ikke så mye om det tekniske.
Det kan likevel være mange situasjoner hvor det er smart å ta kontroll selv. Portretter for eksempel, kan bli veldig fine med en blender mellom f1,4 og f2,8. litt avhengig av hvor mye av bakgrunnen man ønsker skarp. Landskap og arkitektur, derimot, trenger en mindre blenderåpning for å få stor skarphetsdybde. Start med minst f8, opptil f16 for større dybdeskarphet.
Korte lukkertider er foretrukket på sport og action. Du får ikke skarpe bilder av en ørn i flukt på 1/60 sekund. Prøv med 1/500s eller kortere. 1/60s endog 1/30s holder gjerne fint når motivet står stille. Særlig hvis kameraet har bildestabilisator.
Lengre lukkertider enn 1/60s, er godt egnet til å fotografere bevegelser som feks. en bekk eller en foss. Men også til gatefotografering, hvis man vil ha bevegelse i bakgrunnen og følger motivet med panorering av kameraet.
Guide til valg av kameraobjektiver
Byferie
Ifølge reisebyråene drar mange av oss på byferie. Ikke bare om sommeren, men hele året. Da er en normalzoom det perfekt allroundobjektivet. Den dekker normalt området fra 24 eller 28mm vidvinkel til 70-80mm brennvidde, som passer de fleste reisende.
Byer flest er en utømmelig kilde til motiver. Er man i Firenze for eksempel, trenger man vidvinkel, men husk å få med dybde i bildet. Et foto av katedralen tatt rett forfra, er kjempekjedelig. Få med noe i forgrunnen, se etter vinkler som viser dimensjonene og husk at det er fint at det er noe imellom for- og bakgrunnen. Ikke vær redd for å velge andre vinkler. Vipp opp pekeskjermen og se om du kan få en mer spennende bildevinkler.
Ta bildene med solen i ryggen, eller still blitsen til utfyllingsblits hvis du må ta bilder i motlys. Skal du ta bilder av dine kjære, ikke still dem opp foran katedralen. Det er ikke noe skolebilde. Ikke gå for tett på, da får du ikke med noe av bakgrunnen. Se etter farger der det er grått og hvit ellers. Gatefotografer er gode på sånt. De ser etter det uvanlige i vanlige situasjoner. Gjør det samme.
Ikke. Ikke, ta bilder av maten ustanselig. For det første ser det veldig dumt ut, for det andre er det ingen som er interessert i å se bilder av pizzaen du fortærte i ferien. Spis opp maten, drikk ut og ta bilder etterpå.
Alternativt objektiv:
En vidvinkel på 24mm eller en vidvinkelzoom som dekker 15-30mm, er perfekt for byferien.
Eksempel på kamerainnstillinger:
Programautomatikk, flerfelts lysmåling, utfyllingsblits, singel autofokus og bilde.
Strandferie
Hvis man er på en offentlig strand, passer det seg ikke å gå rundt med en lang telelinse. Det vekker oppmerksomhet og mistenksomhet. Velg heller normalzoomen, eller en vidvinkel hvis du har. Skal du ta bilder av barna og sandslottene får du virkelig kule bildevinkler med 25 til 50mm. På stranden er solen gjerne sterk, hold den bak deg og ikke vær redd for å bruke blitsen for å lyse opp skygger.
Få ting er så romantisk som å spasere langs stranden etter middagen om kvelden. Ta med det lille stativet, og ta bilder når lyset skifter fra blått til rosa. Bilder av solnedgang gjør folk søvnige, så prøv å få med mennesker, båter eller noen interessante objekter i bildene. Sand, vann og en sol som dypper haken i vannet, er kjedelig alene.
Hvis man ikke har et kamera som er sprutsikkert, er det smart å ha kameraet i en veske, og ta med uparfymerte våtservietter til å tørke av selve kameraet med. Ikke bruk dem på linsen foran, bruk mikrofiberkluten eller en linsebørste.
Alternativt objektiv:
En fleksibel vidvinkelzoom som den nevnte 15-30mm, er et praktisk valg, men normalzoomen rekker langt her.
Eksempel på kamerainnstillinger:
Programautomatikk, flerfelts lysmåling, utfyllingsblits, singel autofokus og bilde. Prøv manuell eksponering med selvvalgt blender og lukkertid på solnedganger.
Bilferie
Hvis man er passasjer, skal man slett ikke legge kameraet i bagasjerommet. Det er nemlig mulig ta svært fine bilder fra bilvinduet. Gjerne i fart. Eksperimenter med lukkertider, bruk gjerne video og helst ikke et teleobjektiv. Det er vanskelig å få skarpe bilder i fart med en 300mm. Hold deg til normalzoomen.
Ikke stikk kameraet eller kroppen langt ut fra bildøren. Ta ned vinduet og hold kameraet på innsiden slik at fartsvinden ikke får tak.
Når dere stopper, om så bare for å fylle bensin, passer det fint å ta noe noen bilder som kan dokumentere bilreisen. Ta bilder av bygninger, monumenter, landskap og folk som kan fortelle hvor dere var på biltur. Spør før du tar bilder av mennesker, aksepter et avslag og snu kameraet mot noe annet.
Alternativt objektiv
Standardsvaret er som alltid, en 15-30mm vidvinkelzoom, men en lyssterk 28 eller 35mm hvor autofokusen er slått av, kan være et mindre utfordrende valg av objektiv. Da kan du stille fokus selv, og slipper at autofokusen jager ustanselig når motivene suser forbi.
Eksempel på kamerainnstillinger:
Blenderautomatikk, lukkertider over 1/500s – eller under 1/60s for bevegelses-uskarphet. Sentrumdominert lysmåling, ingen blits, manuell fokus og seriebilder.
Globetrotting
Mange har reist jorden rundt med bare ett kamera, og én brennvidde. Det kan du også gjøre, men med et par ekstra objektiver, og kanskje et ekstra kamera, er man sikret at man kan fotografere alt. I hvert fall nesten alt. Det finnes ingen grenser for fotografering for globetrottere. I bunn og grunn gjelder de samme reglene her som ellers. Reiser man verden rundt, er man på den kinesiske mur den ene uken, på stranden i Thailand den neste, og i Sydney uken etter.
Ha respekt for at ikke alle liker å bli fotografert. Ta kontakt, spør, og får du lov er det høflig å vise dem bildet etterpå. Ikke ta bilder av politi eller militære uten å spørre først. Hvis du får lov, kan det være fordi de elsker å bli tatt bilder av. Men det kan man ikke vite på forhånd.
Må du ta bilder av noe som kan skape ubehagelige situasjoner, så vær for alle del diskret, og bruk elektronisk lukker, vipp ut skjermen og hold kameraet vekk fra ansiktet.
Alternativt objektiv
Selv om man kan klare seg med 35mm på et Fujifilm X100F, er et systemkamera ofte et bedre valg. Da kan en 24mm vidvinkel og den obligatoriske vidvinkelzoomen være et godt valg. Da er men dekket på landskap, gatefoto og arkitektur. En lyssterk vidvinkel eller normalobjektiv som en 35mm f2 eller 50mm f1,4, er et utmerket objektivvalg på kveldstid og innendørs, mens en lyssterk 85mm er perfekt til portretter. En 70-200 eller en 100-300mm telezoom, bød være med i sekken hvis man planlegger fotografering av dyreliv.
Eksempel på kamerainnstillinger:
Lukkerautomatikk med valgfri blender, flerfelts lysmåling, ingen blits, singel autofokus og bilde. Punktmåling (spot) og blender f1,4 til f2,8 på portretter.
Fjellferie
Pakk lett. Det er sjeldent noe poeng å ta med alt man har av fotoutstyr på fjelltur. Her kommer Olympus og Panasonics systemkameraer, men også Fujifilms X-serie, gjerne til sin rett. De har nemlig små og lette kameraer, og fremragende zoomobjektiver som ikke pakker og veier mye.
Et knippe filtre kan være fint å ha med. For eksempel et ND-filter til å dempe lyset slik at man kan ta bilder på lange lukkertider i sterkt lys. Husk at et stødig lettvektstativ er innmari kjekt å ha.
Foruten ND-filteret, kan et polarisasjonsfilter være gull verdt for å få mer kontrast på himmelen, og dempe reflekser fra bekker og vann. Et gradert gråfilter er effektiv for å mørkne himmelen uten at forgrunnen dempes. Ønsker man varmere farger, kan et tonet filter være fint å bruke.
Alt dette kan ikke bæres i en veske. Man trenger en ryggsekk med regntrekk. F.eks. fra Lowe Pro som lager noen av de beste, Think Tank eller Mindshift.
Alternative objektiver
Vidvinkel, vidvinkel, vidvinkel. Landskap tatt med 18mm eller mer, kan se ganske så spektakulære ut. Ta med en vidvinkel. En 100-300mm eller en lyssterk 70-200mm er selvskreven på fjellturer. Oppdag en ny verden med et makroobjektiv mellom 50 og 100mm, helst med 1:1-forstørrelse.
Eksempel på kamerainnstillinger:
Lukkerautomatikk med blender f8 til f16, sentrumsdominert lysmåling, ingen blits, singel autofokus og bilde. Velg kontinuerlig autofokus og seriebilder på dyrefoto.