TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Fotoapper på iPad

Fotografer som trenger et kraftig verktøy, kommer langt med en iPad og de beste appene.

Av / Oppdatert: 28.12.20 - 10:24 // Først publisert: 03.12.19
Fotoapper på iPad

Et nettbrett har nesten uendelig med bruksområder. Det tar lite plass, har god batteritid, og det finnes mange fotoapper som forvandler et nettbrett til et kraftig verktøy for fotografer på farten.

Mens mange av fotoappene er for enkle til å kunne kalles verktøy, finnes det en håndfull apper som er så avanserte, at et nettbrett kan fungere som en lett og hendig erstatning for en laptop.

Mange fotoapper fungerer på de fleste nettbrettene, men utvalget er klart størst til Apples iPad, som også er det dominerende nettbrettet i markedet.

Fire av de beste fotoappene, Adobe Photoshop og Lightroom, Affinity og Pixelmator, fungerer utmerket på en vanlig iPad av nyere dato, men aller best på en iPad Pro.

Den finnes i to skjermstørrelser, 11- og 12,9-tommer, og er de kraftigste iPad-modellene på markedet. De er faktisk så kraftige, at de matcher mange laptoper vi har testet på ytelse. Tykkelsen er knappe 6 mm, vekten under halvkiloen for 11-tommeren – 633 gram for 12-9’’, og begge smyger seg lett ned i en liten fotobag.

Annonse

Begge har Apples høyoppløste og sylskarpe retina-skjermer (Liquid Retina) med 264 ppi oppløsning, utvidet fargerom (P3), True Tone-visning av farger og lysstyrke på 600 nits.

De kan leveres med eller uten SIM-kortplass for 4G-data (Cellular), og kan konfigurere med opptil 1 TB lagring internt.

Innvendig sitter Apples 64-bits prosessorarkitektur og pro-modellene fungerer med Apple Pencil, som er perfekt til retusjering, og som kan lades av iPad-en når den ikke er i bruk.

Batteritiden er normalt opptil ni-ti timer, og iPadene kan lades med en vanlig nødlader.

Det finnes mye nyttig tilbehør for fotografer, i tillegg til Apple Pencil. Tastatur for eksempel. Med taster i full størrelse, som også fungerer som et beskyttende deksel for skjermen.

Kabler og overganger, som USB-C til USB-C, USB og HDMI, finnes det mange av, og for fotografer er USB-C til SD-kortleser et uunnværlig tilbehør.

Ytelse i praksis

I våre Geekbench-tester (2018) klokket 11-tommeren med A12X-prosessoren, inn på rundt 5000 og 18000 i hhv. singel- og flerkjernetestene. Det er bedre enn en 13-tommers MacBook Pro fra 2018, med firekjerners i5-prosessor.

Nå er ikke de fire appene direkte sammenlignbare med PC- og Mac-versjonene.

Appene er optimalisert for iPad og funksjonsnivået er ikke nøyaktig det samme. Desktop-versjonene av Photoshop og Lightroom f.eks., er mer avanserte, og skalerer til datamaskinenes prosessorkraft og grafikkprosessor, og dermed kan Photoshop gå lynfort på en Mac.

Noe vi opplevde til gagns i testen av iMac Pro med åttekjerners prosessor.

Min erfaring med fotoapper på diverse iPad-er, er at dagligdagse oppgaver som å rette opp bilder, korrigere farger, gjør grunnleggende retusjeringer og justeringer, går så kjapt at en iPad ofte kan være et bedre verktøy enn en laptop.

Hvilken iPad man skal velge

De fire appene her kan brukes på et bredt utvalg av nyere iPad-utgaver. Vårt råd er å velge en iPad med minimum 9,7-tommers skjermen. Aller helst en av de nyere iPad-modellene med retina-skjerm, og støtte for Apple Pencil.

Vår testmaskin er iPad Pro med en 11-tommers retina-skjerm, 264 ppi oppløsning, Wifi, SIM-kort og 1 TB lagring. Med Smart Keyboard og Apple Pencil.

Den koster omtrent det samme som den rimeligste MacBook Pro-utgaven med 13-tommers skjerm, men da får man bare 128 GB lagring, og naturligvis ikke 4G. Med mindre man bruker mobilen som 4G-modem.

Selv om man velger en 12,9-tommers iPad Pro med alt tilbehør, er iPad-en i høyeste grad konkurransedyktig.

Adobe Photoshop for iPad

Pris etter abonnementsplan

adobe.com

Endelig kan man bruke Photoshop på nettbrett, men den passer ikke for alle.

Spørsmålet var ikke om, men når Adobe skulle lage en app-versjon av Photoshop. Nå, ett år etter at de avslørte at de jobbet med appen, er den endelig her. Det er det all grunn til å applaudere. For det er blitt en riktig kraftplugg av en fotoapp. Den aller første versjonen er ikke like avansert som desktop-versjonen, men Adobe sier at de jobber med å gjøre kommende versjoner langt kraftigere.

De grunnleggende funksjonene som retusjering, fargejustering, masking og beskjæring er til stede. Det samme er støtte for lagmasker, markering, kopier og lim inn, slå sammen og selvsagt Apple Pencil.

Grensesnittet på iPad-versjonen nesten en kopi av desktop-versjonen, men er foreløpig litt begrenset til de mest grunnleggende funksjonene. Appen støtter Photoshop PSD-filer. Som vil være tilgjengelig på alle plattformer med Photoshop installert, så lenge man lagrer dem i nettskyen.

Verktøylinjen er plassert på samme plass her, oppgaver til høyre mens verktøyfeltet øverst enn så lenge er begrenset til hjem-ikonet og angre/utfør, send, hjelp og visning av filnavn. Det finnes bare én hurtigtast – snarere en hjelpetast – formet som et sirkelrundt pekefelt, men Adobe sier at det kommer støtte for flere hurtigtaster.

Likevel kan fotografer komme svært langt med å redigere bilder on location, med Photoshop-appen, og man kan alltids fortsette redigeringen på en PC eller Mac, eller dele bildefilene med Photoshop-assistentene på jobbe.

Dessverre vil noen si, er appen utelukkende tilgjengelig hvis man abonnerer på en programpakke fra Adobe, ikke som en enkeltstående app.

Fotoapper på iPad 1
Photoshop finnes endelig for iPad, men den føles litt uferdig. Foto: Lasse Svendsen

Adobe Photoshop Lightroom CC

Pris etter abonnementsplan

adobe.com

Adobe Lightroom er en rendyrket fotoapp, og et ypperlig valg for de fleste fotografer.

Akkurat som Photoshop-appen, er ikke Lightroom-appen eksakt like avansert som skriverbordversjonen. Men siden appen har vært tilgjengelig lengre, er den meget gjennomført og mer lik skrivebordversjonen. Den støtter også Adobes skylagring – fra 20 GB – slik at man får tilgang til bildene uansett plattform.

Appen har gjenkjennbare verktøy som Lightroom-brukere ikke trenger noe tilvenning for å bruke, og nybegynnere vil sette pris på de interaktive hjelpemenyene. Lightroom-appen er også tilgjengelig for iPhone, og nettbrett med Android, men vi har bare brukt iOS-appen.

iPhone-appen fungerer nesten som nettbrett-versjonen, men har sin naturlige begrensning i et begrenset arbeidsområde. Det slipper man på en iPad Pro, som kjører Lightroom sømløst og raskt.

Redigering, lagring og eksportering sitter fort i fingertuppene, og det er enklere å organisere bildene i Lightroom, enn i Photoshop. Man kan sortere og søke på valgfritt kriterie, og velge automatisk tagging som bruker avansert gjenkjenning av bildene for å tagge nøkkelord.

Lightroom-appen vil utvilsomt være å foretrekke for de som bruker Lightroom på PC eller Mac allerede, og appen har også fordelen av å være tilgjengelig også for iPhone og Android. Det gjør valget av Lightroom til en no brainer for mange fotografer. Men den er ikke uten konkurranse utenfra.

Og de to mest interessante blant konkurrerende fotoapper krever heller ikke noe abonnement for å kunne brukes.

Fotoapper på iPad 2
Adobe Lightroom er kanskje den mest gjennomførte fotoappen. Foto: Lasse Svendsen

Pixelmator Photo* og Affinity Photo**

*5 USD

**10 USD

pixelmator.com

affinity.serif.com

Det er mulig å få en fullverdig fotoapp til lav pris, uten at begrensningene blir for mange.

Den lekre Pixelmator-appen har lenge vært en av våre favoritter. Den er billig, men langt kraftigere enn man skulle tro, og finnes også i en avansert versjon for Mac. Grensesnittet er uvanlig ryddig oversiktlig, og man trenger ikke være proffotograf for å komme i gang med, og lære seg å redigere som en proff. Dessuten støtter den skylagring og deling til skrivebordversjonen.

Fotoapper på iPad 3
Pixelmator Photo er en glimrende fotoapp til en latterlig lav pris. Foto: Lasse Svendsen

Appen har en skalerbar arbeidsflate, den støtter i likhet med Adobe-appene, råfiler fra de fleste kameraer, og har en svært intuitiv retusjeringsfunksjon, og mange meget gjennomførte ferdiglagede filtre som enkelt kan legges på bildene. Det finnes avanserte og meget nøyaktige justeringsmuligheter for de som vil jobbe litt med etterbehandling, men også en rekke automatiske forhåndsinnstilte bildejusteringer.

Fotoappen fra Affinity Photo støtter faktisk Photoshop PSD-filer (men ikke NEF), men grensnittet er veldig annerledes. Det ligner ingen av de andre appene, og virker å være laget for å være så intuitiv som mulig. Etter å ha lekt en stund med Affinity-appen, virker den som et godt alternativ til Lightroom og Photoshop, og den er faktisk enda mer avansert enn sistnevnte.

Affinity Photo, har i i likhet med Pixelmator Photo, mange ferdiglagede innstillinger som man kan bruke, og ingen av dem krever noe abonnement for å brukes. Affinity støtter også iCloud-lagring, og finnes også for Mac og PC.

Fotoapper på iPad 4
Affinity Photo støtter Photoshop PSD-filer. Foto: Lasse Svendsen

Begge appene er avanserte nok til å utfordre Adobes posisjon på fotoredigering, og den sympatiske prisen gjør dem ekstra aktuelle som alternativer til Adobe-appene. For nybegynnere og viderekomne fotografer, kan Affinity Photo eller Pixelmator Photo, være et mye bedre valg.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dette trenger du til ditt Fujifilm X100VI

Verdens 20 viktigste kameraer

Nikons mest ikoniske kamera