TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Filmelskernes favoritt

Sony er tilbake i svart, og den splitter nye Bravia 7 viser seg å være en av de beste utfordrerne i premium-klassen.

Av / 05.07.24 - 08:00
Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Lyd & Bilde mener

  • Sony-skjermen leverer et meget livaktig og presist bilde med glimrende kontrast og lysstyrke.
  • Bare to av de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120 Hz videosignaler.

Sony satser tungt på LCD-TV i år: Den japanske produsenten har introdusert to nye modellserier viet til den avanserte Mini-LED-teknikken, som de selv kaller XR Backlight Master Drive. Denne har tidligere vært forbeholdt Sonys high-end modeller, men nå siver den altså ned i premium-klassen med Bravia 7. Den ferske modellen havner rett under X95L og Bravia 9 i hierarkiet, men har til gjengjeld fått en hyggeligere pris enn de to high-end modellene.

Sony Bravia 7

Designmessig er Bravia 7 umiskjennelig Sony, med elegante linjer og en mørk svart utførelse. Skjermen har imidlertid fått en slankere utførelse, og de smale, avrundede føttene sørger for å gi skjermen et litt mykere og mer moderne preg. Føttene kan monteres bredt eller smalt, høyt eller lavt  – avhengig av om du vil ha plass til en lydplanke under skjermen.

Sony Bravia 7 (K-75XR70) 1
Bravia 7 leveres i 65″, 75″ og 85″. (Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

Sony Bravia 7 er en Google TV, med alt det innebærer av velkjente apper og finesser. Samtidig har Sony implementert sitt eget menysystem på toppen av de hele, noe som gir rask tilgang til relevante funksjoner og TV-innstillinger.

Vi skal heller ikke glemme strømmetjenesten Sony Pictures Core, som gir tilgang til eksklusivt innhold fra Sony-katalogen.

Entusiaster vil sette pris på at man kan hente opp bilde- og lydinnstillingene med et trykk på fjernkontrollen, uten å måtte gå via hovedmenyen. Vi liker også at de lar oss skru av den lysreduserende «øko» modusen allerede ved første gangs oppstart.

Annonse

Formatstøtten er bred, med støtte for Dolby Vision HDR helt opp til 120 Hz, IMAX Enhanced, pluss Dolby Atmos og DTS:X på lydsiden. Bravia 7 har også en egen spillmeny, hvor du får rask tilgang til relevante innstillinger. Her kan du blant annet regulere svartnivået, og sette inn «trådkors» som hjelper deg å sikte bedre.

På tilkoblings-fronten må Bravia 7 (fortsatt) nøye seg med at bare to av fire HDMI-innganger er 4K/120 Hz kompatible. Dette er dermed likt som på 2023-modellene, og skyldes den valgte chipset-løsningen fra Mediatek. Vi må derfor trolig vente til 2025-generasjonen før dette blir en realitet på noen av Sonys TV-modeller.

Sony Bravia 7 (K-75XR70) 2

Bildekvalitet

Sony har en tradisjon for å være ekstra grundige med bildebehandlingen sin, derfor var vi naturligvis spente på hva nykommeren Bravia 7 kunne varte opp med, nå som den har fått MiniLED, flere dimmingsoner og ny videoprosessor.

Vi ble definitivt ikke skuffet: Sony-skjermen viste seg umiddelbart å ha meget kontrastrike bilder, i tillegg til meget presis bildebehandling.

Testscenene fra Netflix i Dolby Vision HDR-format (blant andre Top Gun: Maverick) gjengis med presise, naturlige farger og en jevn, nøytral gråskala. Her snakker vi «fingerspisskontroll» over bildekvaliteten!

Vi noterte også at Sony-skjermen hadde vesentlig mer lys- og kontrastinformasjon enn Samsung QN85D i enkelte scener. Det kan skyldes at Samsung ikke støtter Dolby Vision, og bare statisk HDR10. Men ikke bare det

Bravia 7 har også knallsterk lysstyrke, både visuelt sett og målemessig. I vårt testrom ga Sony-skjermen et merkbart lysere bilde enn både Samsung, og lysstyrken ble målt til tett oppunder 2000 nits (10 % vindu), hvilket er utmerket.

Oppskaleringen fungerer meget bra, og Sonys videoprosessering greier å få selv eldre og mer lavoppløste produksjoner til å se forbløffende bra ut, på den store skjermen.

Bravia 7 håndterer også bevegelser meget bra; sendingene fra fotball-EM gjengis med stor presisjon, selv om vi noterte at Samsung QN85D hadde enda glattere bevegelser, bedre «ballhåndtering», og enda mer effektiv støyreduksjon.

Bravia 7 har også glimrende lyskontroll – den lokale dimmingen er vesentlig bedre enn forgjengeren X90L, og nå fullt på høyde med konkurrentene. Her er vesentlig mindre «blooming» rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. Svartnivået er glimrende, og det samme må sies om detaljnivået i mørke scener. Resultatet er et topp bilde til film-titting!

Sony Bravia 7 (K-75XR70) 3

Lydkvalitet

Sony-skjermen er utstyrt med totalt 4 høyttalere (to diskanthøyttalere og to fulltone/basshøyttalere). Lyden er klar og tydelig, med distinkt gjengivelse av tale, men ikke spesielt fyldig. Nedover i bassområdet kan man savne litt mer tyngde og trykk siden det ikke er noen dedikerte basselementer.

Vi antar derfor at de fleste vil foretrekke å benytte Bravia 7 med en separat lydplanke eller lydsystem. I det tilfellet kan det være smart å velge en av Sonys egne lydplanker, som har ekstra god «synk» og lydkontroll opp mot TV-skjermen.

Konklusjon

Den nye Bravia 7 må stå opp imot harde konkurrenter i premiumklassen, men Sony-skjermen viser seg å ha svært god ytelse der det gjelder. Bildekvaliteten er svært imponerende, og spesielt filmentusiastene vil sette pris på den nøyaktige kontrasten og fargegjengivelsen. Men Bravia 7 kliner også til med en imponerende lysstyrke for sin klasse.

Alt i alt må vi si oss svært imponerte over bildekvaliteten fra Bravia 7, som totalt sett er den klart beste i testen. Med en ytelse som dette, er vi spente på hva storebroren Bravia 9 kan varte opp med av ytterligere forbedringer!

Karakter
Sony Bravia 7 (K-75XR70)
Premium

Også i denne testen:

TCL C855 (75C855)

God allrounder med heftig kontrast

TCL er kjent for sine potente MiniLED-skjermer, og årets nykommer C855 har fått enda flere dimming-soner – det merkes på kontrasten.

Rikelig med kontrast og lysstyrke gjør TCL-skjermen glimrende til både sport og filmtitting.
Bevegelsene er ikke like glatte og flimmerfrie som Samsung og Sony, og innsynsvinkelen kunne vært bedre.
Les hele testen

Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Best med ball

Denne Samsung-modellen leverer riktig flott bildekvalitet, og er smartere og raskere enn de fleste. I tillegg er den gnistrende god til sport og spill!

Samsung QN85D leverer lekker og kontrastrik bildekvalitet, et smart brukergrensesnitt og glimrende tilkoblingsmuligheter – alt i en slank innpakning.
Savner støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Lyd & Bilde