TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test

Årets dingser

Gadget-kategorien er som alltid et brokete felt som går i alle retninger. Vi forsøker her å gi en oversikt over de viktigste trendene akkurat nå.

Av / 29.10.18 - 08:42
Årets dingser

Gaming

Konsoll-markedet har rykket nærmere 4K med Microsofts oppgraderte versjon av Xbox One og Xbox One X, som kom i slutten av 2017. Den sorte kraftkaren kaster noen imponerende flotte bilder opp på storskjermen, og river deg rundt i de villeste action-sekvensene. Neste generasjon har imidlertid allerede begynt å banke på døren, og vi forventer å se høyere framerates og enda mer finesser på skjermene i de nærmeste årene. I samme gate finner vi datamaskinene, som i dag primært dekkes av laptops. Både Nvidia og ATI er klare med nye generasjoner av grafikkchip-ene, og nerdene kan igjen skru innstillingene i yndlingsspillet på fullt. De bærbare versjonene av kortene kan naturligvis også brukes til spill, men det øker prisen betraktelig, på samme måte som bærbare spillmaskiner oftest er noe større, tyngre og støyende skramlekasser.

Smarte hjem

Det smarte hjemmet er fortsatt noe av det hotteste, og flere og flere produsenter kommer på banen med intelligente dingser. Det er her naturlig å spørre seg selv om det er grenser for hva som skal styres med en app, eller om vi ennå ikke har nådd taket? Uansett ser fremtiden lys ut. Stemmestyring begynner å bli mer utbredt, og Alexa og Google Assistant er endelig på vei til våre breddegrader.

Smartklokker

Selv om smartklokkene fortsatt lider av mange av de samme problemene som de gjorde da de først kom på markedet, jobber produsentene ufortrødent videre. Apple er fortsatt favoritten, men Samsung, Huawei og andre puster dem i nakken. Selv om batteritiden fortsatt er et problem, blir skjermene større og skarpere. Der smartklokkene virkelig har sin styrke, er evnen til å følge og registrere vår helsemessige tilstand. Beveger vi oss nok, og hvordan har pulsen det? Suppler med en smart vekt og få en utførlig dagbok over vekt og fettfordeling.

Mobiltelefoner

Vi må naturligvis ikke glemme den viktigste gadgeten av alle – mobiltelefonen. Tendensen i år er den samme som sist år. Større skjermer, raskere prosessorer og bedre kameraer. Skal vi være helt ærlige, er det langt mellom innovasjonene, og modellene begynner å ligne hverandre. Skjermen skal helt ut til kanten, hjem-knappen forsvinner fra fronten og erstattes av kamera-opplåsing. Huawei trakk imidlertid det lengste strået med introduksjonen av sin P20 Pro. I alt tre linser var det blitt plass til på baksiden – med fremragende bilder som resultat.

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets dingser

Årets beste datamaskiner

Huawei MateBook X Pro

Skamløs, men god kopi

Designen er stålet fra Apple, men Matebook X Pro er fortsatt en fantastisk lekker maskin.

Matebook X Pro ligner sin forgjenger, men har imidlertid noen få og meget viktige forskjeller. Utover de obligatoriske oppgraderingene av innmaten, kan det nevnes at høyttalerne er flyttet fra toppen av tastaturet og ut til sidene, webkameraet er flyttet ned i en knapp på tastaturet, touchpaden er blitt større, og det har blitt plass til en USB-A-port.

Skjermen har et litt artig format for en laptop. I stedet for 16:9 som Apple benytter, opererer Huawei fortsatt med 3:2-formatet. Det gjør skjermen en anelse høyere og mer velegnet til kontoroppgaver, mens film og serier får tykke sorte områder i topp og bunn. I tillegg har Huawei gjort den berøringsfølsom. Tastaturet på Matebook X Pro er meget godt, og tastene har gir motstand og har et behagelig klikk.
[notdevice]

[/notdevice]

Av de nye endringene og tilleggene til Pro-utgaven, er den nye plasseringen av webkameraet. Dessverre betyr den nye plasseringen i øverste rekke av tastene også at den vinkelen kameraet nå opererer fra, fungerer alt annet enn optimalt til det de fleste av oss bruker et innebygget kamera til – Skype-møter. Det er de færreste som ser bra ut fra denne vinkelen, og til forretningsmøter og lignende er det helt ubrukelig.

Matebook X Pro har en ganske god ytelse over hele linjen, og gir rikelig mye maskin for pengene, uansett hvilken konfigurasjon du velger. I tillegg er prisene særdeles spiselige. Maskinen er blitt en anelse større og tyngre enn forgjengeren, men er fortsatt meget reisevennlig. Huawei opplyser at batteriet kan holde på strømmen i vel 12 timer. Vår erfaring ligger tettere på de syv til åtte timene som er ganske gjennomsnittlig, og naturligvis avhengig av bruksmønsteret.

Konklusjon

Hvis du er på utkikk etter et godt alternativ til Apples Macbook Pro i Windows-klær, er Huawei Matebook X Pro nok noe det beste alternativet akkurat nå. Designen er stjålet fra Apple, men når det er gjort på denne måten, kan vi godt tilgi det. Du får en reisevennlig tynn og lekker maskin i aluminium med et fremragende tastatur og en flott stor skjerm, og masser av innebygget lagringsplass, og en rask CPU til å drive det hele. MH

Asus Zephyrus GX501V

Kraft uten kompromiss

På grunn av oppbygningen blir gaming-laptoper oftest svært store. Asus ROG Zephyrus (med etternavnet GX501V) er derfor litt av et uvanlig syn. Med en tykkelse under 2 cm og 15’’ skjermformat faller den innenfor ultrabook-formatet. Og vekten på drøye to kilo betyr at den er lett å ha med i vesken. Også til daglig pendling til og fra jobben eller studier.[notdevice]

[/notdevice]

Da dette dreier seg om en gamingmaskin, er kabinettet selvfølgelig kullsort. Men Zephyrus-en er likevel litt mer sivilisert å se på, enn de fleste av konkurrentene, som skiller seg designmessig ut med skarpe kanter og signalrøde besetninger. Med rene linjer og børstet metallfinish er den diskré nok til å bli med på møter.

En finesse er at bunnplaten vippes noen millimeter ut fra kabinettet når man åpner lokket – og dermed skaper fritt luftinntak til kabinettet. For å sikre at ingen overser denne smarte detaljen, stråler rødt lys ut gjennom luftespalten.

Asus ROG Zephyrus er oppkalt etter vestavindens gud i den greske mytologien. Vestavinden er den mildeste av de fire, og det holder stikk. Noen gaming-laptoper har så støyende vifter, at støydempende hodetelefoner er en nødvendighet. Men ikke her. Selv når det går som hardest for seg, er viftestøyen bare en dempet susing. Det er imponerende fra en så kompakt maskin!

Asus ROG Zephyrus er en gamingmaskin som i kraft av sin størrelse og vekt faktisk også kan brukes som hverdags-PC. Den er ikke bare den mest kompakte spillebærebare vi har testet. Men også den hvor det er inngått færrest kompromisser for å bringe vekten og størrelsen ned. Selv om den ikke er større enn en vanlig PC, er den blant de kraftigste maskinene vi noensinne har testet. Legg til en ultraelegant og tillitvekkende design, og vi har en maskin som fortjener toppkarakter. Prisen gjør den til en eksklusiv fornøyelse, men den er verdt pengene. Både for tungvektsspillere på farten og for andre som har bruk for seriøse muskler, uansett hvor de står og går.

Årets beste gadgets - gamingtilbehør

Razer Lancehead Tournament Edition

Rallymodell med veigrep

Razer var i 1998 de første til å lage spesielle gaming-mus, og er i dag et av de mest kjente navnene innenfor utstyr til e-sport. Selskapet lager fortsatt mus, men også tastaturer, hodetelefoner og komplette datamaskiner.[notdevice]

[/notdevice]

Razer Lancehead Tournament Edition er, som navnet antyder, en konkurranseutgave av Razer Lancehead-musen. Den skiller seg fra hjemmeutgaven ved å ha kabel (Razer Lancehead er trådløs), og ved at sensoren er optisk fremfor laserbasert.

Selv om laser lyder smart, er optiske sensorer raskere og mer presise, og Razer Lancehead Tournament Edition har angivelig verdens raskeste og mest nøyaktige sensor som klarer 450” i sekundet. Det tilsvarer 40 km/t og lyder voldsomt, men den ekstreme følsomheten gjør faktisk en forskjell, som kan resultere i større treffsikkerhet i 3D-spill. Også i hendene på en amatør som prøver å slippe levende fra kampen!

Razers styreprogramvare heter Synapse. Når man først har kommet over den unødvendig tullete registreringen (hvorfor må man registrere seg for å bruke en musedriver?), er den et fremragende og allsidig verktøy, som både gir adgang til avanserte lyseffekter og programmering av knapper og makroer. Det tar overraskende lang tid å lagre endringer, noe som nok skyldes at innstillingene lagres i musens eget minne.

Razer Lancehead Tournament Edition er bygget til gaming på konkurranseplan. Og med sin umenneskelig presise styring er den et perfekt verktøy for profesjonelle spillere. Også mindre garvede e-atleter kan imidlertid får glede av den ekstra hurtigheten, og ikke minst den fremragende programvaren som lar deg programmere tricks og snarveier finmotorikken ikke strekker til. Den er litt dyrere enn de billigste modellene, men sammenlignet med annet gaming-utstyr er mus så billige at det ikke lønner seg å spare.

LG 27GK750F-B

Alt på en gang

Når man befinner seg i økonomiklassen, må det inngås noen kompromisser. Og de øvrige skjermene i denne testen har enten tilbudt 240 Hz oppdateringshastighet eller 27” skjermstørrelse. LG 27GK750F-B er unntaket fra regelen, da den har begge deler! At det er noen begrensninger på andre områder, vil vise seg.

Skjermen har et kult, men ikke overkult gamer-look. Stativet og den trekantede foten er sort med røde stafferinger. Selve det 27” store panelet kunne til gjengjeld ha sittet på enhver annen skjerm uten å vekke oppsikt.[notdevice]

[/notdevice]

En fingerjoystick under skjermkanten tar seg av all navigering. Man slipper å fomle etter flere knapper, men det er litt kronglete å bla rundt i de mange undermenyene. Skjermen har innstillinger til forskjellige spilltyper, samt en innstilling kalt ”Reader”.

Ingen av innstillingene er imidlertid i stand til å skjule at den høye hastigheten har stjålet noe fra bildekvaliteten. Glidende fargeoverganger virker pikselerte. Det blir ekstra synlig, da skjermen har en forholdsvis lys gjengivelse, noe som imidlertid kan endres i menyen.

Skjermen kan snus (eller pivoteres på fagspråket) til høykantsformat. Det betyr at man kan arbeide med en loddrett helside på fullskjerm. Skjermen er imidlertid ikke skapt til grafisk arbeide, men til lynraske spill. Her faller brikkene plutselig på plass, og man innser at det som på en alminnelig skjerm ville vært en svakhet, for eksempel litt for lyse bilder, tvert imot gir deg et forsprang når du skal oppdage snikende motstandere.

Hvis du har plass til å ha en 27” gamerskjerm på skrivebordet, og vil ha den høyest mulige hastigheten til 3D-spill, er LG27GK750F-B vanskelig å komme utenom. Den tilbyr som den eneste 27” skjermformat og 240 Hz oppdateringshastighet på samme tid. Skjermen utfører jobben sin til fulle, og er til og med ganske pen, og prisen er særdeles konkurransedyktig. Du må imidlertid være oppmerksom på at LG-skjermen på grunn av de tekniske valgene som er gjort, utelukkende er egnet til nettopp gaming.

Xbox One X

Verdens kraftigste spillkonsoll

Har en nyere 4K-TV med HDR, er du garantert den villeste spillgrafikken på en konsoll til dags dato. Ikke dermed sagt at folk uten 4K-TV ikke kan være med og leke, men det er her maskinen for alvor kommer til sin rett. Xbox One X ligner til forveksling den tidligere One S, bortsett fra fargen. Den har samme inn- og utganger samt UHD Blu-ray-port. Du får dessuten samme klønete menysystem, som imidlertid avvikles bedre.[notdevice]

[/notdevice]

Den største forskjellen er inne i kassen. Her er flere RAM og en raskere prosessor. I motsetning til One S, som bare kunne avvikle spill i 1080p, kan Xbox One X også spille i 4K, som Sony har kunnet i et knapt år med sin PS4 Pro. Spill som støtter dette, går under betegnelsen ”Xbox One X Enchanced”.

Maskinens ekstra krefter aktiveres via programvareoppdateringer. De blir frigitt fortløpende, og fyller godt opp på den interne harddisken på 1 TB. Oppdateringene låser primært opp for skarpere teksturer, høyere oppløsninger samt en høyere frame rate. Ikke alle spill kan gi alt på en gang, så i noen tilfeller må du velge om du vil ha høy oppløsning eller flere bilder per sekund. Uansett hva du velger, gir det en flottere og en mer glidende presentasjon enn på de gamle maskinene.

Dessverre lider Microsoft under det samme problemet som Sony. Fordi det er snakk om en videreutvikling av en gammel maskin, må alle spill fortsatt kunne spilles på første og annen generasjon. Det holder Xbox One X litt tilbake, som ellers fint kan løpe fra de to forgjengerne.

Det kan egentlig sies ganske kort. Vil du ha den kraftigste spillkonsollen på markedet akkurat nå, og har du ikke en Xbox One fra før, skal du naturligvis kjøpe en Xbox One X. Dette uansett om du har en 4K-TV fra før eller ei. Maskinen puster tiltrengt liv inn i de gamle spillene dine, og gir deg en større og mer flytende opplevelse. Prisen er ganske visst høy, og vi må ennå vente og se om den i det lange løp blir verdt pengene. Akkurat nå er det imidlertid ingen tvil. Xbox One X er en sikker hit med få forbehold.

ÅRETS BESTE MOBIL & NETTBRETT

Asus ZenFone 5Z ZS620KL

Litt mer av det gode

Kunstig intelligens (AI) er et av årets moteord på mobiltelefoner. For mens man ikke kan hente noe ved å fylle på enda flere megapiksler på kameraet, er det fortsatt plass til forbedringer i valg av motiv og innstillinger. Asus har også hoppet på AI-vognen, og Zenfone 5Z skulle være i stand til å vurdere motivet foran linsen og tilpasse seg deretter. Blant de 16 ”scenene” som AI-en kjenner, er mennesker, mat, hunder, katter og solnedganger. Noe som burde dekke hovedparten av de snapshots vi selv går og innbiller oss er originale.[notdevice]

[/notdevice]

Med ”Learn”-funksjonen forbedrer mobilen løpende behandlingen av bilder slik at den passer til dine yndlingsmotiver. AI-motoren brukes også til ansiktsgjenkjenning, noe som automatisk låser opp telefonen, og til å styre lademønsteret slik at mobilen lades langsomt og skånsomt når det skjer om natten, men raskt når tiden er knapp.

Asus Zenfone 5Z er en toppmodell med andre og mer jordnære ambisjoner enn forgjengeren. Der ingeniørene bak Zenfone 4 Pro sannsynligvis er blitt bedt om å lage den best mulige kameramobilen – koste hva det koste ville – har oppgaven her nok vært å bygge en tunet utgave av Zenfone 5 med masser av krefter, men til en konkurransedyktig pris.

Den oppgaven er vellykket. Zenfone 5Z er blant de raskeste Android-mobiler på markedet akkurat nå, men koster langt mindre enn de store konkurrentenes modeller. Skal jeg peke på direkte konkurrenter, er det OnePlus 6 og HTC U12+, som begge er dyrere uten å være raskere.

Asus er blant de sist ankomne til mobilfesten, så man kan frykte at alle de gode plassene for lengst er tatt. Derfor må det noe ekstra til for å komme i betraktning. Med Zenfone 5Z burde muligheten være god. Prismessig ligger den i det øvre sjiktet av mellomklassen, mens ytelsen hører hjemme i toppklassen, og arsenalet av kameraer er også fint. Med Asus Zenfone 5Z har Asus tatt det som var fint i den billigere Zenfone 5 og gitt det litt ekstra – men stort sett uten å heve prisen.

Apple iPhone XS

iPhone på steroider

iPhone XS Max er til forveksling lik iPhone X, med tanke på at det er en S-generasjon. Finishen er som vanlig enestående, og man kan virkelig kjenne kvaliteten. Den er blitt mer robust, og IP68-sertifisert, noe som innebærer at den er støvtett og tåler dypere vann. I dette tilfellet 2 meter i 30 minutter.[notdevice]

[/notdevice]

Med Apples fintrimmede OLED-panel, fargematching og hvitbalanse som justeres etter omgivelsene, er bildekvaliteten strålende. Med denne skjermstørrelsen og støtte for både HDR10 og Dolby Vision, er det en fornøyelse å se på film på iPhone XS Max.

Under panseret har kameraet faktisk fått en større bildesensor med bedre separasjon mellom bildepunktene. Den er også raskere, noe som gjør at den raskere kan brenne av flere eksponeringer. Bildeprosessoren og den superraske Neural Engine kan deretter utføre sin magi og interpolere dem for å få til imponerende effekter. Nå fungerer det som tiltenkt og gir imponerende resultater. Med XS Max får vi mindre støy, bedre skarphet og mer naturlige farger enn med både iPhone 8 Plus og iPhone X.

Siden introduksjonen av FaceID har vi blitt så vant til den at andre mobilers løsninger føles tungvinte. Og nå er den enda raskere og mer presis. Den nye A12 Bionic-prosessoren er ikke uventet 15 prosent raskere enn tidligere generasjon, og sies å ha 50 prosent raskere grafikk. Setter man det i sammenheng er det likevel 30 prosent raskere enn Samsung Galaxy S9.

Som vanlig med en S-generasjon er det en raffinert versjon av fjorårets nyskapende iPhone X. Kameraet tar bedre bilder enn noensinne og er nå i klasse med de beste. Skjermen er blant de aller beste. Finesser som FaceID og kameraeffektene er nå raskere og mer eksakte. Dessuten er den så rask at den springer i sirkler rundt det meste der ute. Faktisk er det vanskelig å finne noen feil på iPhone XS. Bortsett fra prisen. Men skal vi forsøke å finne en mellomting mellom XR som føles som et kompromiss, og iPhone XS Mac, som er fantastisk dyr, vil det være den vanlige XS-modellen som får vår anbefaling. JE

Huawei P20 Pro

Kamerakongen!

P20 Pro fått et hakk i toppen av skjermen, som blant annet huser selfiekameraet. Fingeravtrykkleseren sitter i bunnen av skjermen. Den er imidlertid stort sett unødvendig, da Huawei som Apple og Samsung har innført ansiktsgjenkjennelse, og den er lynrask. Innvendig sitter samme prosessor, Kirin 970, som vi fant på Mate 10 Pro. Den er rask, men halter litt etter de øvrige toppmodellene i våre Benchmarktester. [notdevice]

[/notdevice]

Det betyr imidlertid ikke det store, og mobilen behersker fint alt hva man mater den med. Det er masser av RAM for å styre apper, og den innebygde AI sørger for å optimere ytelsen og strømforbruket. Det innebygde batteriet er på hele 4000 mAh noe som gir opp til to dagers bruk.

Den kan se i mørket

P20 Pro tar med sine tre linser de beste bildene vi til nå har sett fra en smartmobil. Så enkelt kan det sies. De er skarpe, detaljerte og fargerike. Spesielt telefonens evne til å fange lys er imponerende. Det er helt vanvittig hvor gode bilder P20 Pro tar når mørket senker seg. Man undres spesielt over hvordan det kan fange nyanser som man ikke selv er i stand til å se med det blotte øye. Dette takket være den nye night-mode, hvor du må holde kameraet i ro i fire sekunder mens det suger det sparsomme lyset til seg. Resultatene taler for seg selv, og innstillingen kan med fordel også brukes selv om det ikke er mørkt, for å fange ekstra detaljer. Du får 3x optisk zoom, 5x hybridzoom og opptil 10x digital zoom. Du kommer derfor helt tett på ting som er langt vekk. Vi er dypt imponert!

Konklusjon

Huawei P20 Pro har med sin trippel-optikk inntil videre fått til noe helt unikt, og er kort og godt den beste kameramobilen på markedet! De tre linsene lar deg komme helt tett på motivene med opptil 10x zoom, og fanger så mye lys at du også kan ta bilder om kvelden og natten. At telefonen samtidig er pen, har en god skjerm, et fremragende batteri og en rimelig pris, gjør den bare enda mer attraktiv. De få kritikkpunktene drukner i ros, og vi sender P20 Pro våre varmeste anbefalinger. MH

Lyd & Bilde