TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste TV-er 2023-2024

TV-ene blir stadig større, skarpere og mer prisgunstige. Her finner du de aller beste vi har testet i år!

Av / 30.10.23 - 11:59
Årets beste TV-er 2023-2024

Når det kommer til ordentlig hjemmeunderholdning, er TV fortsatt det beste mediet etter vår mening. Når filmen eller favorittserien skal nytes fullt ut, eller du vil dele spillet eller sportsbegivenheten med venner og familie, er det ingenting som kan konkurrere med en god TV-skjerm slik vi ser det. Og med skjermstørrelser opp mot 100 tommer, kan bildeopplevelsen minne om en ekte kino!

Moderne videokilder, strømmetjenester og spill har fått en fantastisk bildekvalitet. Med skinnende kontrast, blendende lysstyrke, skarpe detaljer og sømløse fargenyanser, blir opplevelsen mer naturtro enn noen gang før. Men du trenger en kompatibel TV for å dra nytte av den, og det kan være et godt argument for å bytte ut den gamle TV-en med en ny.

Størrelsen teller!

Før du pensjonerer den gamle tittekassa og drar et nytt glis inn i stua, er det en del ting du bør tenke igjennom. Blant annet er det vanlig å gå opp minst en skjermstørrelse –  men du behøver ikke stoppe der.

55- og 65-tommerne er fortsatt de mest populære skjermstørrelsene, men også større modeller på 75”-100” har blitt mer attraktive prismessig sett. Skjermstørrelsen kan faktisk ha en uventet stor betydning for bildeopplevelsen, derfor anbefaler vi alltid å velge den optimale størrelsen ut fra sitteavstanden.

OLED, QLED eller LCD?

Når du velger TV, må du også ta stilling til hvilken type panelteknologi du ønsker. OLED-teknologien har blitt veldig populær takket være sin høye bildekvalitet og kontrast. Nå finnes det dessuten enda flere varianter å velge mellom.

Men LCD-teknologien holder fortsatt koken den også, og har fått en ekstra vitamin-boost i form av QLED (kvanteprikker) og moderne MiniLED-baklys. LCD har også en vesentlig gunstigere pris-per-tomme enn de forholdsvis kostbare OLED-skjermene.

Brukervennlighet er alfa og omega

Selv om lyd- og bildekvalitet og lydgjengivelse er aller viktigst, skal vi ikke glemme at også menysystem og fjernkontroll spiller en viktig rolle for brukeropplevelsen.

Dagens TV-skjermer har en rekke kilder (TV-bokser, strømmetjenester) å forholde seg til, derfor er det essensielt med et effektivt brukergrensesnitt. Det hjelper jo lite med formidabelt bilde og lyd, hvis du hiver fjernkontrollen i veggen av ren frustrasjon …

Mange TV-produsenter benytter nå Google TV som sin plattform, mens andre har valgt egne, skreddersydde brukergrensesnitt, slik som Samsungs Tizen eller LGs WebOS. Det kan være betydelige forskjeller i brukervennlighet, tilgjengelige apper, eller hvor godt TV-en snakker med andre enheter i det smarte hjem. Sjekk derfor at TV-en støtter de tjenestene du ønsker å bruke!

Prisene som er oppgitt er veiledende.. Vi anbefaler alltid å bruke prissøk på nett for til å finne oppdaterte priser på anbefalte TV-er.

5 gode TV-tips

1. Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være. En typisk feil mange gjør (og senere angrer på) er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med 4K eller 8K-oppløsning kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her: Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Vil du vite nøyaktig hvor stor TV-skjermen bør være? Sjekk ut vår grundige guide til skjermstørrelser i saken under!

https://www.lydogbilde.no/guide/slik-velger-du-riktig-tv-storrelse/

2. Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, gaming eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

3. Tenk på plassering og lysforhold

Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys, bør du velge en lyssterk TV med en matt skjermoverflate eller antirefleks-filter. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende speilbilder.

Store TV-er har ofte også en bred sokkel eller føtter for å sikre at den står stabilt. Sjekk derfor at du får plass på din TV-reol. Noen TV-er har også roterbar sokkel, slik at skjermen enkelt kan vinkles i ønsket retning.

PSST! Vurderer du å henge TV-en på veggen? Les mer i guiden vår under.

https://www.lydogbilde.no/guide/slik-henger-du-tv-en-pa-veggen-2/

4. Ikke glem lydkvaliteten

Flate skjermer har blitt synonymt med flat lyd, men det finnes noen lyspunkter der ute. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke. Pass på at både lydplanken og TV-en støtter HDMI 2.1 med eARC (Enhanced Audio Return Channel) for best mulig lydkvalitet.

5. Tilkoblingsmuligheter (HDMI)

Hvis du skal koble mye eksternt utstyr til TV-en, bør du sjekke at den har nok HDMI-innganger til din bruk. Fire HDMI-innganger er nå standard, men noen modeller har bare tre. Hvis du planlegger å bruke moderne spillkonsoller som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, må TV-en støtte HDMI 2.1 og 4K/120Hz for optimal spillopplevelse.

Husk også at en tilkoblet lydplanke via lydreturkanalen (ARC/eARC) opptar en av HDMI-inngangene

Nominerte til Årets beste TV-er

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste TV-er 2023-2024

Årets beste TV, basic

TCL QLED870

Briljant bildemaskin

TCL QLED870 tar innersving på konkurrentene med en imponerende skarphet og kontrast. Vi har knapt sett en bedre TV til prisen.

TCL har i løpet av noen få år etablert seg som en kjent leverandør av prisgunstige TV-er. Den kinesiske produsenten puster Samsung i nakken som en av de største på verdensbasis, og er kanskje spesielt kjent for sine svære LCD-skjermer. Modellen vi tester her, QLED870, selges også under modellnavnet C745 enkelte steder. Dette er arvtageren til QLED860 som vi testet med godt resultat i fjor, og kommer i skjermstørrelser fra 55 til 75 tommer.

På smart-siden er QLED870 utstyrt med brukergrensesnittet Google TV – et menysystem som vi etter hvert liker bedre og bedre. Her kan du finne de fleste appene verdt å nevne, og systemet lærer seg dine preferanser og gir personlige anbefalinger.

Bildekvalitet

TCL QLED870 bruker et «QLED» LCD-panel med direkte LED-baklys og lokal dimming. Dette er en oppskrift som TCL har hatt stor suksess med på tidligere generasjoner, men vi merker fort at 2023-modellen har fått et ekstra løft.

Med den nye Beckham-biografien fra Netflix tar vi et tilbakeblikk på David Beckhams eventyrlige fotballkarriere, og bildekvaliteten er riktig flott.

TCL-skjermen serverer det hele med imponerende kontrast og detaljer. Både realismen og dybdefølelsen ligger et hakk over konkurrentene. Fargene skinner, og de lyse detaljene gløder imot oss, uten at det føles overdrevet.

TCL virker også å ha fått bedre skikk på bevegelsene sine på denne modellen: QLED870 har såkalt Motion Clarity Pro interpolering som serverer glatte bilder med god skarphet. Vi kan følge panoreringer og hurtige manøver over både ishockey- og fotballbaner uten at bildet bryter opp.

Konklusjon

TCL imponerer med et meget lyssterkt og kontrastrikt bilde som klart overgår konkurrentene i denne testen. QLED870 har glimrende lysstyrke og fargegjengivelse, men klarer også å kombinere det med presis lokal dimming, som virkelig evner å få ut detaljene i ulike typer videomateriale. Resultatet er et bilde som virkelig «popper» på de beste produksjonene!

Kombinert med et flott Google brukergrensesnitt, seiler TCL QLED870 opp som den soleklart beste i klassen, og går av med en velfortjent test-seier. Et meget bra kjøp!

Årets beste TV, premium

Samsung S90C

Fenomenal fargegjengivelse

Samsung S90C er et godt eksempel på fordelene med «QD» OLED.

Samsung S90C er arvtageren til S95B – Samsungs første QD-OLED TV. Den imponerte mange i fjor med sin briljante fargegjengivelse. Årets modell har veldig mange likhetstrekk med forgjengeren.

Brukervennlighet og finesser

S90C bruker Tizen, Samsungs eget brukergrensesnitt, som byr på et raskt menysystem med et bredt utvalg av apper. Her finnes en mengde strømmetjenester man kan boltre seg i, inkludert Samsung TV+ som byr på en rekke gratis TV-kanaler.

S90C støtter HDMI 2.1 standarden med 48 Gbps båndbredde på alle de fire inngangene. Det betyr at du har rikelig med tilkoblingsmuligheter for både spillkonsoller og annet avansert tilbehør – inkludert en eARC (lydretur) til ekstern lydplanke.

Bildekvalitet

Når vi sammenligner Samsung S90C med LG OLED C3, er det helt klart flere likheter enn forskjeller. Samsungs QD-OLED skjerm har imidlertid et synlig fortrinn når det kommer til lysstyrke. Den generelle lysstyrken er litt høyere, og i tillegg har de lyseste HDR-effektene en tendens til å «poppe» litt mer. Dette bekreftes også av målingene vi gjorde.

Lysmålingene i hvitt forteller imidlertid bare halve historien. Samsung S90C klarer nemlig også å gjengi primærfargene rødt, grønt og blått med en imponerende intensitet, som klart overgår LG. De fremstår klare, rene og sterke over et bredt spekter av fargenyanser, og det gir et imponerende fargevolum.

Samtidig er fargene velbalanserte, uten overdreven metning. Dette er spesielt tydelig når vi ser fargerike serier som Formel 1: Drive to Survive, eller golf-dokumentaren Full Swing, for eksempel. For å si det på en annen måte: Ferrari-ene ser litt rødere ut, og gresset blir litt grønnere via Samsung-skjermen, uten at det føles overdrevet på noen måte – snarere mer ekte.

Konklusjon

Med årets nykommer S90C har Samsung meldt seg på i OLED-kappløpet for alvor, og produsert en verdig utfordrer til LGs populære C3-serie. Du tråkker ikke feil med noen av disse to – likevel er det ingen tvil om at Samsung greier å klemme ut det lille ekstra med sin særdeles voluminøse fargegjengivelse. Det er akkurat nok til at Samsung S90C klarer å kapre vinnertrofeet i premium-klassen.

Årets beste TV, high-end

Sony Bravia A95L

Skremmende naturtro bildekvalitet

Sony har finpusset og oppgradert flaggskipet fra i fjor, og viser med A95L at de er blant de flinkeste i klassen når det kommer til bildekvalitet.

Bravia A95L er Sonys flaggskip-TV for 2023, og kommer selvfølgelig proppfull av bildeforbedrende godsaker. Det avanserte QD-OLED panelet er av nyeste generasjon, og styres av Sonys Cognitive XR videoprosessor. På innsiden sitter høyttalersystemet Acoustic Surface+, mens Google TV lover en smidig brukervennlighet.

Sony-skjermen kan nå leveres i en etterlengtet 77″ skjermstørrelse, i tillegg til 55″ og 65″. Designmessig er A95L enkel, men behagelig å hvile øynene på. Skjermen har en slank utførelse med tynn ramme i børstet aluminium, og hvor bildet går nesten helt ut i kantene.

Bildekvalitet

A95L bruker nyeste generasjon QD-OLED panel fra Samsung Display, som har fått bedre kjøling og høyere vedvarende lysstyrke. Videoprosessoren er Sonys Cognitive Processor XR, som har mange triks for å forbedre bildebehandlingen.

Selv om konkurrentene leverer imponerende kontrast og skarpe detaljer, er Sony-skjermen virkelig overlegen når det kommer til farger. Nyanser av rødt, grønt og blått fremstår klarere, uten at det føles overdrevet. Det virker som Sony-skjermen maler med en litt bredere fargepalett enn de andre!

Alt fra hudtoner til grønt gress og blå himmel får en ekstra dose realisme, og dybdefølelsen blir hakket bedre. I tillegg er fargene tilnærmet upåvirket av innsynsvinkel. Vi kan sitte skrått ute på siden uten at de endrer karakter.

A95L har også ekstremt lavt støynivå, og en imponerende evne til å grave frem detaljer i mørke partier av bildet. Realismen er til å ta og føle på!

Lydkvalitet

Når det kommer til lyden, skiller Sonys Acoustic Surface Audio+ seg litt fra konkurrentenes synlige høyttalersystemer. A95L gjemmer høyttalerne på innsiden, i form av to «aktivatorer» som vibrerer OLED-panelet, pluss separate basshøyttalere.

Fordelen med Sonys prinsipp er at lyden oppleves å komme direkte ut av bildet, akkurat som på kino. Det gir veldig bra samsvar mellom lyden og handlingen på skjermen.

Konklusjon

Selv om konkurransen er knalltøff i dette segmentet, står A95L igjen som den totalt sett beste OLED-skjermen vi har testet i år. Sony-skjermen serverer en storslått bildeopplevelse med utsøkt, naturtro fargegjengivelse, kombinert med blendende lysstyrke og sterk kontrast. Seieren er med andre ord velfortjent!

Lyd & Bilde