Du kan glemme små mobil-, nettbrett eller laptop-skjermer: Når det kommer til hjemmeunderholdning, VIRKELIG underholdning med stor innlevelse, da er TV-en vanskelig å slå.
Vi lever i strømmetjenestenes storhetstid, og det finnes et enormt underholdningstilbud du kan boltre deg i. Med en topp moderne TV er disse appene bare et knappetrykk unna, og bildekvaliteten kan være riktig så lekker. Nesten som på kino, eller enda bedre i noen tilfeller. Men da gjelder det å ha utstyret i orden!
Mange av de nye seriene og filmene serveres i sylskarp 4K-oppløsning og kontrastrik bildekvalitet (HDR), som kan gi deg hakeslepp med det rette utstyret. Det kan være et godt argument for å bytte ut den gamle TV-en med en ny!
Størrelsen teller!
Når man bytter TV, er det vanlig å gå opp minst en skjermstørrelse. 55- og 65-tommerne er fortsatt de det selges flest av, men også de større modellene på 75-85” har kommet ned til et prispunkt hvor flere kan unne seg en ekte storskjerm. Etter vår erfaring kan skjermstørrelsen i seg selv ha en stor betydning for bildeopplevelsen. Derfor: Så lenge du har plass og råd, har du lov å velge stort!
OLED, QLED eller LCD?
Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. OLED-teknologien nyter økende popularitet takket være høy bildekvalitet og kontrast – og prisene er stadig på vei nedover. I år har den også fått selskap av en ny teknikk – QD-OLED, som utfordrer de beste skjermene i high-end klassen. Men LCD lever fortsatt i beste velgående, gjerne med en ekstra «turbolading» i form av MiniLED-baklys. LCD har fortsatt en vesentlig gunstigere pris-per-tomme, noe som illustreres av at du nå kan kjøpe TV-skjermer helt opp i 98 tommer (!) uten at det trenger koste like mye som en ny bil.
Brukervennlighet er alfa og omega
Bildekvalitet og lydgjengivelse er selvfølgelig aller viktigst, men i det lange løp er også brukervennligheten (deriblant menysystem og fjernkontroll) særs viktig. Dagens TV-skjermer har en rekke kilder (TV-bokser, strømmetjenester) å forholde seg til, derfor er det essensielt med et effektivt brukergrensesnitt.
Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system (evt. Google TV), mens andre har valgt egne, skreddersydde plattformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet, og ikke minst hvilke apper du får med på kjøpet. Sjekk derfor at TV-en støtter de tjenestene du ønsker å bruke!
Prisene som er oppgitt er veiledende. Vi anbefaler alltid å bruke prissøk på nett for til å finne oppdaterte priser på anbefalte TV-er.
5 gode TV-tips
- Kjøp riktig størrelse
Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være. En typisk feil mange gjør (og senere angrer på) er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med 4K eller 8K-oppløsning kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her: Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.
Vil du vite nøyaktig hvor stor TV-skjermen bør være? Sjekk ut vår grundige guide til skjermstørrelser.
- Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K
Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, gaming eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.
- Tenk på plassering og lysforhold
Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.
Obs! Store TV-er har ofte også en bred sokkel eller føtter for å sikre at den står stabilt. Sjekk derfor at du får plass på din TV-reol. Noen TV-er har også roterbar sokkel, slik at skjermen enkelt kan vinkles i ønsket retning.
Vurderer du å henge TV-en på veggen? Det kan absolutt anbefales! Les mer i guiden vår her.
- Ikke glem lydkvaliteten
Flate skjermer har blitt synonymt med flat lyd, men det finnes noen lyspunkter der ute. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.
Obs! For best mulig resultat sammen med en lydplanke, er det viktig at både lydplanken og TV-en støtter HDMI 2.1 med lydreturkanalen eARC (enhanced Audio Return Channel).
- Tilkoblingsmuligheter (HDMI)
Dersom du skal koble mye eksternt utstyr til TV-en, er det lurt å forsikre seg om at den har nok innganger. 4 HDMI-innganger har blitt nesten standard, men enkelte modeller må nøye seg med 3. Dersom du har planer om å benytte moderne videokilder som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV-en også ha støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene for å sikre optimal ”spillbarhet”.
Obs! Husk også at en eventuell lydplanke tilkoblet via lydreturkanalen (ARC/eARC) legger beslag på en av HDMI-inngangene.