Hjemmeunderholdning fikk en ny og økt betydning under korona-pandemien: Med strenge restriksjoner på kultur, reise, idrett og sosial omgang, tydde mange til sofa og TV-kos for å holde humøret oppe. Dermed er det ikke rart at TV-salget fikk en saftig boost da korona herjet.
Nå som kulturarenaene har fått åpne dørene igjen, kan vi endelig få oppleve musikk og film ”live” med familie og venner. Men TV-en blir nok ikke mindre viktig av den grunn!
Strømmetjenestene har opplevd en eventyrlig vekst det siste året, og mange populære filmer og serier er nå kun tilgjengelig via disse plattformene, som stiller mye høyere krav til både bilde og lyd for å fungere optimalt. Dersom du vil ha tilgang på hjemmeunderholdning i høy kvalitet, og se/oppleve filmer slik produsentene har tenkt, kan det godt hende den gamle TV-en din skriker etter å erstattes med en ny…
Store og sylskarpe bilder
Når filmen eller favorittserien skal oppleves fullt ut, er det lite som kan konkurrere med en stor og god TV. Bildeskarpheten, kontrasten og ikke minst de tilgjengelige skjermstørrelsene (opp mot 80-90 tommer!) gjør at bildeopplevelsen kan minne om en ekte kino!
4K-oppløsning (3840×2160) har nå blitt standard, mens 8K gjør sitt inntog i high-end klassen. Den moderne videostandarden HDR (High Dynamic Range) har også blitt veldig utbredt. De fleste nye filmer, serier og spill er nå tilgjengelig i et eller annet HDR-format, men du trenger en kompatibel TV for å dra nytte av den beste bildekvaliteten.
Størrelsen teller
Når man bytter TV er det vanlig å gå opp en skjermstørrelse, minst! 55 til 65 tommer har lenge vært blant folkefavorittene – men nå begynner også de virkelig store TV-skjermene på 75-85” eller mer å sette fart på salgsstatistikken. Og så lenge du har nok kroner og kvadratmeter til rådighet, det ingen grunn til være konservativ: En større TV gir som regel også en bedre og mer kino-aktig bildeopplevelse, som hele familien kan ha glede av.
OLED, QLED eller LCD?
Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. Den moderne OLED-teknologien nyter stor popularitet grunnet sin høye bildekvalitet og kontrast. Etter noen år på markedet begynner også OLED-prisene å bli levelige. Men LCD lever fortsatt i beste velgående, med en enda mer fordelaktig pris-per-tomme. De beste LCD-TV-ene har også blitt oppgradert med direkte LED-baklys (MiniLED) og en saftig kontrast som faktisk kan konkurrere med OLED på enkelte områder.
Brukervennlighet er alfa og omega
Dagens TV-brukere stiller store krav til en sømløs brukeropplevelse. Det skal være like lett å koble til en TV-boks eller spillkonsoll, som å vise bilder fra mobilen opp på den store skjermen. For ikke å snakke om alle strømmetjenestene en moderne smart-TV kommer lastet med.
Dette betyr imidlertid at TV-ens brukergrensesnitt (menysystem, fjernkontroll osv) blir uhyre viktig! Den må kunne starte lynraskt på kommando og veksle sømløst mellom direktesendt TV og ulike strømmetjenester. Stemmestyring og integrering i smarte hjem blir også stadig mer aktuelt. Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system, mens andre har valgt egne, skreddersydde platformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet, og ikke minst hvilke apper du får med ”på kjøpet”. Sjekk derfor at TV-en støtter de tjenestene du ønsker å bruke!
Prisene som er oppgitt er veiledende.. Vi anbefaler alltid å bruke prissøk på nett for til å finne oppdaterte priser på anbefalte TV-er.
__________________________________________________________________________________________
5 gode TV-tips
1. Kjøp riktig størrelse
Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være. En typisk feil mange gjør (og senere angrer på) er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med 4K eller 8K-oppløsning kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her: Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.
Anbefalt TV-størrelse (veiledende)
Seeravstand |
Skjermstørrelse |
0,5-1 meter |
43-50 tommer |
1-2 meter |
50-55 tommer |
2-3 meter |
55-65 tommer |
3-4 meter |
65-75 tommer |
4-5 meter |
75-85 tommer |
5-6 meter |
85-100 tommer |
2. Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K
Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, gaming eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.
3. Tenk på plassering og lysforhold
Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.
Obs! Store TV-er har ofte også en bred sokkel eller føtter for å sikre at den står stabilt. Sjekk derfor at du får plass på din TV-reol. Noen TV-er har også roterbar sokkel, slik at skjermen enkelt kan vinkles i ønsket retning.
4. Ikke glem lydkvaliteten
Flate skjermer har blitt synonymt med flat lyd, men det finnes noen lyspunkter der ute. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.
Obs! For best mulig resultat sammen med en lydplanke, er det viktig at både lydplanken og TV-en støtter HDMI 2.1 med lydreturkanalen eARC (enhanced Audio Return Channel).
5. Tilkoblingsmuligheter (HDMI)
Dersom du skal koble mye eksternt utstyr til TV-en, er det lurt å forsikre seg om at den har nok innganger. 4 HDMI-innganger har blitt nesten standard, men enkelte modeller må nøye seg med 3. Dersom du har planer om å benytte moderne videokilder som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV-en også ha støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene for å sikre optimal ”spillbarhet”.
Obs! Husk også at en eventuell lydplanke tilkoblet via lydreturkanalen (ARC/eARC) legger beslag på en av HDMI-inngangene.