Underholdningsverdenen og seervanene våre endrer seg stadig vekk. Men det betyr ikke at TV har blitt mindre viktig med årene: snarere tvert imot! Når filmen eller favorittserien skal oppleves fullt ut, er det lite som kan konkurrere med en stor og god TV.
Dette har også giganter som Disney, Apple og Amazon innsett, og nå melder de seg på i kampen om seernes gunst, gjennom nye streaming-tjenester med originalt innhold. De både presser prisen på abonnement og overbyr hverandre for å få det beste innholdet. Dermed kan Hollywood-produsentene le hele veien til banken, mens vi TV-seere kan fråtse i filmer og serier med glitrende bilde- og lydkvalitet. Men dette krever en moderne TV som henger med i svingene!
4K, HDR og gnistrende kontrast
4K-oppløsning (3840×2160) har nå blitt standard, mens 8K gjør sitt inntog i high-end klassen. Den moderne videostandarden HDR (High Dynamic Range) har også blitt veldig utbredt. De fleste nye filmer, serier og spill er nå tilgjengelig i et eller annet HDR-format, men du trenger en kompatibel TV for å dra nytte av den beste bildekvaliteten.
Størrelsen teller
Når man bytter TV er det vanlig å gå opp en skjermstørrelse, minst! 55 til 65 tommer har lenge vært blant folkefavorittene – men nå begynner også de virkelig store TV-skjermene på 75-82” eller mer å sette fart på salgsstatistikken. Og så lenge du har nok kroner og kvadratmeter til rådighet, det ingen grunn til være konservativ: En større TV gir som regel også en bedre og mer kino-aktig bildeopplevelse, som hele familien kan ha glede av.
OLED eller LCD?
Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. Etter noen år på markedet hadde nok mange forventet at OLED nå ville dominere i TV-hyllene, men LCD lever fortsatt i beste velgående. Det henger sammen med størrelse og pris. Selv om OLED-TV gir en suveren, kontrastrik bildekvalitet, starter de også relativt høyt i pris. I tillegg fyker prisen i taket så fort du vil ha noe større enn 65 tommer. Og det er det stadig flere som vil…
LCD har en fordelaktig pris-per-tomme, og de beste LCD-TV-ene har også en bildekvalitet som kan konkurrere med OLED – til og med utkonkurrere i noen tilfeller.
Brukervennlighet er alfa og omega
Det har lenge vært vanlig å koble eksterne enheter som Apple TV, Blu-ray spiller o.l til TV-en. De nyeste modellene har imidlertid så gode smartfinesser at man kan klare seg lenge med de innebygde tjenestene. Dette betyr imidlertid at TV-ens brukergrensesnitt (menysystem, fjernkontroll osv) blir uhyre viktig! Den må kunne starte lynraskt på kommando og veksle sømløst mellom direktesendt TV og ulike streamingtjenester. Stemmestyring og integrering i smarte hjem blir også stadig mer aktuelt. Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system, mens andre har valgt egne, skreddersydde platformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet og utvalg av apper.