TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste smarte hjem-produkter 2022–2023

Tanken med smarte produkter er at de skal forenkle ting som tidligere har vært vanskelige, kompliserte, kjedelige eller tidkrevende.

Av / 01.11.22 - 12:12
Årets beste smarte hjem-produkter 2022–2023

Tiden skal strekke til mye, og i dagens situasjon gjelder det å finne snarveier. Vi har også blitt litt mer bekvemme og bryr oss mer om å kunne beskytte oss selv, være nærmere våre kjære, og i tillegg også eiendelene våre.

For din trygghet

Tidligere har det vært vanskelig å føle seg helt trygg i hjemmet når noen uanmeldt ringer på døren. Skal man åpne opp? Nå kan du enkelt og smidig montere en ringeklokke med kamera ved ytterdøren så du uten å reise deg fra sofaen (eller engang ikke være hjemme), kan se og snakke med besøket før du bestemmer deg for om du skal slippe personen inn eller ikke.

Og nå finnes det også skikkelig bra overvåkningskameraer for både innendørs- og utendørsbruk som kan skille mellom mennesker, dyr og flagrende løv slik at den ikke advarer unødig. Alt for at du skal kunne føle deg så trygg og sikker som mulig.

Spar tid

Få ting er vel så kjedelig som å støvsuge. Tid tar det også. Og selv om en robotstøvsuger fortsatt ikke helt kan erstatte et menneske av kjøtt og blod, gir den oss tid til andre ting, og vi slipper akrobatiske øvelser når vi skal inn og jage hybelkaniner under sengen eller sofaen. Nå finnes det faktisk også robotstøvsugere som ikke trenger å skamme seg over at de påstår å kunne moppe gulvene, selv om de er få.

Hvordan styrer du alle de smarte produktene dine?

Jo flere smarte dingser du har i hjemmet, jo flere apper og forskjellige innlogginger må du holde styr på. For ikke å snakke om å holde orden på hvilken stemmestyring som gjelder til hvilket apparat. Planen var at det på slutten av 2021 skulle komme en ny standard på markedet, som skulle gjøre det enklere for brukeren å ha smarte dingser fra forskjellige produsenter, etter sine egne behov og ønsker, men at de likevel kunne snakke samme språk.

Løsningen vi venter på, heter Matter, som takket være åpen kildekode gjør at alle smarte dingser, apper og skytjenester kan jobbe sammen uansett produsenter.

Det siste året har vi testet et hav av smarte produkter som alle er tenkt for å gjøre det lettere for oss i hverdagen. Alt fra smart belysning til kaffemaskiner som kan få hvilken kaffeelsker som helst til å juble. Her presenterer vi de produktene vi mener bør hylles og løftes frem litt ekstra, og du får også vite hvilke av alle disse smarte produktene som lyktes med å få tittelen Årets beste smarte hjem-produkt 2022–2023.

Tips & guider

For at de smarte produktene skal fungere, trenger man et bra og stabilt trådløst nettverk som dekker hele hjemmet. Din luftrenser befinner seg kanskje ikke i samme del av huset som ladestasjonen til robotstøvsugeren eller dine overvåkningskameraer, men alle trenger stabil wifi-dekning. Dette får du enklest ved et mesh-system som skaper trådløse tilgangspunkter for stabil wifi i hele hjemmet.

Alle disse smarte produktene er tenkt å gjøre det lettere for deg, og skape mer tid til annet. Men før du har kommet så langt, trenger du tross alt å bruke litt tid på installasjon og konfigurasjon. Og siden mange produkter er helt nye, trengs det ofte en oppdatering av programvaren. Det er sjelden bare ”tut og kjør”.

For å kunne bruke, og/eller få det beste ut av produktene, trenger du å laste ned en app til mobilen og opprette en konto. I en del tilfeller må du også tegne et abonnement for at alt skal fungere optimalt. Disse abonnementene kan være dyrere enn du tror, så sjekk det før du kjøper.

Er du en ekstremt forsiktig person som ikke vil, eller kan, utlevere mer enn absolutt nødvendig om deg selv, kan det bli problematisk. De fleste smarte produkter vil ha tilgang til det meste i telefonen din for at appen skal fungere, og da de fleste av produktene kobles trådløst til hjemmenettverket ditt, er det litt som å åpne døren til ditt mest private. Dermed er det spesielt viktig å beskytte nettverket ditt med et smart passord (hundens navn er ikke et smart passord, samme hvor elsket og søt den er), og hele tiden sørge for å holde systemet oppdatert.

Nominerte til Årets beste smarte hjem-produkter

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste smarte hjem-produkter 2022–2023

Årets smarte hjem – innovasjon

WiZ SpaceSense

Smartpærer med ultrasanser

Takket være snedig programmering kan smartpærer fra WiZ se deg – også når lyset er slukket.

Alt i det smarte hjemmet er i sakens natur smart. Men SpaceSense fra WiZ er et helt spesielt eksempel på teknologisk nytenkning, som utløser en pris for årets smarte hjem innovasjon. Selskapet har ikke bare lyktes med å tilføre en ny og helt annerledes funksjon til sine smarte lyskilder. Funksjonen gjelder også i selskapets eksisterende produkter.

SpaceSense er en ny funksjon som får lyskildene fra WiZ til å fungere som bevegelsessensorer! Det må ikke legges til nye sensorer i hjemmet. Lampene vil kunne registrere når noen går gjennom stuen.

SpaceSense fungerer ved at pærene registrerer forandringer i mottakelsen av wi-fi-signalet i rommet på en måte som minner om ekkolodd. Når en person går gjennom stuen, forstyrrer det forbindelsen til det trådløse nettet. Og ved å sammenligne wi-fi-signalet fra to eller flere WiZ-pærer i rommet, kan systemet regne ut at det er bevegelse.

SpaceSense er også fintfølende nok til å føle forskjell på størrelsen av forstyrrelsen. Det gjør at man unngår at lyset slås på i hele huset midt på natten når hunden lunter ut på kjøkkenet for å få seg en slurk vann. Hvor store bevegelser i rommet som skal til for å utløse bevegelsessensoren, kan stilles inn i WiZ-appen. Det er så smart at det nesten er uhyggelig, men man trenger ikke å bekymre seg for om man vil blir overvåket av sengelampen.

Alt regnearbeid foregår i selve smartpærene og i appen. Det sendes ingen bevegelsesdata ut av huset. Og da systemet bygger på det eksisterende wi-fi-signalet, introduseres det ingen nye stråler i hjemmet.

Også eksisterende lyskilder fra de senere årene er omfattet av SpaceSense. Hvis man allerede har huset fullt av smarte lyskilder fra WiZ, vil de alle kunne fungere som bevegelsessensorer. Inntil videre er det kun WiZ som har funksjonen. Pærene fra søsterselskapet Philips Hue kan fortsatt bare lyse.

Årets beste Smarte hjem - sikkerhetsprodukt

Arlo Ultra 2 Spotlight Camera

Fang tyven i 4K

Arlos luksus-kamerapakke holder øye med hjemmet i skarp Ultra HD-oppløsning.

Når det handler om sikkerhetsutstyr til det smarte hjemmet, er det Arlo – og så er det alle de andre. Arlo, som opprinnelig var en del av Netgear, har laget overvåkningskameraer lenger enn de fleste, og de har et enormt utvalg.

Arlo Ultra 2 tar opp i full 4K-oppløsning. I bekmørke. Og både inne og ute. Likevel sitter det en bevegelsesfølsom LED-spot i kameraet, som kan belyse motivet i blendende hvitt. Bare for å understreke overfor ubudne gjester at de er oppdaget – og filmet.

Kameraet er i stand til å gjenkjenne personer, dyr og kjøretøyer. Man kan innstille hvert kamera om det skal reagere på en eller flere av disse tingene – samt på andre bevegelser. Et scenario kan være at kameraet i stuen skal reagere på personer, men ikke på dyr eller andre bevegelser som typisk ville være grener utenfor vinduet. Har man et kamera ved hoveddøren, kan det også innstilles til å gjenkjenne pakker som er blitt levert.

Arlo Ultra 2 er en av de dyreste overvåkningsløsningene til privat bruk. Og i tillegg til prisen kommer en månedlig abonnementspris som er det dobbelte av hva Google forlanger for en tilsvarende service. Arlo er imidlertid også en av de mest erfarne og velrenommerte leverandørene av overvåkning til hjemmet. Og i motsetning til for eksempel Ring – og for den saks skyld Google – har Arlo et plettfritt rykte når det gjelder behandlingen av kundenes data.

Der hvor Arlo Ultra 2 skiller seg ut fra konkurrentene – og Arlos andre egne produkter – er på videokvaliteten. 4K-kvalitet betyr at man får opptak hvor man har langt bedre mulighet for å se hva som egentlig foregår på bildet. Noe som var formålet med å sette opp overvåkningskameraer til å begynne med.

Årets beste robotstøvsuger

Roborock S7 MaxV Ultra

Den beste robotstøvsugeren

Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.

MaxV-versjonene i S7-serien til Roborock leveres i tre versjoner. Vårt testeksemplar var MaxV Ultra, som i likhet med MaxV og MaxV Plus, har Lidar-mapping av rommene, og en viktig ting: Kamera. Som ser og gjenkjenner hindringer. For eksempel ledninger.

Ultra-versjonen leveres med Roborocks største dokkingstasjon. Som fyller støvsugerens 200 ml vannbeholder når den er nær tom, og tømmer støvbeholderen. Den gjør en fiffig ting til, den vasker også moppen på undersiden av støvsugeren.

I Roborock-appen kan man aktivere talestyring og fortelle støvsugeren at den skal støvsuge under spisebordet. For når den har tatt et par runder i huset, har den 3D-skannet rommene, og vet hvor de er i forhold til hverandre. Den vet også hvilke møbler som står hvor, for den gjenkjenner møblene og ser forskjell på en sofa og et bord.

I likhet med S7, gjør S7 MaxV en svært god jobb med rengjøringen. Men der S7-modellen unntaksvis misser på noen av de smulene som kan være vanskelig å få opp fra gulvet, feier MaxV-modellen over parketten uten å etterlate seg selv den minste smule. Samtidig kjører den ikke over sokkene eller tøflene som måtte være etterlatt på gulvet.

Roborock S7 MaxV Ultra har endelig fått øyne som ser, og en smartere hjerne. Den er bedre på alt enn S7-modellen, men også dobbelt så dyr. Det skyldes blant annet den svære, men ganske praktiske dokkingen med tømmestasjon, som både er nyttig og bekvem.

Det kan ta litt tid å lære den alle rommene og møbleringen, og ditto å lære seg å bruke appen. Som med fordel kan fornyes med bedre brukervennlighet og mindre ‘lagging’. Det underslår likevel ikke det faktum at S7 MaxV Ultra er den kraftigste, smarteste og kanskje aller beste robotstøvsugeren nå.