I utgangspunktet er et Smart Home et hjem utstyrt med smarte enheter som kan styres via internettet. Det kan omfatte alt fra lys og termostater til overvåkningskameraer og robotstøvsugere. Formålet er i all sin enkelhet å gjøre dagligdagen lettere og mer behagelig.
Velg økosystem
Før du investerer i diverse Smart Home-enheter, er det viktig å finne ut hvilket økosystem som passer best til dine behov.
Google Home: Googles stemmeassistent er hjertet i økosystemet av Nest-produkter. Google Assistant reagerer raskt på stemmekommandoer, kan føre naturlige samtaler og forstår komplekse kommandoer, som kan være forvirrende for både Alexa og Siri. Har du en Android-enhet, er Google Assistant allerede integrert.
Amazon Alexa: Et stort antall Smart Home-produkter er kompatible med Amazons digitale assistent. Du kan spørre Alexa om alt, selv om svarene ikke alltid er så presise som Googles. Alexa støtter et bredt utvalg av «skills» (ligner mobilapper).
Apple HomeKit: Er og blir det beste valget for iPhone-brukere. Du finner ikke så mange HomeKit-kompatible enheter som til Alexa eller Google Assistant, men de største Smart Home-produktmerkene er inkludert. Apples Home-app er både elegant og brukervennlig, enhetene er enkle å sette opp, og plattformen er den sikreste. Siri er den svakeste av de tre stemmeassistentene, men forbedres fortløpende.
Wifi og tilkobling
Nesten alle Smart Home-enheter er avhengige av en pålitelig Wifi-forbindelse. Flertallet av enheter fungerer på 2,4 GHz-frekvensen, men dette er i ferd med å endre seg. Selv om 2,4 GHz har lengre rekkevidde, tilbyr 5 GHz-frekvensen større hastigheter. En nyere Wifi-protokoll, kalt Wi-Fi 6E, støtter 6 GHz, som er enda raskere (Wi-Fi 7, som er like rundt hjørnet, vil også bruke 6 GHz-båndet). Wi-Fi 6E kan håndtere flere enheter, bruker mindre strøm og er sikrere.
De fleste moderne rutere kan i teorien støtte opptil 250 enheter, men yteevnen kan bli påvirket lenge før denne grensen. Det er under alle omstendigheter viktig å plassere ruteren på et optimalt sted for å sikre den beste dekningen.
Alternativt kan mange Smart Home-enheter forbindes via Bluetooth eller en såkalt hub. Det gjelder for eksempel Philips Hue-pærer. Bluetooth er betydelig langsommere og mindre pålitelig enn Wifi, mens en dedikert hub typisk reduserer omfanget av nettverkstrafikk og tilbyr større stabilitet.
Oppsett, gruppering, rutiner og automatisering
Når du kjøper en ny Smart Home-enhet, følger det med en veiledning. Den ber deg som oftest om å laste ned en bestemt app fra produsenten. Du kan så bli bedt om å skanne en QR-kode eller taste inn et serienummer. Et lite råd: Gå gjennom dette oppsettet før du monterer enheten eller sletter noe.
Det er ikke alltid at forbindelsen til det foretrukne økosystemet opprettes automatisk. Du kan bli nødt til å dykke litt dypere ned i innstillingene i for eksempel Apple Home eller Google Home for å koble til enheten manuelt. Og hvis vi snakker om Alexa, ja, da må du sannsynligvis legg til en passende «skill».
Når først enheten er satt opp og koblet til økosystemet ditt, kan det være mulig å droppe produsentens egen app. Men det varierer fra produkt til produkt. Google Home, Apple Home og Alexa inneholder ofte bare en enkel kontrollfunksjon, så det kan være en god idé å beholde den ekstra appen.
Etter oppsett kan du ofte gruppere enheter eller organisere dem i rom. Har du mange smarte pærer og lamper, er det for eksempel smart å gruppere dem slik at du unngår å måtte slå dem på en av gangen. Du kan også lage undergrupper av enheter innenfor et rom eller gruppere enheter på tvers av flere rom.
Det er en god idé å bruke litt tid på dette, da det gir større kontroll og fleksibilitet, spesielt når du setter opp automatiske rutiner. For muligheten for automatisering er helt klart en av de største fordelene ved det smarte hjemmet! Ditt Smart Home kan for eksempel registrere når du kommer hjem, og slå på lyset og musikken.
Du kan også planlegge at bestemte handlinger skal utføres på bestemte tidspunkter. For eksempel kan en robotstøvsuger programmeres til å gjøre rent om formiddagen, mens du er på jobb. En annen mulighet er enkle kommandoer som «God morgen» til for eksempel Google Assistant, som reagerer med å gi deg en vær- og nyhetsoppdatering, dra gardinene fra/opp og sette på kaffemaskinen.
Har du forskjellige enheter fra forskjellige merker, kan du bruke en tredjepartsservice som IFTTT (If This Then That) til å lage mer komplekse automatiseringer.
Privatliv
Mange Smart Home-enheter er utstyrt med mikrofoner og kameraer, og det er alltid en risiko for sikkerhetsbrudd, hvor personlige data eller opptak lagret i skyen kan bli kompromittert.
Derfor bør du alltid sette deg inn i produsentens privatlivspolitikk og vurdere om du er innforstått med den måten de håndterer dine data. Det kan også være klokt å sjekke om produsenten tidligere har vært involvert i sikkerhetsfeil eller lignende problemer.