I løpet av året som har gått siden forrige Kavalkade har vi tilbrakt nærmere 800 (!) timer foran storskjermen og filmlerretet, for forsøksvis å guide deg i jungelen av det mangfoldige serie- og filmtilbudet der ute.
En tilvekst av nye serier og filmer som før, og under, korona, fremstod nærmest utømmelig – men som det nå strammes kraftig inn på.
Pandemi-heydays
Strømmetjenestene lengter nok dog tilbake til den ekstraordinære pandemi-tilstanden, med stengte kinoer, kulturtilbud, sosial avstand, hjemmekontor og lockdown – da de alle opplevde en regelrett abonnements-boom når folk verden rundt satt «sperret» inne bak husets fire vegger.
Proporsjonalt med abonnementsveksten gearet strømmegigantene (som Disney+, Netflix, HBO Nordic, Prime Video, Viaplay og Apple TV+) opp egenproduksjonen av innhold, og budsjettdisiplinen satt rimelig løst.
Men en pandemi varer, som kjent, (heldigvis) ikke evig. Og siden sommeren i fjor har strømmegigantene slitt med å holde abonnementstallene oppe, kuttet beinhardt i innholdsproduksjonen og sågar lansert nye reklamebaserte abonnementer.
Senest medio august offentliggjorde Disney+ en nedgang på over 10 millioner abonnenter siste kvartal, samt blodrøde tall i regnskapet; hvorpå toppsjefen (Bob Iger) annonserte kraftige kostnadskutt, lansering av reklamebasert abonnement, sperrer for passorddeling samt en solid økning i månedsprisen.
Netflix har allerede tatt grep, etter sjokknedgangen i antall abonnenter i andre halvår i fjor, og innført en ekstra kostnad om du vil dele abonnementet ditt med de utflyttede ungene. Alternativt kan de strømme med reklameavbrudd.
Fusjon og sammenslåinger
I september i fjor (etter en fusjon mellom Comcast og Paramount) lansertes strømmetjenesten SkyShowtime i Norden.
SkyShowtime byr blant annet på filmer og serier fra Paramount (som for eksempel Top Gun: Maverick) og Universal Pictures (Jurassic World Dominion).
Multikunstneren Taylor Sheridan jobber eksklusivt for Paramount Pictures, og så lenge strømmetjenesten Paramount+ eksisterte her på berget, var det der man logget seg inn for å se Sheridans serier. Men etter fusjonen finner du også hans serier (Yellowstone, 1883, 1923, Mayor of Kingstown, Tulsa King, Special Ops: Lioness) på SkyShowtime.
Men en bitter konflikt har tatt livet av flaggskipserien. Etter en langvarig krangel mellom Sheridans og Yellowstones ubestridte stjerne, Kevin Costner, er serien lagt ned (etter sesong 5).
Men også Prime Videos Jezz Bezos kjenner sin besøkelsestid, og la (midt under pandemien) ut på handletur, for å komme hjem med det tradisjonsrike filmselskapet MGM (007). Samtidig hadde han råd til å produsere tidenes dyreste serier: Ringenes Herre: Maktens Ringer.
Etter fusjonen mellom Warner Media og Discovery i fjor, har det stormet rundt strømmetjenesten HBO Max (tidligere HBO Nordic her i Norden).
Den nye toppledelsen har hentet frem øksen, kuttet i innholdsbudsjettene og lagt ned populære serier unna for unna. Blant annet har Batgirl, Snowpiercer, Beforeigners, Westworld, Raised by Wolves og Perry Mason blitt kastet på historiens skraphaug.
Samtidig har all produksjon av lokale, nordiske serier blitt kansellert. Og på toppen av det hele har de nordiske seriene som allerede er produsert (som bl.a. Beforeigners, Lust, Velkommen til Utmark, Kamikaze og Björnstad) blitt fjernet fra strømmetjenesten, og ble solgt til konkurrenten SkyShowtime.
Nå bytter snart den amerikanske strømmetjenesten navn (og fokus) nok en gang. Discovery+ slås sammen med HBO Max – og det nye barnet skal simpelthen hete: MAX. Navnet skjemmer ingen hevdes det, men vi er nå mer interessert i det kommende innholdet…
Historisk streik, og skremselen fra kunstig intelligens
Uten sammenligning for øvrig, er det er så visst ikke bare i Ukraina, og på Gazastripen, som herjes av konflikter.
I begynnelsen av mai gikk brorparten av manusforfatterne i Hollywood ut i en av historiens mest omfattende streiker for film-/seriebransjen.
Streiken blant medlemmene av «Writers Guild of America» var frem til ultimo september meget fastlåst, med en uforsonlig tone partene imellom.
I midten av juli eskalerte så konflikten til nye høyder i det samtlige ca. 160.000 medlemmer av fagforeningen Sag-Aftra gikk ut i den største skuespillerstreiken i Hollywood siden 1960. Manusforfatterne har gått tilbake på jobb, mens skuespillerne fortsatt streiker.
Dermed har en skare av Hollywood-produksjoner, inklusiv strømme-filmer og -serier, blitt enten utsatt i det blå, eller rett og slett kansellert.
Manusforfatterne forlangte bedre lønnsvilkår, og garantier for at KI (med programmer som ChatGPT) ikke overtar store deler av jobben deres.
Skuespillerevne krever i første rekke en betydelig lønnsøkning, for å «kompensere» for den store prisstigningen, samt økt andel av strømmeinntektene; men minst like viktig, forlanger også de garantier for at KI ikke skal frata dem jobbene.
Færre, men bedre, titler?
I en vanlig måned i 2021 slapp de 6-7 største strømmetjenestene opptil 250-300 titler. Alt fra splitter nye serier og filmer, til arkiv og nye episoder av eksisterende serier; og det til en imponerende lav pris sammenlignet med å kjøpe en fysisk Blu-ray eller kinobillett.
Nå øker strømmetjenestene månedsprisen, samtidig som innholdet kuttes. Det sagt, det var (er) mye algoritmestyrt, masseprodusert, ræl der ute! Med kostnadskutt og strammere budsjettdisiplin, kan innholdssjefene (forhåpentligvis) fremover fokusere mer på gull, slik som med serier som Guillermo del Toro’s Pinocchio, Oppenheimer, The Banshees of Inisherin, The Bear, The Diplomat, Mayor of Kingstown, 1923, The Last of Us, Tom Clancy’s Jack Ryan, Pørni, The English og Pokerface – for å nevne noen av siste års serie- og filmhøydepunkter.
Samtidig vil strømmemarkedet fortsette konsolideringen – det er fortsatt for mange aktører der ute til at alle kan overleve.
PS! Siste års, og mange tusen flere anmeldelser, kan du lese mer om her. Godt nytt serie- og filmår!